Strony

sobota, 19 wrze艣nia 2015

dro偶d偶贸wki z malinami


To by艂 m贸j pierwszy bezglutenowy wypiek z dro偶d偶ami (nie licz膮c chleb贸w) i obawia艂am si臋 czy si臋 uda...W dodatku postanowi艂am jeszcze bardziej "utrudni膰" sobie zadanie i stworzy膰 dro偶d偶贸wki nie tylko bezglutenowe, ale i wega艅skie ;) Efekt mnie zadowoli艂! Mo偶e i nie wyros艂y tak jak to sobie wyobra偶a艂am, ale smakowo wszystko nadrobi艂y! Jak to m贸wi膮 - pierwsze koty za p艂oty ;) Na pewno dalej b臋d臋 eksperymentowa膰 z bezglutenowo-wega艅skim ciastem dro偶d偶owym, a偶 uda mi si臋 znale藕膰 idealny przepis :) Na razie polecam Wam poni偶sze dro偶d偶贸wki. Maliny jeszcze mamy, wi臋c jak najszybciej trzeba bra膰 si臋 za pieczenie :) Najlepiej smakuj膮 pierwszego dnia, albo od razu po upieczeniu - jeszcze ciep艂e Jednak drugiego i trzeciego dnia s膮 r贸wnie smaczne - polecam podgrza膰 je w piekarniku przez chwilk臋 :)







DRO呕D呕脫WKI Z MALINAMI 
6-8 bu艂eczek


ciasto:
szklanka m膮ki bezglutenowej (u mnie mix bezglutenowy "do wypieku chleba")
20g 艣wie偶ych dro偶d偶y
1/4 szklanki mleka ro艣linnego, lekko ciep艂ego - "letniego"
3 艂y偶ki oleju rzepakowego lub kokosowego (w drugim przypadku - rozpuszczonego i ostudzonego)
3 艂y偶ki cukru
szczypta soli

Dro偶d偶e rozcieramy z cukrem w miseczce, dolewamy mleko, dodajemy 艂y偶eczk臋 m膮ki i mieszamy. Odstawiamy rozczyn na ok. 20 minut. Nast臋pnie dodajemy olej, przesiewamy m膮k臋 i s贸l. Wyrabiamy ciasto robotem lub r臋cznie. Z wyrobionego ciasta formujemy kul臋, wk艂adamy z powrotem do miski, kt贸r膮 przykrywamy 艣ciereczk膮 i pozostawiamy do wyro艣ni臋cia na ok. 1h. Po tym czasie jeszcze raz kr贸tko wyrabiamy ciasto, a nast臋pnie rozwa艂kowujemy na prostok膮t o grubo艣ci ok. 0,5cm.

nadzienie:
100-200g malin
艂y偶ka cukru pudru

Maliny rozgniatamy widelcem, 艂膮czymy z cukrem pudrem i wyk艂adamy na rozwa艂kowane ciasto (nie nak艂adaj膮c za du偶o przy brzegach). Nast臋pnie ciasto zwijamy ciasto jak na rolad臋 (wzd艂u偶 kr贸tszego boku) i dzielimy ostrym no偶em na porcje, przecinaj膮c ciasto co ok. 3-4cm. Dro偶d偶owe roladki uk艂adamy na papierze do pieczenia zachowuj膮c odst臋py, odstawiamy do ponownego wyro艣ni臋cia jeszcze na ok. 30 minut, nast臋pnie wk艂adamy do piekarnika rozgrzanego do 150*C, zwi臋kszamy temp. do 180*C i pieczemy ok. 20-25 minut. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

7 komentarzy:

  1. fajny przepis :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsu艅
  2. FitHealthyLife14:42

    Nigdy nie jad艂am takich dro偶d偶贸wek :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Pi臋knie wygl膮daj膮, bardzo apetyczne kolorki :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Joanna Pabich14:43

    Te dro偶d偶贸wki s膮 zjawiskowe, zakocha艂am si臋 w nich od pierwszego wejrzenia *.*

    OdpowiedzUsu艅
  5. Olga Pi14:44

    Bardzo ciekawa jestem ich smaku:)

    OdpowiedzUsu艅
  6. Cynamonowa14:44

    Cudowne zawijaski :D Porywam jedn膮! :)

    OdpowiedzUsu艅
  7. Kinga14:44

    艢wietny pomys艂 na dro偶d偶贸wki :)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?