Zako艅cz臋 sezon 艣wi膮teczny na blogu s艂odkim akcentem - zapraszam Was na makowca. Oczywi艣cie wega艅skiego. Dodatkowo z domow膮 mas膮 makow膮 (bo ta przecie偶 jest najlepsza ♥) i wykonanego z pe艂noziarnistych m膮k. Mo偶na je艣膰 bez wyrzut贸w sumienia :) Ciasto jest mi臋kkie, makowiec smakuje dobrze nawet drugiego dnia. Polecam posypa膰 go cukrem pudrem lub pola膰 lukrem albo polew膮 czekoladow膮 :) Przepis na domow膮 mas臋 makow膮 znajdziecie >>TUTAJ<< i po stokro膰 polecam Wam w艂a艣nie ten przepis, zamiast masy z puszki, w kt贸rej znajdziecie dwie rodzynki na krzy偶...W domowej jest maaaasa bakalii, dodatkowo macie pewno艣膰 偶e jest wega艅ska :)
STRUCLA MAKOWA GRYCZANO-ORKISZOWA
strucla o d艂ugo艣ci ok. 30cm
100g m膮ki gryczanej
100g m膮ki orkiszowej
ok. 100-130ml mleka ro艣linnego
20g 艣wie偶ych dro偶d偶y
40g cukru
3 艂y偶ki oleju
400g masy makowej (1/2 porcji masy z TEGO przepisu)
Dro偶d偶e kruszymy do miseczki, dodajemy 艂y偶eczk臋 cukru i dwie 艂y偶ki m膮ki. Mleko podgrzewamy do "letniej" temperatury i zalewamy wcze艣niejsze sk艂adniki odrobin膮 mleka tak aby powsta艂a g臋sta masa. Odstawiamy zaczyn w ciep艂e miejsce do podwojenia obj臋to艣ci na ok. 15-20 minut. Nast臋pnie dodajemy do niego pozosta艂e sk艂adniki (opr贸cz masy makowej i oleju) i wyrabiamy na g艂adk膮 mas膮, ktora nie b臋dzie si臋 klei艂a. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy j膮 艣ciereczka i odstawiamy ciasto na ok. 1,5-2h aby co najmniej podwoi艂o swoj膮 obj臋to艣膰. Po tym czasie jeszcze raz kr贸tko wyrabiamy ciasto i nast臋pnie podsypuj膮c lekko m膮k膮 rozwa艂kowujemy na prostok膮t grubo艣ci ok.1cm i smarujemy mas膮 na ca艂ej powierzchni (nie zbyt du偶o przy brzegach, aby nie wycieka艂o podczas zwijania). Nast臋pnie zwijamy ciasto wzd艂u偶 kr贸tszego boku tworz膮c rolad臋. Zwini臋t膮 strucl臋 umieszczamy w d艂ugiej keks贸wce* wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Strona na kt贸rej jest z艂膮czenie powinna by膰 na dole, tak aby strucla nie rozwin臋艂a si臋 podczas pieczenia gdy uro艣nie. Odstawiamy ca艂o艣膰 jeszcze na ok. 30 minut w ciep艂e miejsce, nast臋pnie pieczemy ok. 25-30 minut w 180*C. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polew膮. Smacznego! :)
*mo偶na po prostu u艂o偶y膰 j膮 na papierze do pieczenia, ale wk艂adaj膮c strucle w keks贸wk臋 mamy wi臋ksz膮 pewno艣膰, 偶e zachowa ona kszta艂t :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA!
:)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Wygl膮da smacznie :)
OdpowiedzUsu艅Wygl膮da wy艣mienicie, kocham mak :D
OdpowiedzUsu艅platki-owsiane.blogspot.com
My w艂a艣nie dzisiaj odmrozi艂y艣my sobie kawa艂ek wega艅skiego makowca <3 Tw贸j na pewno te偶 jest przepyszny :)
OdpowiedzUsu艅Na 艣wi臋ta nie zd膮偶y艂am mojego ulubionego makowca zrobi膰, mo偶e teraz, ze spokojem :-)
OdpowiedzUsu艅