Kanapki nie musz膮 by膰 nudne! Kto powiedzia艂, 偶e kanapka to
rozkrojona na p贸艂 bu艂ka, czy kromka chleba z dodatkami? Dzisiaj proponuj臋 Wam
odej艣cie do klasyki i spr贸bowanie kanapki w oryginalniejszej wersji ;) Wygl膮da
ciekawie, a smakuje pysznie ;) Czasami taka odmiana jest potrzebna ;)
Kanapka w dodatku jest w wersji wega艅skiej ;) Musimy tylko upewni膰 si臋, 偶e
bu艂ka nie zawiera sk艂adnik贸w odzwierz臋cych.
ZAPIEKANA CIABATTA Z W臉DZONYM TOFU, PAPRYK膭 I BAZYLI膭
1 porcja
1 du偶a bu艂ka ciabatta, ok. 100g
70g tofu w臋dzonego + s贸l (opcjonalnie, bo ten rodzaj tofu jest ju偶 lekko s艂ony), czosnek granulowany, pieprz cytrynowy
5 kawa艂k贸w papryki czerwonej
10 listk贸w 艣wie偶ej bazylii
Tofu owin膮膰 w kilka warstw r臋cznika papierowego, obci膮偶y膰 i wstawi膰 na noc do lod贸wki (lub na min. 1-2h). Bu艂k臋 pokroi膰 wszerz pi臋膰 razy (uwa偶aj膮c, 偶eby jej nie przekroi膰 -> patrz zdj. pierwsze). Ka偶de przeci臋cie nast臋pnie lekko rozchyli膰, 偶eby je poszerzy膰. Tofu odwin膮膰, poci膮膰 na pi臋膰 plastr贸w, posypa膰 przyprawami. W ka偶de rozci臋cie bu艂ki w艂o偶y膰 kawa艂ek papryki, nast臋pnie dwa listki bazylii i plaster tofu. W艂o偶y膰 bu艂k臋 do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C i zapieka膰 ok. 5-10 minut. Smacznego! :)
70g tofu w臋dzonego + s贸l (opcjonalnie, bo ten rodzaj tofu jest ju偶 lekko s艂ony), czosnek granulowany, pieprz cytrynowy
5 kawa艂k贸w papryki czerwonej
10 listk贸w 艣wie偶ej bazylii
Tofu owin膮膰 w kilka warstw r臋cznika papierowego, obci膮偶y膰 i wstawi膰 na noc do lod贸wki (lub na min. 1-2h). Bu艂k臋 pokroi膰 wszerz pi臋膰 razy (uwa偶aj膮c, 偶eby jej nie przekroi膰 -> patrz zdj. pierwsze). Ka偶de przeci臋cie nast臋pnie lekko rozchyli膰, 偶eby je poszerzy膰. Tofu odwin膮膰, poci膮膰 na pi臋膰 plastr贸w, posypa膰 przyprawami. W ka偶de rozci臋cie bu艂ki w艂o偶y膰 kawa艂ek papryki, nast臋pnie dwa listki bazylii i plaster tofu. W艂o偶y膰 bu艂k臋 do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C i zapieka膰 ok. 5-10 minut. Smacznego! :)
B臉DZIE MI MI艁O,
JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE
ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
A po co obci膮偶ac tofu ?
OdpowiedzUsu艅Zawijamy w papier i obci膮偶amy 偶eby papier wch艂on膮艂 wod臋 z tofu, wtedy b臋dzie ono bardziej twarde i zbite ;)
Usu艅Bardzo pomys艂owe! ;) Pysznie si臋 prezentuje.
OdpowiedzUsu艅jaaa! Ale to wygl膮da bosko :)
OdpowiedzUsu艅Bo ta bu艂ka taka wygi臋ta, haha, i jeszcze to tofu na niej, no boomba :D
jak g膮sienica <3
OdpowiedzUsu艅