Strony

sobota, 19 wrze艣nia 2015

ciasto karobowe z owocami


S艂o艅ce chyba odesz艂o wraz z wakacjami, bo od kilku dni mamy smutn膮 pogod臋...Szaro, pochmurno, deszczowo...Moim typem pogody s膮 upa艂y, uwielbiam kiedy jest s艂onecznie, 30*C mi nie przeszkadza :) Jednak wszystko co dobre szybko si臋 ko艅czy... Letnie owoce te偶 ju偶 powoli si臋 koncz膮, na straganach zaczynaj膮 kr贸lowa膰 艣liwki i jab艂ka. Jednak jeszcze jest okazja, 偶eby kupi膰 maliny i bor贸wki i upiec ciasto z tego przepisu! :) Jaki艣 czas temu robi艂am podobne, z truskawkami - KLIK, dzisiejsze jest jednak z dodatkiem karobu. Je艣li nie macie karobu mo偶ecie u偶y膰 kakao, lub zakupi膰 karob np.TUTAJ





Wierny towarzysz moich sesji...Mia艂 chrapk臋 na ciasto, niestety nie dosta艂 :(

Po pierwszej udanej pr贸bie bezglutenowego i wega艅skiego ciasto, drugie piek艂am z mniejszym stresem ;) Wysz艂o przepyszne :) Karob 艣wietnie 艂膮czy si臋 z owocami, a ciasto ma 艂adny kolor. Jak na bezglutenowe ciasto 艣wie偶o艣膰 utrzymuje do艣膰 d艂ugo, bo nawet 3 dnia smakowa艂o dobrze :) Przechowujcie je jednak w lod贸wce je艣li chcecie, aby by艂o 艣wie偶e jak najd艂u偶ej. Tak wi臋c korzystajmy z ostatk贸w letnich owoc贸w i pieczmy ciasto! Zapraszam :)







 CIASTO KAROBOWE Z OWOCAMI
 tortownica 22cm


130g m膮ki gryczanej
50g m膮ki jaglanej
50g m膮ki ry偶owej
30g karobu biolada.pl
艂y偶eczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru (przy tej ilo艣ci ciasto jest lekko s艂odkie, mozna zwi臋kszy膰 ilo艣膰 cukru)
1 1/2 szklanki (330ml) mleka sojowego + 2 艂y偶ki soku z cytryny
1/3 szklanki (60ml) oleju
300g bor贸wek i malin (艂膮cznie)


Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Dno tortownicy wyk艂adamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem i posypujemy lekko m膮k膮. Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5-10 minut a偶 si臋 zetnie - powstanie wega艅ska ma艣lanka. M膮k臋 mieszamy z karobem, cukrem i sod膮. Owoce myjemy i osuszamy. Olej mieszamy z "ma艣lank膮", nast臋pnie dodajemy mokre sk艂adniki do m膮ki i mieszamy. Na koniec dodajemy owoce i ponownie delikatnie mieszamy. Przek艂adamy ciasto do tortownicy, wk艂adamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka). Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

12 komentarzy:

  1. Ciekawe! :) Bardzo lubi臋 posmak karobu w wypiekach :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Wiktoria B.14:38

    Podziwiam Ci臋 za wega艅skie wypieki :) Super!

    OdpowiedzUsu艅
  3. Magdalena Kuchaja14:39

    艣wietne ciacho! i fajnie, 偶e doda艂a艣 te wszystkie owoce!

    OdpowiedzUsu艅
  4. Daria14:39

    艣wietne! wida膰, 偶e wysz艂o idealnie puszyste :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Beata F14:39

    Wygl膮da smakowicie :)
    P.S. Pi臋kny kot <3

    OdpowiedzUsu艅
  6. Marzena Szkodzi艅ska14:39

    Bardzo fajne ciacho :-)

    OdpowiedzUsu艅
  7. Olga Pi14:40

    Mam karob, ale jeszcze nic z nim nie robi艂am - musz臋 nadrobi膰, bo to ciasto wygl膮da pysznie:)

    OdpowiedzUsu艅
  8. FitHealthyLife14:40

    O Jezu! Dostan臋 kawa艂ek?

    OdpowiedzUsu艅
  9. Anonimowy18:19

    http://jedzrosliny.blogspot.com/2015/09/tahini.html wspomina艂a艣 ze tahini wyjdzie mikserem... masz na my艣li taki zwyk艂y do ciast ?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Nieeee! :D No co ty :) Chodzi o taki - http://www.prestizowydom.pl/photos/800/blender-mikser.jpg

      Usu艅
  10. Pi臋knie i pysznie :-D

    zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?