Strony

czwartek, 25 lutego 2016

najlepsze burgery jaglane


Dawno nie by艂o 偶adnego przepisu na wega艅skie kotlety, kt贸re uwielbiam :) Trzeba nadrobi膰...
Dlatego mam dzisiaj dla Was pyszne kotlety tym razem na bazie kaszy jaglanej i marchewki. Cz臋艣膰 marchewki mo偶ecie podmieni膰 np. na buraka - to da ciekawy efekt smakowy i wizualny :)
艢wietnym dodatkiem do nich s膮 ziarna s艂onecznika (lub dyni), kt贸re dodaj膮 kotletom warto艣ci od偶ywczej, a tak偶e fajnego smaku :) Ja z tych kotlet贸w zrobi艂am domowe burgery - s膮 boooskie! ♥
Wystarczy pe艂noziarnista/bezglutenowa bu艂ka, jaglany kotlet z tego przepisu, ulubione warzywa i domowy keczup lub inny dowolny wega艅ski sos.








JAGLANE KOTLETY Z MARCHEWK膭
ok. 10 艣rednich kotlet贸w 


nieco ponad 1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki wody
2 szklanki startej na grubych oczkach surowej marchewki (ok.220g)
1/3 szklanki s艂onecznika lub pestek dyni 
艂y偶ka sezamu (najlepiej nie艂uskanego - ma najwi臋cej wapnia)
1/2 szklanki m膮ki kukurydzianej
2 艂y偶ki oleju
2 艂y偶ki sosu sojowego tamari
3 艂y偶ki posiekanej natki pietruszki
czerwona cebula
pieprz czarny, papryka s艂odka i w臋dzona, majeranek, kurkuma 

Zagotowujemy wod臋, dodajemy kasz臋 i gotujemy a偶 wch艂onie wod臋. Odstawiamy na ok. 15-20 min. aby nieco przestyg艂a. W tym czasie mo偶emy posieka膰 drobno cebul臋. Gdy kasza lekko ostygnie, dodajemy do niej wszystkie pozosta艂e sk艂adniki i dok艂adnie mieszamy. Pr贸bujemy mas臋 i doprawiamy do smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Blach臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Z masy jaglanej formujemy 艣redniej wielko艣ci kotlety (ok. 10 sztuk), lekko je sp艂aszczamy i uk艂adamy na blach臋. Blach臋 wk艂adamy do piekarnika i pieczemy kotlety ok. 30 minut, po 20 minutach ostro偶nie przewracamy je na drug膮 stron臋 i dopiekamy jeszcze 10 minut. Mo偶na podawa膰 je z sur贸wk膮, gotowanymi warzywami lub w bu艂ce z sosem i warzywami jako burger. Przechowujemy w lod贸wce do 3 dni. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

16 komentarzy:

  1. No nie wierz臋 w艂a艣nie wczoraj robi艂am marchewkowe burgery z jaglan膮,tyle 偶e w sk艂ad wchodzi艂 jeszcze groch, chyba my艣limy podobnie :D nawet by艂 tam s艂onecznik (uf, chocia偶 bez sezamu :D). W ka偶dym razie jestem pewna, 偶e Twoje smakuj膮 wspaniale <3 chyba b臋dziemy mia艂y dzi艣 podobny obiad (o ile jeszcze nie zjad艂a艣 swoich xd)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. haha, to chyba wszystkie tak my艣limy, bo u mnie te偶 ostatnio by艂y marchewkowe ;)

      Usu艅
  2. Haha, te偶 wczoraj montowa艂em burgery xd Ale soczewicowe z dodatkiem buraka (i s艂onecznika!) :D

    OdpowiedzUsu艅
  3. Anonimowy10:08

    O tak! Robi艂am kiedy艣 prawie takie same, z przepisu Jad艂onomii. Niebo w g臋bie! Zasmakowa艂y nawet mi臋so偶ercom :) Chyba jutro wpadn膮 ponownie do piekarnika :D

    OdpowiedzUsu艅
  4. Wypchana bu艂a po brzegi! I jak tu si臋 nie zakocha膰 w takim jedzeniu? :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. 艣wietna propozycja na lunch!

    OdpowiedzUsu艅
  6. uwielbiam kotleciki - najcz臋艣ciej z str膮czk贸w i kasz :) w艂a艣nie niedawno robi艂am marchewkowe, s膮 idealne na obiad na kilka dni, a do tego jako lunch na uczelnie :)

    OdpowiedzUsu艅
  7. uwielbiam wega艅skie burgery ale z kaszy jaglanej jeszcze sama nie robi艂am :) trzeba b臋dzie spr贸bowa膰 :D

    OdpowiedzUsu艅
  8. 艢wietny pomys艂 :)

    OdpowiedzUsu艅
  9. Przepis zapisany! Kocham takie burgery :)

    OdpowiedzUsu艅
  10. 艢wietnie wygl膮daj膮! :)

    OdpowiedzUsu艅
  11. uwielbiam kasze jaglan膮, zainspirowa艂a艣 mnie to wykorzystania ej w wytrawny spos贸b ;-)

    OdpowiedzUsu艅
  12. Wygl膮daj膮 bardzo apetycznie! Takich jeszcze nie jad艂am i z pewno艣ci膮 si臋 skusz臋. Dzi臋ki! :)

    OdpowiedzUsu艅
  13. Anonimowy12:16

    czemu nie napisalas ze inspirowany jad艂onomi膮 ?

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?