Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

d偶em wi艣niowy z kardamonem


Dzie艅 dobry! :) Mam nadziej臋, 偶e moje d偶emy jeszcze si臋 Wam nie znudzi艂y...bo mam dzisiaj przepis na kolejny! I w zanadrzu jeszcze jeden...i trudno mi obieca膰, ze w tym roku ju偶 偶adnego nie zrobi臋 :) Uwielbiam robi膰 d偶emy. Niedawno Tato przyni贸s艂 ca艂e wiadro wi艣ni - chyba ponad 5kg...przez 2,5h je drylowa艂am...Z kuchni wysz艂y dwa rodzaje d偶em贸w - czekowi艣nia (polecam, musicie zrobi膰!), ten na kt贸ry przepis podaj臋 dzi艣 oraz nalewka i muffiny. Dodanie kardamonu do tego d偶emu to by艂 艣wietny pomys艂! Ta przyprawa 艣wietnie pasuje do wi艣ni. Spr贸bujcie :)








D呕EM WI艢NIOWY Z KARDAMONEM
5 s艂oik贸w


1,5kg wi艣ni (waga bez pestek)
300-400g cukru
czubata 艂yzeczka mielonego kardamonu (lub wiecej / mniej do smaku)

Wi艣nie wrzucamy do garnka, dodajemy po艂ow臋 ilosci cukru i gotujemy ok. 1,5h. Nast臋pnie wy艂aczamy d偶em na ok. 1-2h. Po up艂ywie tego czasu dodajemy pozosta艂y cukier i gotujemy do zg臋stnienia. Pod koniec gotowania doprawiamy kardamonem. W piekarniku wyparzamy s艂oiki (oraz nakr臋tki) i od razu nape艂niamy je gor膮cym d偶emem uwa偶aj膮c, aby nie pobrudzi膰 rog贸w s艂oika (miejsca na zakr臋tk臋), odwracamy s艂oiki do g贸ry dnem, przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy do ca艂kowitego ostudzenia. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?