Strony

sobota, 12 grudnia 2015

szybkie pierniczki (miekkie)


Kiedy ten czas zlecia艂? Za nieca艂e dwa tygodnie b臋d膮 艢wi臋ta! :o A ja jeszcze 偶adnego nowego 艣wi膮tecznego przepisu nie doda艂am na bloga... :D Aleeee ju偶 p臋dz臋 ze 艣wi膮tecznymi przepisami :) Na pierwszy ogie艅 - szybkie pierniczki. Ich niew膮tpliw膮 zalet膮 jest to, 偶e nie wymagaja le偶akowania - mo偶ecie upiec je nawet dzie艅 przed 艢wi臋tami :) S膮 mocno korzenne, dzi臋ki domowej przyprawie do piernika (na kt贸r膮 przepis znajdziecie >>TUTAJ<<), mi臋ciutkie i pyszne :) 艢mia艂o mo偶ecie je polukrowa膰, a b臋d膮 wygl膮da膰 jeszcze pi臋kniej! :) 




Zapraszam te偶 do obejrzenia nowego wydania magazynu Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej, kt贸ry wsp贸艂tworz臋 wraz z innymi bloggerami. Jest to wydanie 艣wi膮teczne. Znajdziecie w nim dwa moje przepisy jako propozycje na wega艅skie i bezglutenowe 艢wi臋ta :) Poza tym jest tam te偶 masa innych przepis贸w, oraz ciekawych artyku艂贸w. Aby przejs膰 do magazynu kliknij >>TUTAJ<< lub na ok艂adk臋 poni偶ej :)





SZYBKIE, MI臉KKIE PIERNICZKI 
ok. 30-40 ciastek (w zalezno艣ni od foremki)


180g m膮ki gryczanej
50g m膮ki ry偶owej
20g m膮ki ziemniaczanej
艂y偶ka mielonego lnu (siemienia lnianego) + 4 艂y偶ki ciep艂ej wody
¼ szklanki ksylitolu (lub cukru)
20g melasy trzcinowej
30g syropu z agawy (lub sztucznego miodu)
p艂aska 艂y偶eczka kakao naturalnego
40g margaryny ro艣linnej, mi臋kkiej
50ml mleka ro艣linnego (+/-)
艂y偶eczka bezglutenowego proszku do pieczenia
½ 艂y偶eczki sody oczyszczonej

Do miski przesiewamy m膮ki, przypraw臋 do piernika, kakao, proszek do pieczenia i sod臋. Mielony len 艂膮czymy z wod膮 i ostawiamy na ok. 3 minuty. Do miski dodajemy ksylitol (lub cukier), melas臋, syrop z agawy (lub sztuczny mi贸d), margaryn臋, wcze艣niej przygotowany len mielony i zagniatamy ciasto. Je艣li jest suche dodajemy partiami mleko ro艣linne. Wyrabiamy ciasto do momentu otrzymania plastycznej masy, kt贸ra nie b臋dzie si臋 bardzo lepi膰. Nast臋pnie rozwa艂kowujemy ciasto mi臋dzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na ok. 1cm grubo艣ci. Dowolnymi foremkami wycinamy kszta艂ty i uk艂adamy pierniczki na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia, nie trzeba pozostawia膰 miedzy nimi du偶ych ost臋p贸w.  Wk艂adamy blach臋 z ciasteczkami do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 10-15 minut. Po wystudzeniu mo偶na pierniczki polukrowa膰 lub obla膰 czekolad膮. Przechowujemy je w szczelnie zamkni臋tym pojemniku do 5 dni. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

8 komentarzy:

  1. Pierniczki przygarn臋艂yby艣my z ogromn膮 ochot膮 :D Nie odesz艂yby艣my od nich dop贸ki ostatni nie by艂by zjedzony xD
    A magazyn przegl膮da艂y艣my ju偶 wcze艣niej i najbardziej zainteresowa艂 nas przepis na kuti臋 i sero-makowiec :D

    OdpowiedzUsu艅
  2. Ja te偶 nie zrobi艂am jeszcze nic 艣wi膮tecznego, a czas goni, wi臋c takie szybkie pierniczki by艂yby idealnym rozwi膮zaniem :P

    OdpowiedzUsu艅
  3. Uwielbiam pierniczki. Swoje ju偶 dzi艣 zacz臋艂am robi膰, ale Tw贸j przepis wydaje si臋 ciekawy. :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Po co a偶 tyle rodzai cukr贸w?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dla konsystencji ciasta oraz (w przypadku melasy) korzennego aromatu. Gdyby doda膰 tylko sypki cukier (tutaj ksylitol) ciasto by艂oby za suche, a gdyby doda膰 tylko syrop lub melase by艂oby za mokre i nie da艂oby sie wa艂kowa膰

      Usu艅
  5. czy z syropem daktylowym rowniez wyjdzie? jak proporcjami zamienic?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie :) Mo偶esz zast膮pi膰 melas臋 oraz syrop z agawy tym daktylowym - aby p艂ynne sk艂adniki si臋 zgadza艂y :) Je艣li b臋dziesz chcia艂a zast膮powa膰 syr. daktylowym r贸wnie偶 ksylitol b臋dzie trzeba dosypa膰 wiecej m膮ki, bo ciasto b臋dzie rzadsze, wi臋c nie polecam zast臋powa膰 sypkiej subst. s艂odz膮cej :)

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?