pi膮tek, 21 kwietnia 2017

najlepsze kotlety z czerwonej soczewicy


Dzisiaj mam Was cudowny przepis na kotlety z czerwonej soczewicy! Jest ju偶 00:30 w nocy, a ja ok. godzin臋 temu wr贸ci艂am z Warszawy gdzie prowadzi艂am pokaz kulinarny w ramach IX Tygodnia Weganizmu - to ju偶 drugi raz kiedy mam przyjemno艣膰 by膰 cz臋艣ci膮 tego wydarzenia. W poprzednim roku bra艂am udzia艂 w kulinarnych potyczkach bloger贸w - relacja >>TUTAJ<<, a relacja z dzisiejszego dnia ju偶 nied艂ugo :) Jednym z da艅 jakie przygotowa艂am by艂y te kotlety, na kt贸re przepisu niestety nie zd膮偶y艂am opublikowa膰 przed pokazem, a wiele os贸b dzisiaj o niego pyta艂o wi臋c postanowi艂am doda膰 go najszybciej i od razu po przyje藕dzie do domu znalaz艂am si臋 przy laptopie i teraz do Was Pisz臋 :) 




Kotlety s膮 bardzo proste i bardzo pyszne. Wykonacie je z tanich i bardzo 艂atwo dost臋pnych sk艂adnik贸w - mo偶liwe, 偶e nawet ju偶 macie je w domu :) Kotlety polubi艂am ja, polubili inni domownicy, a teraz zyska艂y tak偶e i aprobat臋 wszystkich na pokazie kulinarnym :) Opr贸cz 艂atwo艣ci wykonania ich du偶ym plusem jest te偶 to, 偶e si臋 nie rozwalaj膮! Robi艂am je ju偶 kilka razy i zawsze l膮duj膮 na talerzu w ca艂o艣ci :) Wiem 偶e rozpadanie si臋 kotlet贸w to cz臋sty problem i wiem, 偶e wiele os贸b si臋 tego obawia. Dlatego polecam Wam spr贸bowa膰 tych kotlet贸w z czerwonej soczewicy :) Wspomn臋 jeszcze, 偶e smakuj膮 dobrze nie tylko na ciep艂o, ale i na zimno - a co za tym idzie s膮 idealne jako lunch do szko艂y/pracy, a nawet mo偶ecie zabra膰 je ze sob膮 na piknik :) 
Mo偶na je r贸wnie偶 zamrozi膰 - ja mro偶臋 je po usma偶eniu/upieczeniu i gdy chce je odmrozi膰 wrzucam na ok. 10 minut do piekarnika nastawionego na ok. 150*C :) 





NAJLEPSZE KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY
ok. 10-15 kotlet贸w (w zale偶no艣ci od wielko艣ci)


1 szklanka czerwonej soczewicy = 200g
2 szklanki wody
2 marchewki
2 cebule - czerwone lub bia艂e (zazwyczaj daj臋 jedn膮 czerwon膮 i jedn膮 bia艂膮)
2 z膮bki czosnku 
4 艂y偶ki posiekanej zieleniny - np. natki pietruszki, koperki, szczypiorku, bazylii lub innych 艣wie偶ych zi贸艂 - opcjonalnie, ale warto :) 
5-6 艂y偶ek m膮ki kukurydzianej (tak naprawd臋 sprawdzi si臋 wi臋kszo艣膰 m膮k, mo偶na u偶y膰 ulubionej bezglutenowej lub pszennej czy pe艂noziarnistej - trzeba kontrolowa膰 konsystencj臋, kt贸ra powinna by膰 na tyle g臋sta aby da艂o si臋 lepi膰 kotlety) 
s贸l, pieprz i inne ulubione przyprawy; polecam np. kumin, papryk臋 s艂odk膮 i w臋dzon膮, kozieradk臋, kurkum臋...
olej do sma偶enia

Soczewic臋 zalewamy wod膮 i doprowadzamy do wrzenia, nast臋pnie zmniejszamy ogie艅 i gotujemy ok. 15-20 minut a偶 wch艂onie p艂yn. W mi臋dzyczasie cebul臋 kroimy w drobn膮 kostk臋 i podduszamy na patelni, czosnek przeciskamy przez prask臋 i dodajemy do cebuli. Marchewk臋 艣cieramy na "艣rednich" oczkach tarki i r贸wnie偶 wrzucamy na patelni臋. Dusimy warzywa do mi臋kko艣ci. Gdy soczewica b臋dzie ugotowana dodajemy do niej podduszon膮 cebul臋 z czosnkiem i marchewk膮 i mieszamy. Odstawiamy mas臋 do ostudzenia. Nast臋pnie doprawiamy do smaku oraz dodajemy m膮k臋 i mieszamy do uzyskania g臋stej masy, z kt贸rej b臋dzie da艂o sie ulepi膰 kotlet. Nabieramy porcje i formujemy w d艂oniach kotlety. Gotowej kotlety sma偶ymy na rozgrzanym oleju na 艣rednim ogniu ok. 5-6 minut z ka偶dej strony i nast臋pnie przek艂adamy na talerz wy艂o偶ony r臋cznikiem papierowym aby usun膮膰 nadmiar oleju. Mo偶na je r贸wnie偶 upiec - pieczemy je ok. 30-35 minut w 180*C, 10 minut przed ko艅cem przewracajac ostro偶nie na drug膮 stron臋. Podajemy kotlety z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

50 komentarzy:

  1. Wygl膮da bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. uwielbiam czerwon膮 soczewic臋. Jak dla mnie przepis najlepszy! :)
    Ju偶 wiem co w weekend zrobi臋 na obiadek :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsu艅
  3. super kotleciki! ostatnio ci膮gnie mnie do takich da艅 :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Znam ten przepis jako pasztet :) Wygl膮daj膮 bardzo 艂adnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsu艅
  5. Jad艂yby艣my a偶 by nam si臋 uszy trz臋s艂y <3

    OdpowiedzUsu艅
  6. S膮 pyyyyyszne, na pokazie rozesz艂y si臋 dos艂ownie w sekundy, sama za艂apa艂am si臋 ju偶 tylko na po艂贸wk臋 ;). No to teraz sobie nadrobi臋 z nawi膮zk膮 :D. Gratulacje Martyno! 呕ycz臋 Ci (i nam, hi hi :D), 偶eby艣 zacz臋艂a prowadzi膰 wartszaty kulinarne, bo zara偶asz pozytywn膮 energi膮 i pokazujesz, 偶e kuchnia wega艅ska mo偶e by膰 i pyszna, i swojska, i tania, dla ka偶dego!

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dok艂adnie tak by艂o :)) Dzi臋kuj臋 bardzo za mi艂y komentarz i 偶ycz臋 smacznego :* Mam nadzieje 偶e kiedy艣 b臋d臋 prowadzi艂a w艂asne warsztaty :) Pozdrawiam <3

      Usu艅
  7. koniecznie musz臋 spr贸bowa膰 :)

    OdpowiedzUsu艅
  8. Anonimowy13:10

    Sko艅czy艂a mi si臋 czerwona soczewica, ale mam br膮zow膮. My艣li Pani 偶e wyjd膮 r贸wnie smaczne?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Mo偶na u偶y膰 innego rodzaju soczewicy, ale czerwona jako jedyna gotuje si臋 na tak膮 "papk臋", wiec inne rodzaje b臋dzie trzeba nieco potraktowa膰 blenderem :)

      Usu艅
  9. Anonimowy15:23

    Te偶 tak my艣l臋. Dzi臋kuj臋 za odp dzi艣 robi臋 je na kolacje :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Smacznego! Daj zna膰 jak wysz艂y :)

      Usu艅
  10. Anonimowy20:26

    Dobre mo偶na doda膰 swoje ulubione przyprawy garam nadal itp. I jest ok do tego ry偶 i sur贸wk膮 z pora ;) pycha!

    OdpowiedzUsu艅
  11. Anonimowy22:54

    Przyjaci贸艂ka dzi艣 zrobi艂a te kotleciki. Mia艂am szans臋 spr贸bowa膰 - pyszne! Na prawd臋 pyszne :)
    Jutro zrobi臋 je sama :D
    Dzi臋kuj臋 za wy艣mienity przepis :*

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Ciesz臋 si臋, 偶e smakowa艂y! :* Koniecznie daj zna膰 gdy sama je przygotujesz :) Smacznego!

      Usu艅
  12. Anonimowy18:09

    Czy mo偶na u偶y膰 zielonej soczewicy?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Osobiscie nie prob贸wa艂am, wiec nie gwrantuje jaki bedzie efekt, ale mo偶esz spr贸bowa膰. Jedynie zielon膮 soczewcia b臋dzie trzeba zmiksowa膰 bo nie rozgotuje sie tak jak czerwona.

      Usu艅
  13. 艢wietny przepis, na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsu艅
  14. Ze wszystkich wege kotle贸w to w艂a艣nie te z czerwonej soczewicy uwielbiam najbardziej!

    OdpowiedzUsu艅
  15. Anonimowy17:42

    Dzi艣 je zrobi艂am. Pyszne to ma艂o powiedziane, m膮偶 i syn zachwyceni smakiem. Dzi臋kuj臋 za rewelacyjny przepis. I bede zagl膮da膰 regularnie. :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo si臋 ciesz臋! Nast臋pnym razem zach臋cam do wys艂ania zdj臋cia na mojego maila anytrami@o2.pl lub martynsaczuk97@gmail.com i dodam Twoje kotlety do albumu ze zdjeciami czytelnik贸w na Facebooku :) Pozdrawiam :*

      Usu艅
  16. Chyba najlepsze wega艅skie wydanie kotlet贸w ever a testowa艂am ju偶 naprawd臋 sporo :) Dzis robi臋 ponownie :) Dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Bardzo si臋 ciesze! <3

      Usu艅
    2. Ja moje kotlety piek臋 w piekarniku jest ta zaleta ze maja mniej t艂uszczu. Dodaje jeszcze jarmu偶 sa pyszne

      Usu艅
  17. Anonimowy15:13

    Niestety mi kotlety si臋 nie uda艂y. Podczas sma偶enia rozwala艂y si臋. Chcia艂am upiec i by艂o to samo. Mia艂am ch臋膰 na takie danie z soczewicy a bardzo si臋 rozczarowalam.

    OdpowiedzUsu艅
  18. Kotleciki bardzo dobre, niestety mi podczas sma偶enia r贸wnie偶 si臋 rozpad艂y,mimo to zjedli艣my z apetytem.Czesc upiek艂am w piekarniku i te ju偶 lepiej si臋 trzymaj膮.
    Zastanawiam si臋 co 藕le zrobi艂am..mo偶e.powinnam jednak doda膰 jajka jak do tradycyjnych mielonych kotlet贸w,jajko jednak powoduje 偶e s膮 bardziej zwarte, co o tym my艣lisz?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi 偶e niekt贸re sie rozpad艂y :( By膰 mo偶e soczewica by艂a ugotowana w zbyt du偶ej ilo艣ci wody. Nie potrzeba jajka w tych kotletach, soczewica gdy si臋 rozgotuje wystarczaj膮co je skleja. Jednak je艣li chcesz spr贸bowa膰 mo偶esz doda膰 do nich "lniane jajko" czyli 艂y偶k臋 zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z 4 艂y偶kami wody do 'jajecznej' konsystencji ;)

      Pozdrawiam

      Usu艅
  19. Anonimowy18:40

    Bardzo fajny przepis. Troch臋 si臋 obawia艂am, 偶e bez jajek si臋 rozpadn膮, ale trzyma艂y si臋 dobrze. Warto zdecydowanie je przyprawi膰. Przesy艂am zdj臋cia.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Bardzo si臋 ciesz臋! Dzi臋kuj臋 za zdj臋cia :) Pozdrawiam

      Usu艅
  20. Wspania艂e, pyszne i nawet m膮偶 powiedzia艂 , 偶e lepsze ni偶 udka z kurczaka, bo moi m臋偶czy藕ni jeszcze si臋 tym zajadaj膮, zagoszcz膮 na dobre u mnie. Pozdrawiam Jola

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz ja cudownie czyta膰 co艣 takiego! Ciesz臋 si臋 niezmiernie! :* <3

      Usu艅
  21. Anonimowy16:09

    Samakuj膮 tak samo jak w Jerozolimie

    OdpowiedzUsu艅
  22. W艂a艣nie zrobi艂am, przepyszne!! Tylko takie.... m膮czyste w strukturze. Za du偶o m膮ki, czy te偶 to normalne?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Ciesz臋 si臋, 偶e smakowa艂y! :) Co do "m膮czno艣ci" to nie wiem dok艂adnie co masz na my艣li, ale mo偶e by膰. to m.in przez zbyt du偶膮 ilo艣膰 suchych sk艂adnik贸w - je艣li bedziesz robi膰 je ponownie mo偶esz spr贸bowa膰 doda膰 z 艂y偶k臋 m膮ki mniej ;) Pozdrawiam

      Usu艅
  23. Kotlety zrobione! Pachnie w ca艂ym domu. Zaraz b臋dzie test smaku! :)

    OdpowiedzUsu艅
  24. Je艣li pi臋膰 w piekarniku jak Pani pisze nagrzanym do 180 stopni 30-35 minut to w z termoobiegiem 180 stopni?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Martyna22:49

      Je艣li z termoobiegiem to powiedzia艂abym 25-30 minut

      Usu艅
  25. Bardzo smaczne, szkoda 偶e tak ma艂o wysz艂o ;) kolejnym razem robi臋 podw贸jn膮 porcj臋 :))

    OdpowiedzUsu艅
  26. Anonimowy21:20

    Mi sie kotleciki niestety przykleily do papieru do pieczenia w piekarniku. Po upieczeniu nie bylam w stanie ich oderwac z tego papieru. Wszystkie spody kotlecikow przylejone do papieru zostaly tym sposobem zmarnowane i wyrzucone. Ale wszystkie gory za to byly smaczne :) Chcialam zrobic beztluszczowe, zdrowe danie a wyszlo jak zwykle... Moze powinnam jednak papier do pieczenia wysmarowac olejem?

    OdpowiedzUsu艅
  27. Cudowne :) w艂a艣nie zrobi艂am i jestem zachwycona. Zrobi艂am z p贸艂 porcji i 偶a艂uj臋 馃槀馃き

    OdpowiedzUsu艅
  28. Super przepis. Dzi艣 robi艂em drugi raz. Tym razem m膮k臋 zast膮pi艂em zmielon膮 chia i p艂atkami owsianymi. Wysz艂y rewelacyjne. Pieczone d艂u偶ej, oko艂o 50 minut, tym razem nic do papieru nie przywar艂o. :) 呕ycz臋 samych smaczno艣ci!

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna