Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

penne z tempehem, szparagami i pieczarkami


Jedli艣cie kiedy艣 tempeh? Od dawna chcia艂am go spr贸bowa膰, ale albo w sklepie by艂 tylko w wersji ju偶 wst臋pnie przygotowanej, tj. sma偶onej, albo wcale go nie by艂o... Jaki艣 czas temu uczestniczy艂am w Veganmanii w Lublinie i na stoiku pewnego sklepu ze zdrow膮 偶ywno艣ci膮 uda艂o dosta膰 mi si臋 naturalny tempeh. D艂ugo zastanawia艂am si臋 jak go zje艣膰. Nigdy nie mia艂am z nim do czynienia, a w internecie nie by艂o zbyt wielu przepis贸w. Postawi艂am wi臋c na proste, ale jak si臋 okaza艂o, pyszne po艂膮czenie - makaron, warzywa (w tym przypadku sezonowe szparagi z dodatkiem pieczarek) i owy tempeh. Wszystko razem po艂膮czy艂o si臋 w pyszne, pe艂nowarto艣ciowe danie. Tempeh ma bardzo ciekawy smak! Je艣li b臋dziecie mie膰 mo偶liwo艣膰 zakupu zach臋cam do tego, warto spr贸bowa膰 :) I przynajmniej ju偶 b臋dziecie mie膰 na niego przepis :) A nawet i dwa, bo nied艂ugo dodam drug膮 propozycj臋 obiadow膮 z u偶yciem tempehu :)








MAKARON Z TEMPEHEM, SZPARAGAMI I PIECZARKAMI
 1 porcja obiadowa


65g makaronu penne (u mnie bezglutenowy - kukurydziany)
120g tempehu
1/2 p臋czka zielonych szparag贸w
150g pieczarek
ulubione przyprawy (u mnie suszony czosnek, curry, pieprz zio艂owy, papryka s艂odka i ostra) + s贸l
olej do sma偶enia (ok. 艂y偶ka)

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tempeh kroimy w plastry, posypujemy sol膮 i wybranymi przyprawami, a nast臋pnie kroimy w drobniejsze kawa艂ki, kt贸re podsma偶amy na oleju z obu stron. Szparagi myjemy, od艂amujemy zdrewnia艂e ko艅c贸wki, kroimy w mniejsze cz臋艣ci i gotujemy do mi臋kko艣ci w lekko osolonej wodzie (g艂贸wki szparag贸w s膮 bardzo delikatne wi臋c je wrzucamy dopiero ok. 3 minuty przed zako艅czeniem gotowania). Pieczarki kroimy i podduszamy na patelni z odrobi膮 soli. 艁膮czymy wszystkie sk艂adniki i podajemy. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?