Strony

艣roda, 28 pa藕dziernika 2015

dyniowo-paprykowe kotlety z tofu z sosem pieczarkowym


Propozycja jesiennego obiadu...Dynia ostatnio kr贸luje w mojej kuchni! Mam dla Was jeszcze kilka przepis贸w z jej wykorzystaniem. Zaczn臋 od kotlet贸w. Do akcji te偶 ponownie wchodzi tofu :) Dzi臋ki niemu kotlety s膮 syc膮ce i maj膮 spor膮 ilo艣膰 bia艂ka. Jako g艂贸wn膮 przypraw臋 u偶y艂am ostatnio moj膮 ulubion膮 w臋dzon膮 papryk臋 z Kuchni 艢wiata. Nadaje ona niesamowitego aromatu potrawom! Ci臋偶ko kupi膰 j膮 w zwyk艂ym spo偶ywczaku wi臋c je艣li macie na nia ochot臋 mo偶ecie zakupi膰 t臋 przypraw臋 np. TUTAJ. Kotlety poda艂am z lekkim sosem pieczarkowym i gotowanymi warzywami. Mo偶ecie poda膰 je r贸wnie偶 z kasz膮 lub zrobi膰 z nich wegeburgera :)






DYNIOWO-PAPRYKOWE KOTLETY Z TOFU
Z SOSEM PIECZARKOWYM
1-2 porcje ; 4 kotlety


kotlety:
130g tofu (naturalne, w臋dzone, marynowane...mo偶ecie u偶y膰 dowolnego)
100g g臋stego puree z dyni 
3-4 艂y偶ki m膮ki gryczanej (lub wi臋cej je艣li masa b臋dzie lu藕na)
艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
艂y偶eczka mielonego lnu
spory z膮bek czosnku przeci艣ni臋ty przez prask臋
s贸l, pieprz do smaku
1/4 艂y偶eczki kurkumy
1/2 艂y偶eczki w臋dzonej papryki
1/2 艂y偶eczki suszonego rozmarynu lub inne ulubione suszone lub 艣wie偶e zio艂a

Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy puree i blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Dodajemy pozosta艂e sk艂adniki i dok艂adnie mieszamy. Lekko wilgotnymi d艂o艅mi formujemy kotlety kt贸re uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut w 180*C. 5-10 minut przed zako艅czeniem pieczenia przewracamy je na drug膮 stron臋. 

sos pieczarkowy:
150g pieczarek
70ml mleka sojowego
艂yzeczka m膮ki ziemniaczanej
s贸l, pieprz do smaku
1/2 艂y偶eczki suszonego rozmarynu lub inne ulubione suszone lub 艣wie偶e zio艂a

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, posypujemy sol膮 i podduszamy na patelni a偶 puszcz膮 sok i zmi臋kn膮. Nast臋pnie dolewamy na patelnie 3/4 ilo艣ci mleka i doprowadzamy do wrzenia. W pozosta艂ym mleku mieszamy m膮k臋 i wlewamy ciagle mieszaj膮c na patelni臋. Gotujemy do zg臋stnienia, doprawiamy do smaku. Upieczone kotlety podajemy z sosem pieczarkowym, gotowanymi warzywami i/lub ry偶em czy kasz膮. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :) 

10 komentarzy:

  1. Hah, te偶 mamna blogu dyniowe kotlety z tofu z pieczarkami - te same kubki smakowe? :D

    OdpowiedzUsu艅
  2. z ch臋ci膮 bym zjad艂a na obiad!

    OdpowiedzUsu艅
  3. Wspania艂y przepis i blog!

    OdpowiedzUsu艅
  4. nic doda膰, nic uj膮膰 - ju偶 jestem zakochana w tych kotlecikach :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Genialny pomys艂 na wege obiad. I niech mi kto艣 powie, 偶e wege kuchnia jest nudna to dostanie ode mnie po twarzy :D

    OdpowiedzUsu艅
  6. Bardzo apetycznie wygl膮daj膮 :) fajne zestawienie kotlet贸w z sosem. Na pewno zjad艂abym du偶膮 porcj臋 ;)

    OdpowiedzUsu艅
  7. Kotlety z tofu s膮 najlepsze! :)

    OdpowiedzUsu艅
  8. wydaje mi si臋, 偶e nadajemy na tych samych falach, ostatnio identyczne jad艂am na obiad!:D Wega艅skie przepisy s膮 艣wietne i zdecydowanie ciekawsze od innych!

    OdpowiedzUsu艅
  9. po prostu rewelacja! ja nie wiedzialam nigdy, co z dyni zrobic oprocz zupy, super sa te kotleciki
    :-)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?