Ostatnio postanowi艂am troch臋 pokombinowa膰 z tofu. W wyniku
tych eksperyment贸w powsta艂y te pulpeciki. Mi臋snych nigdy nie jad艂am, ale te -
wega艅skie bardzo mi smakowa艂y :) Robi si臋 je 艂atwo, szybko i przyjemnie :D A
jeszcze szybciej i przyjemniej zjada. Zrobi艂am je z tofu w臋dzonego
Polsoi, ale mo偶ecie u偶y膰 ka偶dego innego rodzaju kt贸ry jest przedstawiony na
stronie producenta ;)
PULPECIKI Z TOFU
2 porcje (7 pulpecik贸w)
kostka (250g) tofu w臋dzonego BIO Polsoja
艂y偶ka mielonego lnu
2-3 艂y偶ki m膮ki jaglanej (lub innej bezglutenowej)
s贸l, pieprz, inne ulubione przyprawy do smaku
z膮bek czosnku
2 艂y偶ki posiekanego koperku
warzywna kostka bulionowa z dobrym sk艂adem
Tofu najpierw rozgniatamy widelcem, nast臋pnie blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Dodajemy wszystkie pozosta艂e sk艂adniki (czosnek przeciskamy przez prask臋) i mieszamy dok艂adnie. Z masy formujemy kulki. W garnku zagotowujemy wod臋, rozpuszczamy kostk臋 bulionow膮 i nast臋pnie wrzucamy pulpeciki, a potem delikatnie mieszamy, aby nie przywar艂y do dna. Zmniejszamy ogie艅 i gotujemy je ok. 2-3 minuty od momentu wyp艂yni臋cia na powierzchni臋. Podajemy z dowolnymi dodatkami np. gotowanymi warzywami, kasz膮, ziemniakami, sosem itp... Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I
OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Nigdy nie jad艂am takich pulpet贸w :)
OdpowiedzUsu艅Rany, uwielbiam to tofu, ostatnio wyhaczy艂am za 3,50 z艂 i wylecia艂am w podskokach ze sklepu :> Przepis zapisuj臋, bo je艣li decydowa艂abym si臋 na te pulpeciki dzi艣, to znowu musia艂abym lecie膰 po zapas tofu :P
OdpowiedzUsu艅jestem fank膮 takich da艅 z tofu, Twoje pulpeciki s膮 wr臋cz idealne, ju偶 nawet wida膰 to na zdj臋ciach, 偶e struktura jest 艣wietna! :) a w臋dzone tofu to moje ulubione <3
OdpowiedzUsu艅Kotlety z tofu s膮 jednymi z moich ulubionych ;)
OdpowiedzUsu艅Pychotka. Ch臋tnie schrupa艂abym takie kotleciki *,*
OdpowiedzUsu艅http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Lnu czyli siemienia ?
OdpowiedzUsu艅