Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

jagodowy tofurnik


Na blogu dalej jagodowo. Sezon powoli zbli偶a si臋 ku ko艅cowi wi臋c trzeba korzysta膰... Ja dodatkowo jak zwykle zamrozi艂am nieco jag贸d na ci臋偶kie zimowe czasy ;) Przejd臋 jednak do sedna wpisu - zapraszam dzi艣 na wega艅ski sernik z tofu czyli tofurnik ;) Uwielbiam t臋 nazw臋 ;) Do zrobienia wega艅skiego sernika przybiera艂am si臋 d艂ugooo. W ko艅cu jednak si臋 zdecydowa艂am i nie 偶a艂uj臋, bo jest tak samo pyszny jak "zwyk艂y sernik". Wizualnie do idea艂u jeszcze troche mu brakuje, ale smakowo by艂 boski To m贸j pierwszy tofurnik i jeszcze dojd臋 do wprawy - obiecuj臋 Wam! ;)







JAGODOWY TOFURNIK
tortownica 22cm


3 kostki tofu naturalnego Polsoja (u mnie 2 BIO i jedna tradycyjna) - 655g
30g kaszy jaglanej (suchej)
150g cukru (lub wi臋cej/mniej do smaku)
20g cukru z wanili膮 lub ziarenka z laski wanilii
50ml soku z cytryny (ok. 3 艣rednie cytryny)
300g jag贸d
150ml mleka ro艣linnego
opakowanie (ok.40g) waniliowego budyniu



Kasz臋 jaglan膮 gotujemy w ok. 1/2 - 3/4 szklanki wody i studzimy. Tofu rozgniatamy widelcem, a nast臋pnie wraz z mlekiem, ugotowan膮 kasz膮 jaglan膮 i sokiem z cytryny blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Do masy "serowej" dodajemy cukier oraz cukier z wanili膮 i proszek budyniowy, mieszamy dok艂adnie. Jagody miksujemy na puree i 3/4 dodajemy do masy. Mieszamy i przelewamy mas臋 do tortownicy o 艣r. 22cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Na wierzch wyk艂adamy w kilku miejscach pozosta艂e puree z jag贸d i za pomoc膮 np. patyczka szasz艂ykowego tworzymy "esy-floresy". Wk艂adamy tofurnik do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut, nast臋pnie zmniejszamy temp. do 130*C i pieczemy jeszcze ok. 40 minut. Wy艂膮czamy piekarnik i pozostawiamy w nim tofurnik jeszcze na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy i wk艂adamy do lod贸wki na min. 3h. Najlepiej smakuje gdy sp臋dzi w lod贸wce ca艂膮 noc :) Smacznego! :)



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

9 komentarzy:

  1. Beata F13:12

    Ten kolor! <3 Dawno nie robi艂am tofurnika, zapisuj臋 przepis do wypr贸bowania :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Magdalena Kuchaja13:12

    czy mog臋 poprosi膰 o kawa艂eczek?!

    OdpowiedzUsu艅
  3. Karmel-itka.13:13

    niebywale ciekawa propozycja!

    OdpowiedzUsu艅
  4. Klaudia O13:13

    Ob艂臋dny kolor! Koniecznie musz臋 go wypr贸bowa膰! :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Cynamonowa13:13

    Robi艂am w艂a艣nie w sobot臋 sw贸j pierwszy tofurnik, ale z przepisu Jad艂onomii na pieczony. I wyszed艂 wspaniale <3

    OdpowiedzUsu艅
  6. Kolor ma taki, 偶e a偶 sobie westchn臋艂am z zachwytu :) Cudo!

    OdpowiedzUsu艅
  7. Izzy Iza13:14

    Wygl膮da smakowicie :) Mi艂o mi, 偶e bierzesz udzia艂 w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
    Izzy

    Zapraszam na mojego bloga :)
    Take it Izzy

    OdpowiedzUsu艅
  8. Alexandra13:14

    Bomba! Wygl膮da ob艂臋dnie, nie wiem co masz mu do zarzucenia m贸wi膮c, 偶e wizualnie jeszcze nie za bardzo. Zjad艂abym!

    OdpowiedzUsu艅
  9. Choca Loca13:14

    jagoody <3 !! nie przepadam za tofurnikiem, mo偶e dlatego, 偶e pierwszy jedzony w 偶yciu by艂 w艣ciekle s艂odki,a ja za s艂odko艣ciami nie przepadam (ot taka ironia losu:) ) ale ten jagodowy przekona艂 mnie do podj臋cia pr贸by we w艂asnej kuchni

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?