Strony

niedziela, 22 stycznia 2017

wega艅ski omlet z marchewk膮 i p艂atkami owsianymi (bezglutenowy)


Tak jak ostatnio Wam pisa艂am, gdy mam rano wi臋cej czasu lubi臋 na 艣niadanie zje艣膰 co艣 innego ni偶 owsiank臋 ;) Placuszki to jeden z moich wybor贸w, o czym w艂a艣nie Wam pisa艂am, a kolejn膮 opcj膮, kt贸r膮 wybieram w takie dni jest m贸j ulubiony omlet z dodatkiem p艂atk贸w owsianych :) Czyli jednak element owsianki wci膮偶 jest obecny... :D Najcz臋艣ciej przygotowuj臋 go z dodatkiem owoc贸w, jednak teraz postanowi艂am wypr贸bowa膰 co艣 nowego i doda膰 do 艣rodka start膮 marchewk臋, tworz膮c a'la ciasto marchewkowe z patelni...i wysz艂o super! Marchewka nie jest zbyt mocno wyczuwalna w smaku, a dodaje dla omleta wartosci od偶ywczych i pi臋knego koloru. Omlet jest bardzo syc膮cy i uwielbiam je艣膰 go na 艣niadanie, bo dodaje du偶o energii na rozpocz臋cie dnia :) Mo偶ecie je艣膰 go z czym tylko chcecie, ja zjad艂am sw贸j z mas艂em orzechowym i domowym d偶emem i to po艂膮czenie bylo ob艂臋dne wiec polecam je i Wam! Mas艂o orzechowe bardzo do niego pasuje :) Omlet jest r贸wnie偶 100% bezglutenowy gdy偶 u偶y艂am w nim p艂atk贸w owsianych bezglutenowych* kt贸re mo偶na kupi膰 np. na www.biogo.pl
*"zwyk艂e" p艂atki owsiane r贸wnie偶 s膮 bezglutenowe, jednak w 90% s膮 zanieczyszczane innymi zbo偶ami, wi臋c nie s膮 "czyste" i je艣li cierpicie na celiaki臋 pami臋tacie aby wybiera膰 certyfikowane, BG p艂atki!







OMLET MARCHEWKOWY Z P艁ATKAMI OWSIANYMI
1 porcja


50g m膮ki bezglutenowej / pszennej (ja u偶y艂am gryczanej i ry偶owej 1:1)
2 艂y偶ki p艂atk贸w owsianych bezglutenowych (np. TYCH z www.biogo.pl)
艂y偶eczka nasion chia
80ml gor膮cej wody
艣rednia marchewka (ok. 80g po obraniu)
ew. odrobina czego艣 do pos艂odzenia - ksylitol / erytrol / cukier trzcinowy
3/4 艂yzeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 艂y偶eczki cynamonu - opcjonalnie, ja uwielbiam cynamon wi臋c da艂am nawet wiecej... ;)
odrobina oleju kokosowego do sma偶enia

P艂atki owsiane i nasiona chia zalewamy gor膮c膮 wod膮 i odstawiamy na ok. 10-15 minut aby wch艂on臋艂y wod臋. Marchewk臋 艣cieramy na 艣rednich oczkach tarki i odciskamy z nadmiaru wody. Wszystkie sk艂adniki mieszamy dok艂adnie (je艣li masa jest za sucha i ci臋偶ko si臋 miesza mo偶na doda膰 1-2 艂yzki mleka ro艣linnego). Rozgrzewamy patelni臋 z odrobin膮 oleju kokosowego i wyk艂adamy na ni膮 mas臋 na omlet, smazymy pod przykryciem na ma艂ym ogniu ok. 7 minut, nast臋pnie przewracamy na drug膮 stron臋 i sma偶ymy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego! :)



Przepis powsta艂 we wsp贸艂pracy z www.biogo.pl


17 komentarzy:

  1. 艢wietny pomys艂 na 艣niadanie! :P

    OdpowiedzUsu艅
  2. Wygl膮da apetycznie! Trzeba b臋dzie zrobi膰 taki w domu. Mniam! :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Dawno nie robi艂am vege plack- omleta <3 I chyba to zmieni臋 :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Dla mnie to bardziej rodzaj placka ni偶 omletu, ale nazewnictwo mniej wa偶ne. Liczy si臋 smak, a ten na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Nazwa艂am go omletem g艂贸wnie ze wzgl臋du na form臋 ;) Nie wa偶ne jak si臋 nazywa, wa偶ne, 偶e jest pyszny! :)

      Usu艅
  5. Ooo bezglutenowy 馃挏 wi臋c zrobie na pewno :D

    OdpowiedzUsu艅
  6. Wygl膮da 艣wietnie - idealne 艣niadanie :)

    OdpowiedzUsu艅
  7. Fajny gruba艣ny, taki jak lubimy :D

    OdpowiedzUsu艅
  8. Anonimowy13:15

    Czy moga byc jaglane ?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. My艣l臋 偶e powinny si臋 sprawdzi膰 ale nie gwarantuje na 100% poniewa偶 nigdy nie robi艂am tego omleta z p艂atkami innymi ni偶 owsiane ;)

      Usu艅
  9. Super przepis, na pewno wyprobuje, bo mam do艣膰 owsianki :)
    roslinnygaj.blogspot.com

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?