Mamy weekend! To dobry czas aby upiec co艣 s艂odkiego i dobrego :) Dlatego przychodz臋 do Was z przepisem na idealne wega艅skie dro偶d偶贸wki ♥ S膮 mi臋ciutkie i pyszne! Niestety nie jest to przepis bezglutenowy, bo przyznam si臋 Wam, 偶e niestety s艂abo mi id膮 przepisy dro偶d偶owo-bezglutenowe :( Jesli kto艣 z Was ma jakie艣 sprawdzone przepisy godne polecenia to b臋d臋 wdzi臋czna je艣li sie nimi podzieli :) A je艣li nie unikacie glutenu to zach臋cam do upieczenia tych dro偶d偶贸wek - moi rodzice je pokochali i dop贸ki nie dowiedzieli si臋, 偶e s膮 wega艅skie, nawet o nich tak nie pomy艣leli :) Wi臋c to chyba kolejna rekomendacja? ;) Najlepiej smakuj膮 od razu po upieczeniu, ale drugiego dnia te偶 s膮 okej.
DRO呕D呕脫WKI Z JAB艁KAMI
ok. 5 dro偶d偶贸wek
250g m膮ki pszennej (+ew. odrobina do podsypania)
40g cukru
szczypta soli
12g 艣wie偶ych dro偶d偶y
50ml oleju rzepakowego
130ml mleka ro艣linnego (jesli ciasto b臋dzie zbyt twarde mo偶na dola膰 jeszcze odrobin臋) w letniej temperaturze
Do miseczki kruszymy dro偶d偶e, dodajemy 艂y偶eczk臋 cukru, czubat膮 艂y偶k臋 m膮ki i zalewamy odrobin膮 mleka tak aby powsta艂a g臋sta "papka". Przykrywamy misk臋 艣ciereczk臋 i odstawiamy w ciep艂e miejsce na ok. 15-20 minut aby zaczyn przynajmniej podwoi艂 swoj膮 obj臋to艣膰. Po tym czasie do zaczynu przesiewamy pozosta艂膮 m膮k臋, dodajemy reszt臋 cukru, s贸l oraz reszt臋 mleka i wyrabiamy ciasto (ja zrobi艂am to za pomoc膮 maszyny do chleba, ale jak najbardziej mo偶na wyrobi膰 je r臋cznie). Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Je艣li ciasto jest twarde mo偶na doda膰 jeszcze odrobin臋 mleka w letniej temperaturze. Wyrobione ciasto formujemy w kul臋, umieszczamy w misce, przykrywamy j膮 艣ciereczk膮 i odstawiamy w ciep艂e miejsce na ok. 2h do wyro艣ni臋cia. W tym czasie mo偶na "przebi膰" ciasto ok. 2-3 razy poprzez uderzenie w nie pi臋艣ci膮 lub "podziubanie" palcami, aby r贸wnomiernie ros艂o. Gdy ciasto ro艣nie przygotujemy nadzienie:
nadzienie:
700g jab艂ek (ok. 500g po obraniu)
cynamon
ew. cukier/ksylitol jesli jab艂ka s膮 kwa艣ne
Jab艂ka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostk臋. Umieszczamy jab艂ka w garnku i dusimy do mi臋kko艣ci, aczkolwiek nie zr贸bcie z nich d偶emu :) Dodajemy cynamon oraz cukier do smaku i studzimy.
Wyro艣ni臋te ciasto jeszcze raz kr贸tko wyrabiamy, a nast臋pnie rozwa艂kowujemy na prostok膮t o grubo艣ci ok. 1cm (mo偶na podsypa膰 lekko mak膮, aby ciasto si臋 nie przyklei艂o). Na rozwa艂kowane ciasto nak艂adamy nadzienie jab艂kowe, zachowuj膮c odst臋p ok. 1-2cm od brzeg贸w. Nast臋pnie delikatnie, ale ciasno zwijamy ciasto wzd艂u偶 kr贸tszego boku tworz膮c d艂ug膮 rolad臋. Tniemy j膮 na 5 r贸wnych cz臋艣ci i umieszczamy je na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Bu艂eczki mozna dodatkowo posypa膰 kruszonk膮 lub cukrem - ja wybra艂am nierafinowany cukier trzcinowy wymieszany z go藕dzikami. Tak przygotowane bu艂eczki odstawiamy jeszcze na ok. 30 minut w ciep艂e miejsce, a nast臋pnie pieczemy ok. 20-25 minut w 180*C (do zez艂ocenia). Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA!
:)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
o mniam, jakie 艣liczne ! <3
OdpowiedzUsu艅Wygl膮daj膮 jak z piekarni!
OdpowiedzUsu艅platki-owsiane.blogspot.com
Wygl膮da bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsu艅Kr贸tszego??? A nie d艂u偶szego boku ? :)
OdpowiedzUsu艅Zwijamy wzd艂u偶 kr贸tszego boku
Usu艅idealne na 2 艣niadanie!
OdpowiedzUsu艅My艣la艂am 偶e to nale艣niki co nie zmienia faktu, 偶e na pewno s膮 pyszne :)
OdpowiedzUsu艅Bezglutenowe wypieki to do siebie maj膮, 偶e lubi膮 p艂ata膰 figle. Ja ostatnio zakocha艂am si臋 w raw deserach i ciastach, wiec te偶 je polecam ;) ale dro偶d偶贸wk膮 bym nie pogardzi艂a, ale ten gluten ;(
OdpowiedzUsu艅Fajny kszta艂t!
OdpowiedzUsu艅Ekstra wygl膮daj膮 te dro偶dz贸wki,ch臋tnie bym posmakowa艂a;))
OdpowiedzUsu艅Ach, jak ja lubi臋 takie wypieki :-)
OdpowiedzUsu艅Wow wierzymy, 偶e musz膮 smakowa膰 genialnie :D To jest co艣 dla nas tylko m膮k臋 musia艂yby艣my zamieni膰 :)
OdpowiedzUsu艅Wygl膮daj膮 znakomicie, patrz膮c na nie a偶 czuje zapach jab艂ek i cynamonu ;D
OdpowiedzUsu艅W艂a艣nie pierwszy raz odwiedzi艂am Twojego bloga i ju偶 wiem, 偶e b臋d臋 podpatrywa膰 pomys艂y na zdrowe jedzonko :) Co do bezglutenowych dro偶d偶贸wek, to mog臋 si臋 wypowiedzie膰, bo z bezglutenem mam do czynienia od kilku lat... Niestety dro偶d偶owe bez glutenu nigdy nie przypomina dro偶d偶owego, kt贸re wszyscy znamy ;) Gluten jest dla niego po prostu niezb臋dny, ale je艣li masz ochot臋 to wpadnij do mnie, mam jeden przepis na bezglutenowe cinnamon rollsy z karmelem. Smakuj膮 jak jaki艣 ca艂kowicie nowy rodzaj ciastka, ale s膮 naprawd臋 niez艂e :)
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuje! :* Zgadzam si臋 偶e bezglutenowe ciasto drozd偶owe to nie to co pszenne...Je艣li jeste艣my na diecie BG z wyboru, nie mamy celiakii to czasem mo偶na sobie pozwoli膰 na glutenowe odst臋pstwa, najlepiej oczywi艣cie w zdrowszej, np. orkiszowej wersji :) Twojego bloga regularnie odwiedzam i widzia艂am ten przepis, bu艂eczki wygl膮da艂y bosko! :)
Usu艅Ja ostatnio znowu mam nasilenie niefajnych objaw贸w po zjedzeniu czegokolwiek z glutenem (niekt贸rzy twierdz膮, 偶e mo偶na "akumulowa膰" w organizmie gluten i jak kto艣 jest nadwra偶liwy, to wtedy w艂a艣nie to wychodzi). Chwilowo wi臋c musz臋 by膰 "czysta" - ale fakt, jak mi lepiej, to od czasu do czasu zjem domow膮 dro偶d偶贸wk臋/pizz臋 i czuj臋 si臋 ok :) Jejku, jestem zaskoczona i bardzo mi mi艂o, 偶e kojarzysz Lisi膮! Pozdrawiam! :)
Usu艅Te偶 staram si臋 unika膰 glutenu, jem go bardzo sporadycznie. Dzi臋ki rezgynacji z gluta (:D) znacznie poprawi艂a mi si臋 cera, gdy by艂am na wyje藕dzie i musia艂am je艣膰 gluten po powrocie by艂am bardzo pryszczata :/ Poza tym zdarzaj膮 mi si臋 nieprzyjemne rewolucje zo艂膮dkowe :D Zrezygnowa艂am z niego r贸wnie偶 ze wzgl臋du na niedoczynno艣ci tarczycy. Czuj臋 si臋 lepiej bez glutenu, ale w ma艂ych ilosciach na szcz臋艣cie mi nie szkodzi:)
Usu艅Sk膮d ja to znam... Nie m贸wi膮c o tym, 偶e leczono mnie dermatologicznie bardzo szkodliwymi farmaceutykami, bo nikt nie wpad艂 na to, 偶e m贸j rzekomy "tr膮dzik", to reakcja na gluten ;) Kluczem do zdrowia jest moim zdaniem g艂贸wnie samodzielna obserwacja swojego organizmu :)
Usu艅