To by艂o dla mnie wyzwanie. Jestem fank膮 domowego pieczywa,
w艂a艣ciwie to ju偶 dawno przesta艂am je艣膰 te sklepowe. Nie ma nic smacznego ani
zdrowego w nadmuchanych bu艂kach/chlebie, kt贸re s膮 dodatkowo barwione karmelem,
aby wm贸wi膰 konsumentom, 偶e to pieczywo razowe...
Bezglutenowego pieczywa nigdy nie jad艂am, a co dopiero m贸wi膰
o jego wypieku. Na sklepowych p贸艂kach mo偶na znale藕膰 paczkowane bu艂ki czy
chlebki dla bezglutenowc贸w, ale z kolei ich producenci dbaj膮 tylko o to, 偶eby
by艂y bezglutenowe i bez wyrzut贸w sumienia dorzucaj膮 do pieczywa mas臋
chemii...
Chleb bez glutenu mo偶na bardzo 艂atwo i szybko zrobi膰 w domu!
B臋dzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy ni偶 ten z plastikowego opakowania ze
sklepu :)
Je艣li jeste艣cie na diecie BG z wyboru mo偶ecie u偶y膰 m膮k kt贸re
s膮 艂atwo dost臋pne w wi臋kszych marketach, przy alergii lub celiakii trzeba
pami臋ta膰 o wybieraniu m膮k certyfikowanych, z przekre艣lonym k艂osem. Zapraszam do
pieczenia! :)
CHLEB BEZGLUTENOWY Z CZARNUSZK膭
keks贸wka o d艂.20-25cm
300g m膮ki gryczanej
150g m膮ki kukurdzianej
50g m膮ki ry偶owej
15g 艣wie偶ych dro偶d偶y
艂y偶eczka cukru
p艂aska 艂y偶ka soli
500ml ciep艂ej wody (nie gor膮cej!)
艂y偶ka czarnuszki do posypania
W du偶ej misce wymieszaj wszystkie suche sk艂adniki opr贸cz
cukru. W drugiej misce przygotuj zaczyn: do ciep艂ej wody dodaj pokruszone
dro偶d偶e oraz cukier i mieszaj a偶 si臋 rozpuszcz膮. Wlej zaczyn do suchych
sk艂adnik贸w i energicznie wszystko wymieszaj. Przykryj misk臋 艣ciereczk膮 i odstaw
w ciep艂e miejsce na ok. 20 minut, aby ciasto wyros艂o. Po tym czasie wymieszaj
ciasto raz jeszcze, prze艂贸偶 je do keks贸wki o d艂. 20-25cm, posyp wierzch
czarnuszk膮 i odstaw na ok. 30 minut. Gdy wyro艣nie wstaw chleb do piekarnika
nagrzanego do 230*C i piecz 25 minut. Nast臋pnie zmiejsz temp. do 180*C i piecz
kolejne 25 minut. Po wyci膮gni臋ciu chleba z piekarnika wyjmij go z formy i
pozostaw na kratce do ostygni臋cia. Chlebek najlepiej smakuje
pierwszego/drugiego dnia. Aby lepiej smakowa艂 w nast臋pne dni mo偶na podgrza膰 go
tosterze. Bardzo dobrze si臋 kroi. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O,
JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE
ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Gratuluj臋, pi臋kny bochen!:)
OdpowiedzUsu艅Ten chleb wygl膮da przepysznie! Chocia偶 nie jestem na diecie BG to ch臋tnie bym wypr贸bowa艂a :)
OdpowiedzUsu艅Musze zrobic :D
OdpowiedzUsu艅o tak, ja te偶 bardzo lubi臋 domowe pieczywo, wi臋c od razu zapisuj臋 Tw贸j pomys艂 na ten chlebek ;) ch臋tnie wypr贸buj臋 bezglutenowy!
OdpowiedzUsu艅艣wietny chleb!
OdpowiedzUsu艅Domowe chlebki najlepsze :) !
OdpowiedzUsu艅na pewno jest pyszny, a czarnuszka dodaje mu niesamowitego uroku!
OdpowiedzUsu艅Pierwszy wypiek jak najbardziej udany :)
OdpowiedzUsu艅