Witam wszystkich po Wielkanocy i mam nadziej臋, 偶e
sp臋dzili艣cie czas mi艂o, przyjemnie i smacznie z Waszymi bliskimi :) U mnie na
szcz臋艣cie tak by艂o :) Je艣li chodzi o kulinarn膮 cz臋艣膰 to poni偶sze mini-pasztety
r贸wnie偶 go艣ci艂y na naszym stole i wszystkim (nawet mi臋so偶ercom :)) smakowa艂y.
Dobrym rozwi膮zaniem by艂o upieczenie kilku ma艂ych pasztet贸w zamiast jednego
du偶ego - wygl膮daj膮 ciekawiej (wujek my艣la艂, 偶e to muffiny! :D) i s膮 艂atwiej
podzielnie. Suszona 偶urawina 艣wietnie tutaj pasuje i nadaje pasztetowi fajnego
charakteru - na prawd臋 polecam ten dodatek jak i og贸lnie ca艂y ten przepis! :)
Jest bardzo prosty i wymaga niewielu sk艂adnik贸w, kt贸re s膮 艂atwo dost臋pne.
MINI-PASZTETY Z BIA艁EJ FASOLI
Z SUSZON膭 呕URAWIN膭
8 pasztet贸w pieczonych w silikonowych foremkach na muffiny
lub jeden du偶y w keks贸wce o d艂. ok. 20cm
500g ugotowanej bia艂ej fasoli (mo偶e by膰 z puszki)
3 艂y偶ki oleju rzepakowego
50g suszonej 偶urawiny
przyprawy: majeranek, pieprz czarny/zio艂owy, suszony czosnek
2 艂y偶ki sosu sojowego Tamari
8 listk贸w laurowych
Fasol臋 ods膮czamy z zalewy i p艂uczemy na sicie, nast臋pnie mielimy/blendujemy/miksujemy. Dodajemy pozosta艂e sk艂adniki i mieszamy 艂y偶k膮. Mas臋 nak艂adamy do silikonowych foremek na muffiny (nie pr贸bowa艂am piec tego pasztetu w papilotkach wi臋c nie wiem jak si臋 sprawdzaj膮, mog膮 by膰 problemy z odklejeniem pasztetu od papierka...) lub do keks贸wki. Wk艂adamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut (je艣li pieczecie w keks贸wce ok. 60 minut) w 180*C. Wyjmujemy z foremek dopiero po ca艂kowitym ostudzeniu. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?