Strony

sobota, 19 grudnia 2015

(nie tylko) swiateczny pasztet grzybowy z fasoli


Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis idealny na nadchodz膮ce 艢wi臋ta :) B臋dzie to pasztet grzybowy z fasoli. Je艣li w Waszym domu zwyk艂o si臋 przygotowywa膰 pasztety na 艣wi膮teczny okres teraz bez problemu mo偶ecie pocz臋stowa膰 rodzin臋 100% wega艅skim pasztetem, kt贸ry dzi臋ki grzybom smakuje bardzo 艣wi膮tecznie :) Co nie oznacza oczywi艣cie, 偶e nadaje si臋 tylko na 艢wi臋ta...Z powodzeniem mo偶ecie go przygotowa膰 kiedykolwiek tylko najdzie Was ochota na wege pasztet :)








GRZYBOWY PASZTET Z FASOLI
ok. 500g pasztetu


500g ugotowanej bia艂ej fasoli
50g suszonych grzyb贸w
czubata 艂y偶ka mielonego lnu (siemienia lnianego) + 50ml wody
4 艂y偶ki oleju ro艣linnego
s贸l, pieprz czarny do smaku
1-2 艂y偶ki suszonego majeranku
2 z膮bki czosnku przeci艣ni臋te przez prask臋

Grzyby moczymy przez noc, nast臋pnie zmieniamy wod臋 i gotujemy ok. 20 minut. Odlewamy wod臋 i studzimy grzyby.  Len mielony 艂膮czymy z wod臋 i odstawiamy na ok. 3 minuty.  Fasol臋, ostudzone grzyby, wcze艣niej przygotowany len mielony blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Dodajemy 3 艂y偶ki oleju i przyprawiamy do smaku. Przek艂adamy pasztet do foremki, wierzch smarujemy pozosta艂膮 艂y偶k膮 oleju i wk艂adamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 180*C. Pieczemy ok. 40-45 minut. Wyjmujemy pasztet z piekarnika i pozostawiamy na kuchennym blacie na ok. 10 minut. Nast臋pnie delikatnie wyjmujemy go z foremki i pozostawiamy na kratce aby odparowa艂. Przechujemy w lod贸wce do 5 dni. Smacznego! 



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

3 komentarze:

  1. jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Wygl膮da smacznie ;-)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Masz racj臋, takim pasztetem nie pogardzi艂yby艣my nie tylko na 艣wi臋ta :D

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?