Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

mas艂o orzechowe


Swoje pierwsze mas艂o orzechowe kupi艂am i spr贸bowa艂am troch臋 ponad trzy lata temu. Od razu pokocha艂am ten smak! Do tej pory jestem uzale偶niona od mas艂a orzechowego :) Pasuje niemal偶e do wszystkiego; na kapk臋, do owsianki, pancakes'贸w, jako pyszna przek膮ska... ;) Kolejnym plusem domowego mas艂a jest cena, poniewa偶 za sklepowe mas艂o zap艂acicie od 10 do 15z艂 (w zale偶no艣ci od firmy) za 350g s艂oiczek. Taka sama ilo艣膰 domowego mas艂a wyniesie Was nie wi臋cej ni偶 6z艂 ;) Robi si臋 je w艂a艣ciwie dziecinnie prosto, wi臋c chyba ju偶 nie stoi na przeszkodzie, aby za艂o偶y膰 domow膮 fabryk臋 mas艂a orzechowego? No...Jeszcze potrzebny w miar臋 dobry mikser, ale zawsze mo偶na po偶yczy膰 od s膮siadki, a w zamian za przys艂ug臋 da膰 jej troch臋 tego magicznego kremu... ;)
Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjne mas艂o orzechowe, czyli takie z orzeszk贸w ziemnych. S膮 tak偶e mas艂a migda艂owe, z orzech贸w laskowych, w艂oskich... Na pewno ka偶de z nich wypr贸buje dziel膮c si臋 przy tym z Wami przepisem ;)







DOMOWE MAS艁O Z ORZECH脫W ZIEMNYCH
350g s艂oiczek mas艂a orzechowego


360g orzech贸w ziemnych
s贸l (do smaku)
cukier (do smaku)

Orzechy upra偶y膰 na patelni, nast臋pnie prze艂o偶y膰 do miksera i miksowa膰 do momentu uzyskania g臋stej, t艂ustej masy (oczywi艣cie r贸bcie przerwy, tak aby nie przegrza膰 miksera ;)). Doda膰 cukieri s贸l i ponownie zmiksowa膰. Prze艂o偶y膰 do s艂oiczka (zakr臋ci膰 dopiero po ostudzeniu). Tak, to ju偶 wszystko! Smacznego :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

14 komentarzy:

  1. Ervisha13:06

    Uwielbiam domowe mas艂o orzechowe :) Zgadzam si臋 偶e wychodzi o wiele taniej :) Zauwa偶y艂am tez ze jak orzeszki kupowane na wag臋 s膮 艣wieze mas艂o robi si臋 szybciej a po zrobieniu jego rozpuszcza si臋 pod wp艂ywem ciep艂a jak te sklepowe :)

    Ja jak robi臋 to w wersji crunchy :D

    OdpowiedzUsu艅
  2. Viol茅13:06

    Musz臋 si臋 skusi膰 na domowe :D

    OdpowiedzUsu艅
  3. Salvador Dali13:06

    m贸j blender i robot strasznie nie lubi膮 mas艂a:(
    Ale domowe najlepsze;)

    OdpowiedzUsu艅
  4. bazyliowy mus13:07

    uwielbiam :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. kuchcikOla13:07

    o super! te偶 przymierzam si臋 do zrobienia domowego :) bardzo zach臋ci艂a艣 mnie do zrobienia z orzeszk贸w ziemnych, dla mnie taka konsystencja wydaje si臋 by膰 idealna (w przeciwie艅stwie do kupnych - twardawego kleju) :P

    OdpowiedzUsu艅
  6. Karolina13:07

    Domowe mas艂o orzechowe najlepsze :) W艂a艣nie sko艅czy艂am miksowa膰 swoje :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsu艅
  7. Ja planuj臋 w艂a艣nie od kilku dni zrobi膰 w艂asne mase艂ko, a tu prosz臋, wyprzedzi艂a艣 mnie :)

    OdpowiedzUsu艅
  8. Capacitier13:08

    Musz臋 w ko艅cu zrobi膰 - orzechy ju偶 czekaj膮!

    OdpowiedzUsu艅
  9. teenager ;)13:08

    domowe mas艂o z ca艂膮 pewno艣ci膮 zdrowsze i smaczne ;D

    OdpowiedzUsu艅
  10. Aurora13:08

    Najlepsze z najlepszych :))

    OdpowiedzUsu艅
  11. Agata Chmielewska (aga-aa)13:09

    ja ju偶 kilka lat zabieram si臋 do zrobienia domowego mas艂a orzechowego, ale wci膮z nie moge si臋 za to zabra膰, albo zapominam albo ...boj臋 si臋, 偶e zjem ca艂e na raz ;)

    OdpowiedzUsu艅
  12. Ania13:09

    Dodaje do ulubionych:)

    OdpowiedzUsu艅
  13. Konewka13:09

    Nie dla kupnego! Stanowczo. Wszyscy zachealaja to z Lidla, zatem kupi艂am mild, bo crunchy nie dla mnie. No i sie zawiodlam. Sklad ma bardzo dobry, ale nie spodziewalam sie tak ogromnej przepa艣ci w smaku. Pare lat temu kupowalam z blackrose albo felixa, ale na ciastka. Potem tylko domowe, wiec za mocno przywyk艂am. A swoj膮 drog膮 zr贸b te ciastka - s膮 nieziemskie! Jak moi rodzice nie cierpia mas艂a orzechowego tak ciastka zjedliby wszystkie. Zazwyczaj dla mnie zostaje jedno w porywach do 3

    OdpowiedzUsu艅
  14. Karolina13:10

    Przede wszystkim wiesz co jesz.

    Niestety ale do mas艂a orzechowego cz臋sto pakowane s膮 zupe艂nie niepotrzebne sk艂adniki. Pisa艂am o tym u siebie.

    Dlatego ja zawsze kupuj臋 mas艂o 100% orzech贸w lub 100% migda艂贸w, bez 偶adnych dodatk贸w. Czasami skusz臋 si臋 i zrobi臋 sama, ale to zazwyczaj z nerkowc贸w :)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?