Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

najzdrowsza i najlepsza domowa wega艅ska czekolada


Czy czekolada mo偶e by膰 zdrowa? Czy mo偶na zrobi膰 j膮 samemu w domu? Tak i tak! :) Czekolada (w rozs膮dnych ilosciach ;)) jest bardzo zdrowa - je艣li m贸wimy o tej gorzkiej, z zawarto艣ci膮 masy kakaowej powyzej 70% i z dobrym sk艂adem, gdzie na pierwszym miejscu nie b臋dzie cukier. Takie czekolady s膮 albo drogie, albo nie trafiaj膮 w gusta wi臋kszosci ludzi...Wiadomo, 偶e najlepsza jest ta s艂odziutka, mleczna czekolada... ;) Ale czekolad臋 mo偶na zrobi膰 te偶 samemu we w艂asnej kuchni i to jedynie z 3 sk艂adnik贸w! To pierwsza zaleta. Druga - jest bardzo zdrowa! Trzecia - smakuje nawet wielbicielom mlecznej czekolady...przetestowa艂am na Tacie...ciagle prosi 偶eby zrobi艂a now膮 porcje! ;)






DOMOWA WEGA艃SKA CZEKOLADA
ok. 170g tabliczka czekolady


85g oleju kokosowego biolada.pl
40g naturalnego kakao
50g ksylitolu zmielonego na puder lub cukru pudru

Odmierzamy odpowiedni膮 ilo艣膰 oleju kokosowego i pozostawiamy go w temperaturze pokojowej do momentu rozpuszczenia (mo偶na go rozpu艣ci膰 w garnuszku, ale pod wp艂ywem temp. straci nieco w艂a艣ciwo艣ci od偶ywczych). Je艣li Wasz olej ma p艂ynn膮 konsystencj臋 mozecie pomin膮膰 ten etap. Nast臋pnie p艂ynny ju偶 olej mieszamy dok艂adnie z pozosta艂ymi sk艂adnikami. Przelewamy powsta艂膮 mas臋 do foremki i wk艂adamy do lod贸wki na ok. 2-3h do zastygni臋cia. Przechowujemy w lod贸wce. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

6 komentarzy:

  1. Oliwia Pi艂ot14:45

    O jacie, w 偶yciu bym nie pomy艣la艂a, 偶e z moj膮 alergi膮 na laktoz臋, b臋d臋 si臋 mog艂a zajada膰 czekolad膮. Jutro biegn臋 uzupe艂ni膰 zapasy oleju kokosowego!

    Plant based fille

    OdpowiedzUsu艅
  2. Anonimowy14:45

    Czy ksylitol mog臋 zast膮pi膰 czym艣 innym? (Nie mam na my艣li cukru). Mog臋 na przyk艂ad zmieni膰 proporcje kakao i doda膰 karob (zamiast ksylitolu)? Albo syrop daktylowy itp?
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam dodawa膰 p艂ynnego srodka s艂odz膮cego bo zmieni to konsystencj臋 masy (b臋dzie rzadsza) i efekt nie wyjdzie taki sam. Mo偶na u偶y膰 np. erytrolu (ma tylko 20kcal w 100g) lub s艂odzika sto艂owego w proszku (mniej zdrowa opcja :P)

      Usu艅
  3. Joanna Pabich14:46

    To mo偶na samemu zrobi膰 tak cudn膮 czekolad臋? :o
    Jak znajd臋 troch臋 czasu to stworz臋 takie cudo :D

    OdpowiedzUsu艅
  4. Magdalena Kuchaja14:46

    i tak膮 czekolada mo偶na si臋 zajada膰!

    OdpowiedzUsu艅
  5. Jestem otwarta na nowe smaki, tak偶e z ch臋ci膮 spr贸buj臋 :) dzi臋ki za przepis!

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?