Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis idealny na nadchodz膮ce 艢wi臋ta :) B臋dzie to pasztet grzybowy z fasoli. Je艣li w Waszym domu zwyk艂o si臋 przygotowywa膰 pasztety na 艣wi膮teczny okres teraz bez problemu mo偶ecie pocz臋stowa膰 rodzin臋 100% wega艅skim pasztetem, kt贸ry dzi臋ki grzybom smakuje bardzo 艣wi膮tecznie :) Co nie oznacza oczywi艣cie, 偶e nadaje si臋 tylko na 艢wi臋ta...Z powodzeniem mo偶ecie go przygotowa膰 kiedykolwiek tylko najdzie Was ochota na wege pasztet :)
GRZYBOWY PASZTET Z FASOLI
ok. 500g pasztetu
500g ugotowanej bia艂ej fasoli
50g suszonych grzyb贸w
czubata 艂y偶ka mielonego lnu (siemienia lnianego) + 50ml wody
4 艂y偶ki oleju ro艣linnego
s贸l, pieprz czarny do smaku
1-2 艂y偶ki suszonego majeranku
2 z膮bki czosnku przeci艣ni臋te przez prask臋
Grzyby moczymy przez noc, nast臋pnie zmieniamy wod臋 i
gotujemy ok. 20 minut. Odlewamy wod臋 i studzimy grzyby. Len mielony 艂膮czymy z wod臋 i odstawiamy na
ok. 3 minuty. Fasol臋, ostudzone grzyby,
wcze艣niej przygotowany len mielony blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Dodajemy 3 艂y偶ki
oleju i przyprawiamy do smaku. Przek艂adamy pasztet do foremki, wierzch
smarujemy pozosta艂膮 艂y偶k膮 oleju i wk艂adamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego
do 180*C. Pieczemy ok. 40-45 minut. Wyjmujemy pasztet z piekarnika i
pozostawiamy na kuchennym blacie na ok. 10 minut. Nast臋pnie delikatnie
wyjmujemy go z foremki i pozostawiamy na kratce aby odparowa艂. Przechujemy w
lod贸wce do 5 dni. Smacznego!
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA!
:)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsu艅Wygl膮da smacznie ;-)
OdpowiedzUsu艅Masz racj臋, takim pasztetem nie pogardzi艂yby艣my nie tylko na 艣wi臋ta :D
OdpowiedzUsu艅