Strony

sobota, 19 wrze艣nia 2015

chleb bezglutenowy z czarnuszk膮


To by艂o dla mnie wyzwanie. Jestem fank膮 domowego pieczywa, w艂a艣ciwie to ju偶 dawno przesta艂am je艣膰 te sklepowe. Nie ma nic smacznego ani zdrowego w nadmuchanych bu艂kach/chlebie, kt贸re s膮 dodatkowo barwione karmelem, aby wm贸wi膰 konsumentom, 偶e to pieczywo razowe...




Bezglutenowego pieczywa nigdy nie jad艂am, a co dopiero m贸wi膰 o jego wypieku. Na sklepowych p贸艂kach mo偶na znale藕膰 paczkowane bu艂ki czy chlebki dla bezglutenowc贸w, ale z kolei ich producenci dbaj膮 tylko o to, 偶eby by艂y bezglutenowe i bez wyrzut贸w sumienia dorzucaj膮 do pieczywa mas臋 chemii... 


Chleb bez glutenu mo偶na bardzo 艂atwo i szybko zrobi膰 w domu! B臋dzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy ni偶 ten z plastikowego opakowania ze sklepu :) 
Je艣li jeste艣cie na diecie BG z wyboru mo偶ecie u偶y膰 m膮k kt贸re s膮 艂atwo dost臋pne w wi臋kszych marketach, przy alergii lub celiakii trzeba pami臋ta膰 o wybieraniu m膮k certyfikowanych, z przekre艣lonym k艂osem. Zapraszam do pieczenia! :)
 lekko zmodyfikowany przepis z ksi膮偶ki "Kuchnia polska bez glutenu"




CHLEB BEZGLUTENOWY Z CZARNUSZK膭
keks贸wka o d艂.20-25cm


300g m膮ki gryczanej
150g m膮ki kukurdzianej
50g m膮ki ry偶owej
15g 艣wie偶ych dro偶d偶y
艂y偶eczka cukru
p艂aska 艂y偶ka soli
500ml ciep艂ej wody (nie gor膮cej!)
艂y偶ka czarnuszki do posypania


W du偶ej misce wymieszaj wszystkie suche sk艂adniki opr贸cz cukru. W drugiej misce przygotuj zaczyn: do ciep艂ej wody dodaj pokruszone dro偶d偶e oraz cukier i mieszaj a偶 si臋 rozpuszcz膮. Wlej zaczyn do suchych sk艂adnik贸w i energicznie wszystko wymieszaj. Przykryj misk臋 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce na ok. 20 minut, aby ciasto wyros艂o. Po tym czasie wymieszaj ciasto raz jeszcze, prze艂贸偶 je do keks贸wki o d艂. 20-25cm, posyp wierzch czarnuszk膮 i odstaw na ok. 30 minut. Gdy wyro艣nie wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 230*C i piecz 25 minut. Nast臋pnie zmiejsz temp. do 180*C i piecz kolejne 25 minut. Po wyci膮gni臋ciu chleba z piekarnika wyjmij go z formy i pozostaw na kratce do ostygni臋cia. Chlebek najlepiej smakuje pierwszego/drugiego dnia. Aby lepiej smakowa艂 w nast臋pne dni mo偶na podgrza膰 go tosterze. Bardzo dobrze si臋 kroi. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

8 komentarzy:

  1. Waniliowa Chmurka14:56

    Gratuluj臋, pi臋kny bochen!:)

    OdpowiedzUsu艅
  2. kuchcikOla14:56

    Ten chleb wygl膮da przepysznie! Chocia偶 nie jestem na diecie BG to ch臋tnie bym wypr贸bowa艂a :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Kinga 艁ucja14:57

    Musze zrobic :D

    OdpowiedzUsu艅
  4. Daria14:57

    o tak, ja te偶 bardzo lubi臋 domowe pieczywo, wi臋c od razu zapisuj臋 Tw贸j pomys艂 na ten chlebek ;) ch臋tnie wypr贸buj臋 bezglutenowy!

    OdpowiedzUsu艅
  5. Magdalena Kuchaja14:57

    艣wietny chleb!

    OdpowiedzUsu艅
  6. Kat Lisek14:57

    Domowe chlebki najlepsze :) !

    OdpowiedzUsu艅
  7. ida kwietniowa14:58

    na pewno jest pyszny, a czarnuszka dodaje mu niesamowitego uroku!

    OdpowiedzUsu艅
  8. Angelika i Monika Candy Pandas14:58

    Pierwszy wypiek jak najbardziej udany :)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?