Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

domowy jogurt sojowy


Od dawna chcia艂am spr贸bowa膰 jogurtu sojowego. Niestety w moim mie艣cie nigdzie nie mog艂am go dosta膰. Przy ostatniej wizycie w wi臋kszym mie艣cie odwiedzi艂am kilka eko-sklep贸w i tam te偶 go nie znalaz艂am, ale ku mojemu zdziwieniu kupi艂am ten jogurt w supermarkecie :) W zwi膮zku z tym, 偶e u siebie nie mam mo偶liwo艣ci zakupu tego jogurtu postanowi艂am spr贸bowa膰 zrobi膰 domowy - takim samym sposobem jak robi si臋 mleczny jogurt. Za pierwszym razem mi si臋 nie uda艂o - jogurt skis艂, nie wiem co by艂o tego przyczyn膮, ale mia艂am w zapasie jeszcze troch臋 ro艣linnego jogurtu i spr贸bowa艂am ponownie - tym razem si臋 uda艂o! :)



Domowy jogurt sojowy smakuje bardzo podobnie do kupnego. Wychodzi mo偶e nieco rzadszy, ale mo偶ecie u偶y膰 mniejszej ilo艣ci mleka 偶eby otrzyma膰 g臋stszy, lub po przygotowaniu zostawi膰 go na gazie aby woda odciek艂a. W ka偶dym b膮d藕 razie polecam spr贸bowa膰 - wychodzi o wiele taniej i je艣li tak jak ja macie problemy z dost臋pem do sojowego jogurtu ten spos贸b jest 艣wietny. Jogurt kt贸ry otrzymamy potem b臋dzie "starterem" do zrobienia kolejnej porcji :)





DOMOWY JOGURT SOJOWY
ok. 900-1000g jogurtu


1l mleka sojowego
200g jogurtu sojowego (naturalnego, nie jakie艣 deserki. m贸j mia艂 w sk艂adzie: baz臋 sojow膮 (woda, ziarno soi), skrobi臋 i kultury bakterii - to ostatnie jest najwa偶niejsze)
艂y偶ka cukru

Sk艂adniki powinny by膰 w temp. pokojowej.
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i mieszamy. Ustawiamy garnek na palnik i podgrzewamy mleko sojowe do temp. ok. 40*C. Przydatny jest tu termometr kuchenny, ja go niestety nie posiadam wi臋c sprawdza艂am temperatur臋 palcem, mleko powinno by膰 letnie, tak jak do rozczynu na ciasto dro偶d偶owe :) Wy艂膮czamy palnik. Kilka 艂y偶ek mleka mieszamy z jogurtem, a nast臋pnie wlewamy jogurt do garnka ca艂y czas mieszajac 偶eby nie powsta艂y grudki. Przelewamy ca艂o艣膰 do s艂oika, zakr臋camy go, owijamy kocem i pozostawiamy na noc (lub na ok. 8-10h) w ciep艂ym, wolnym od przeci膮g贸w miejscu. Po up艂ywie tego czasu powinna oddzieli膰 si臋 serwatka. Je艣li b臋dzie jej du偶o nale偶y przecedzi膰 jogurt przez gaz臋 - na misce mocujemy gaz臋 na kt贸r膮 wyk艂adamy jogurt i pozwalamy mu 偶eby odciek艂 (ok. 30-60min., co jaki艣 czas mo偶na zamiesza膰), je艣li oddzieli艂o si臋 ma艂o serwatki wystarczy zamiesza膰. Jogurt przechowujemy w lod贸wce do 4 dni. Smacznego!
Je艣li chcecie zrobi膰 jogurt sojowy po raz kolejny wystarczy z domowego od艂o偶y膰 200g i post臋powa膰 tak samo. Wbrew pozorom jest to bardzo 艂atwe :)



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?