Przysz艂a jesie艅, przynios艂a ze sob膮 jab艂ka i...dyni臋! Dynia
jest na tyle uniwersalna, 偶e idealnie smakuje i na wytrawnie i na s艂odko.
Dzisiaj przedstawiam przepis w wersji wytrawnej, ale na te s艂odkie te偶
przyjdzie czas :)
Na blogu jest ju偶 jeden przepis na zup臋 krem z dyni - KLIK. Dzisiejszy jest jednak zupe艂nie inny, poniewa偶
wzbogaci艂am go o spor膮 ilo艣膰 tahini. Dynia i sezam to 艣wietne po艂膮czenie!
Polecam spr贸bowa膰 :) Zupa jest rozgrzewaj膮ca i przepyszna.
Je艣li macie ju偶 przygotowane puree z dyni, zrobienie tej
zupy zajmie Wam mniej ni偶 20 minut! :)
SEZAMOWA ZUPA KREM Z DYNI
4 porcje
700g puree z dyni
2 szklanki wody + kostka bulionowa warzywna (lub 2 szklanki
bulionu warzywnego)
100g jogurtu sojowego (lub 艣mietanki sojowej)
przyprawy: imbir, kurkuma, papryka s艂odka, kardamon,
suszony czosnek, pieprz zio艂owy, curry, s贸l - do smaku
W garnku zagotowa膰 wod臋, wrzuci膰 do niej kostk臋 roso艂ow膮 i
rozpu艣ci膰. Nast臋pnie doda膰 puree z dyni, jogurt lub 艣mietan臋, przyprawy i
tahini. Dok艂adnie wymiesza膰 i zagotowa膰. Gotowa膰 jeszcze ok. 5 minut. Zup臋
podawa膰 posypan膮 sezamem lub natk膮 pietruszki. Smacznego!
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?