Kto nie lubi ciasta czekoladowego? Nie znam nikogo takiego... A z czekoladowym smakiem dobrze zgrywa si臋...prawie wszystko! W wypiekach w szczeg贸lno艣ci owoce. Ostatnio eksperymentowa艂am nieco z gruszkami i to te owoce postanowi艂am u偶y膰 w tym cie艣cie. Sprawdzi艂y si臋 doskonale! Mo偶na r贸wnie偶 powiedzie膰, 偶e ciasto jest podw贸jnie czekoladowe - u偶y艂am kakao oraz mleka kokosowego o smaku czekoladowym Koko Dairy Free.
CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZK膭
tortownica 20cm
260g m膮ki orkiszowej/pszennej
30g ciemnego kakao
150g erytrolu (lub ksylitolu/nierafinowanego cukru trzcinowego)
300-350ml mleka kokosowego o smaku czekoladowym (lub sojowego czekoladowego - 艂atwiej dost臋pne, ja u偶y艂am tego >>KLIK<<)
oko艂o dwie 艣rednie gruszki
艂y偶eczka proszku do pieczenia
1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
W misce mieszamy m膮k臋 z kakao, erytrolem (lub inn膮 wybran膮 substancj膮 s艂odz膮c膮) oraz proszkiem do pieczenia i sod膮. Nast臋pnie powoli dodajemy mleko, kontroluj膮c konsystencj臋. Masa nie powinna by膰 zbyt g臋sta i sucha, ale te偶 nie lej膮ca. Gruszki myjemy i kroimy na 8 cz臋艣ci ka偶d膮. Form臋 do pieczenia wyk艂adamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej po艂ow臋 ciasta, na kt贸re uk艂adamy 1/2 - 3/4 plasterk贸w gruszek. Przelewamy do formy pozosta艂e ciasto i na wierzchu uk艂adamy reszt臋 gruszek. Pieczemy w 180*C przez oko艂o 50-55 minut. Kroimy po ostudzeniu. Smacznego! :)
E N G L I S H V E R S I O N
1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
W misce mieszamy m膮k臋 z kakao, erytrolem (lub inn膮 wybran膮 substancj膮 s艂odz膮c膮) oraz proszkiem do pieczenia i sod膮. Nast臋pnie powoli dodajemy mleko, kontroluj膮c konsystencj臋. Masa nie powinna by膰 zbyt g臋sta i sucha, ale te偶 nie lej膮ca. Gruszki myjemy i kroimy na 8 cz臋艣ci ka偶d膮. Form臋 do pieczenia wyk艂adamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej po艂ow臋 ciasta, na kt贸re uk艂adamy 1/2 - 3/4 plasterk贸w gruszek. Przelewamy do formy pozosta艂e ciasto i na wierzchu uk艂adamy reszt臋 gruszek. Pieczemy w 180*C przez oko艂o 50-55 minut. Kroimy po ostudzeniu. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
Who doesn't like chocolate cake? I don't know anyone like this... And almost everything goes well with chocolate! In terms of cakes - especially fruit! I've been experimenting with pears recently so I decided to use them in this chocolate cake and it was so delicious! And the cake is actually double chocolate - because I used cocoa powder and Koko Dairy Free chocolate milk!
CHOCOLATE PEAR CAKE
酶20cm cake tin
260g spelt flour (or all-purpose flour)
30g baking cocoa
150g erythritol/xylitol or other sweetener - I use Nativa erythritol >>CLICK<<
300-350ml Koko Dairy Free chocolate milk
2 medium pears
1 tsp baking powder
1/2 tsp bicarbonate of soda
In large bowl, mix together flour, cocoa powder, erythritol/other sweetener, bicarbonate of soda and baking powder. Then, watching the dough consistency, add the milk. The dough shouldn't be neither too dry and thick nor too runny. Slice the pears. Line the cake tin with a baking paper and transfer the half of the dough into it, then top it with a half of pears slices, cover with the rest of the dough and use the remaining pears slices on the top. Bake the cake for approximately 50-55 minutes in 180*C. Enjoy! :)
Hej.
OdpowiedzUsu艅Czy mo偶na u偶y膰 zwyk艂ego mleka ro艣linnego (nie czekoladowego)?
I czy mo偶na m膮k臋 orkiszow膮/pszenn膮 zast膮pi膰 jak膮艣 inn膮?
Pozdrawiam.
Hej :)
Usu艅Tak, mo偶esz u偶y膰 zwyk艂ego mleka roslinnego :) Dodaj z 艂y偶k臋 kakao wiecej do ciasta oraz 1-2 艂y偶ki wybranej substancji s艂odz膮cej i b臋dzie ten sam efekt :)
Jak膮 m膮k膮 chcia艂aby艣 zast膮pi膰 m膮k臋 pszenn膮? Nie ka偶da m膮ka nada si臋 do tego ciasta, niekt贸re mog膮 by膰 zbyt ci臋偶kie. Mo偶na by spr贸bowa膰 np. z owsian膮, gryczan膮, uniwersaln膮 bezglutenow膮, mo偶e mieszank膮 ry偶owej+owsianej+gryczanej
Wygl膮da apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsu艅