To by艂 m贸j pierwszy bezglutenowy wypiek z dro偶d偶ami (nie
licz膮c chleb贸w) i obawia艂am si臋 czy si臋 uda...W dodatku postanowi艂am jeszcze
bardziej "utrudni膰" sobie zadanie i stworzy膰 dro偶d偶贸wki nie tylko
bezglutenowe, ale i wega艅skie ;) Efekt mnie zadowoli艂! Mo偶e i nie wyros艂y tak
jak to sobie wyobra偶a艂am, ale smakowo wszystko nadrobi艂y! ♥ Jak to m贸wi膮 - pierwsze koty za p艂oty ;) Na pewno dalej b臋d臋 eksperymentowa膰 z
bezglutenowo-wega艅skim ciastem dro偶d偶owym, a偶
uda mi si臋 znale藕膰
idealny przepis :) Na razie polecam Wam poni偶sze
dro偶d偶贸wki.
Maliny jeszcze mamy, wi臋c jak najszybciej trzeba bra膰 si臋
za pieczenie :) Najlepiej smakuj膮 pierwszego dnia, albo od razu po upieczeniu -
jeszcze ciep艂e ♥ Jednak
drugiego i trzeciego dnia s膮 r贸wnie smaczne - polecam podgrza膰 je
w piekarniku przez chwilk臋 :)
DRO呕D呕脫WKI Z MALINAMI
6-8 bu艂eczek
szklanka m膮ki bezglutenowej (u mnie mix bezglutenowy "do wypieku chleba")
20g 艣wie偶ych dro偶d偶y
1/4 szklanki mleka ro艣linnego, lekko ciep艂ego - "letniego"
3 艂y偶ki oleju rzepakowego lub kokosowego (w drugim przypadku - rozpuszczonego
i ostudzonego)
3 艂y偶ki cukru
3 艂y偶ki cukru
szczypta soli
Dro偶d偶e rozcieramy z cukrem w miseczce, dolewamy mleko, dodajemy 艂y偶eczk臋 m膮ki i mieszamy. Odstawiamy rozczyn na ok. 20 minut. Nast臋pnie dodajemy olej, przesiewamy m膮k臋 i s贸l. Wyrabiamy ciasto robotem lub r臋cznie. Z wyrobionego ciasta formujemy kul臋, wk艂adamy z powrotem do miski, kt贸r膮 przykrywamy 艣ciereczk膮 i pozostawiamy do wyro艣ni臋cia na ok. 1h. Po tym czasie jeszcze raz kr贸tko wyrabiamy ciasto, a nast臋pnie rozwa艂kowujemy na prostok膮t o grubo艣ci ok. 0,5cm.
nadzienie:
100-200g malin
艂y偶ka cukru pudru
Maliny rozgniatamy widelcem, 艂膮czymy z cukrem pudrem i wyk艂adamy na rozwa艂kowane ciasto (nie nak艂adaj膮c za du偶o przy brzegach). Nast臋pnie ciasto zwijamy ciasto jak na rolad臋 (wzd艂u偶 kr贸tszego boku) i dzielimy ostrym no偶em na porcje, przecinaj膮c ciasto co ok. 3-4cm. Dro偶d偶owe roladki uk艂adamy na papierze do pieczenia zachowuj膮c odst臋py, odstawiamy do ponownego wyro艣ni臋cia jeszcze na ok. 30 minut, nast臋pnie wk艂adamy do piekarnika rozgrzanego do 150*C, zwi臋kszamy temp. do 180*C i pieczemy ok. 20-25 minut. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I
OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
fajny przepis :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsu艅Nigdy nie jad艂am takich dro偶d偶贸wek :)
OdpowiedzUsu艅Pi臋knie wygl膮daj膮, bardzo apetyczne kolorki :)
OdpowiedzUsu艅Te dro偶d偶贸wki s膮 zjawiskowe, zakocha艂am si臋 w nich od pierwszego wejrzenia *.*
OdpowiedzUsu艅Bardzo ciekawa jestem ich smaku:)
OdpowiedzUsu艅Cudowne zawijaski :D Porywam jedn膮! :)
OdpowiedzUsu艅艢wietny pomys艂 na dro偶d偶贸wki :)
OdpowiedzUsu艅