D艂ugo przymierza艂am si臋 do zrobienia bezglutenowych
pierog贸w. Po prostu ba艂am si臋, 偶e nie wyjd膮...Wiadomo, 偶e gluten z m膮ki
pszennej w du偶ej mierze odpowiada za elastyczno艣膰 i struktur臋 wyrob贸w. Jednak
nikt nigdy nie powiedzia艂, 偶e bezglutenowych pierog贸w zrobi膰 si臋 nie da. Na
Waszych blogach co raz widz臋 pi臋kne pierogi z letnimi owocami...taaak
kusicie! ;) A偶 艣linka cieknie! Niestety nigdzie nie spotka艂am jeszcze przepisu
na pierogi bez m膮ki pszennej... W ko艅cu nie wytrzyma艂am i postanowi艂am zaryzykowa膰
i spr贸bowa膰 sama przygotowa膰 takie pierogi!
Spodziewa艂am si臋, 偶e b臋dzie to katastrofa. 呕e ciasto b臋dzie
si臋 klei膰, 偶e nie b臋dzie si臋 da艂o go rozwa艂kowa膰, 偶e b臋dzie si臋 rwa膰 i wiele
innych obaw mia艂am w g艂owie. Jednak tak 藕le nie by艂o ;) Ciasto bezglutenowe
r贸偶ni si臋 od pszennego - musz臋 przyzna膰. Ale je艣li wiemy jak sie z nim
obchodzi膰 mo偶na zrobi膰 na prawd臋 dobre pierogi ;) Z w艂asnych obserwacji ju偶
troch臋 wywnioskowa艂am wi臋c t膮 wiedz膮 podziel臋 si臋 z Wami:
-nieuzywane w danej chwili ciasto trzeba szczelnie owin膮膰
foli膮 spo偶ywcz膮
-nie powinno si臋 podsypywa膰 m膮k膮, poniewa偶 ciasto stanie si臋
twarde - zamiast podsypywa膰 m膮k膮 lepiej rozwa艂kowa膰 ciasto mi臋dzy dwoma
arkuszami papieru do pieczenia je艣li zacznie si臋 ono przykleja膰 do
stolnicy/wa艂ka
-pierogi nie powinny zbyt d艂ugo le偶e膰, poniewa偶 szybko wysychaj膮
i p臋kaj膮 - trzeba gotowa膰 je na bierz膮co
-nie ma co przesadza膰 z nadzieniem, bo ciasto mo偶e 艂atwo
p臋kn膮膰 je艣li b臋dzie go za du偶o.
Jak wida膰 nie takie pierogi bez glutenu straszne jak je
maluj膮 wi臋c zaczynajmy! :) S膮 na prawd臋 smaczne - pono膰 smakuj膮 tak samo jak
pszenne :)
BEZGLUTENOWE PIEROGI Z JAGODAMI
ok. 30 pierog贸w
200g m膮ki ry偶owej
100g m膮ki z tapioki BIO Fresano (lub skrobi ziemniaczanej)
ok. szklanka wrz膮tku (u mnie to by艂o ok. 200ml)
1/2 艂yzeczki soli
艂y偶ka oleju ro艣linnego
250-300g jag贸d + ew. cukier je艣li s膮 kwa艣ne
Obie m膮ki przesiewamy na stolnice, dodajemy s贸l, robimy
wg艂臋bienie i powoli ciagle siekaj膮c no偶em dolewamy wod臋. Gdy wlejemy ju偶 ca艂膮
wod臋 zagniatamy ciasto za pomoc膮 r膮k. Pod koniec zagniatania dodajemy olej. Z
gotowego ciasta odkrajamy 1/3, reszt臋 szczelnie zawijamy w foli臋 spo偶ywcz膮 i
odk艂adamy na bok. Odkrojone ciasto rozwa艂kowujemy na grubo艣膰 ok. 3-4mm i szklank膮
wycinamy ko艂a. Na 艣rodek ka偶dego nak艂adamy jagody i ew. troch臋 cukru, a
nast臋pnie zlepiamy boki. Post臋pujemy tak do wyko艅czenia sk艂adnik贸w. Zlepione
pierogi powinni艣my jak najszybciej ugotowa膰 we wrz膮cej, lekko osolonej wodzie,
poniewa偶 jak wcze艣niej pisa艂am szybko wysychaj膮 i mog膮 p臋ka膰. Pierogi mo偶na
je艣膰 same, lub posypane cukrem czy polane jogurtem/艣mietan膮. Mo偶na je tak偶e
mrozi膰. Smacznego! :) Nie zapomnijcie si臋 u艣miechna膰 i pokaza膰 pi臋knych
fioletowych z臋b贸w! :)))
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
pyszne piero偶ki, u mnie te偶 wczoraj go艣ci艂y, ale pieczone :)
OdpowiedzUsu艅Wiesz, 偶e kocham ci臋 za ten przepis? ♥♥♥
OdpowiedzUsu艅Idealne!!
Idealne s膮, musz臋 te偶 zrobi膰, bo a偶 wstyd, 偶e jeszcze si臋 za to nie zabra艂am ;o
OdpowiedzUsu艅dzi臋kuj臋 za ten przepis. Nie omieszkam spr贸bowa膰. mam straszn膮 ochot臋 na pierogi z jagodami :))
OdpowiedzUsu艅