Z czym najcz臋艣ciej jecie kanapki? Przyznajcie mi, 偶e to bardzo dobra i przede wszystkim szybka opcja posi艂ku. Bierzemy chleb, jakie艣 dodatki i jemy. "Jakie艣" dodatki. No w艂a艣nie, jakie? Cz臋sto popadamy w rutyn臋 i jemy monotonne kanapki. A monotonia w diecie to najgorsze co moze by膰...
Dlatego chc臋 Was zach臋ci膰 do urozmaicenia swoich kanapek i wypr贸bowania tej prostej, ale jak偶e pysznej pasty z czerwonej soczewicy. Zawiera du偶o bia艂ka i b艂onnika, a ma艂o t艂uszczu, w dodatku jest bezglutenowa wi臋c mog膮 je艣膰 j膮 wszyscy :) Zdoby艂a nawet rekomendacj臋 mojego Taty, kt贸ry jest zapalonym mi臋so偶erc膮, a wczoraj na 艣niadanie zajada艂 kanapki z t膮 w艂a艣nie past膮! Chyba wi臋cej ju偶 m贸wi膰 nie musz臋... ;) No, powiem mo偶e jeszcze, 偶e sk艂adniki tej pasty z pewno艣ci膮 znajd膮 si臋 w waszym domu, a nawet je艣li nie - z 艂atwo艣ci膮 dostaniecie je w sklepie :)
Zapraszam r贸wnie偶 do obejrzenia filmiku na kt贸rym pokazuj臋, jak przygotowa膰 t臋 past臋 :)
Ogl膮dajcie w HD! :)
Ogl膮dajcie w HD! :)
PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
ok. 250g pasty
150g czerwonej soczewicy
3/4 szklanki wody (do namoczenia)
1/2 - 3/4 szklanki wody (do gotowania)
艣rednia cebula
3 艣rednie z膮bki czosnku
przyprawy - papryka ostra i w臋dzona (lub s艂odka), pieprz, s贸l (opcjonalnie)
odrobina oleju do sma偶enia
Soczewic臋 moczymy przez ok. 10-15 minut. Nast臋pnie ods膮czamy na sitku i przep艂ukujemy pod bie偶膮c膮 wod膮. W garnuszku zagotowujemy wod臋 i gdy zacznie wrze膰 dodajemy soczewic臋. Gotujemy ok. 10-15 minut (lub d艂u偶ej w zale偶no艣ci od ilo艣ci wody), nast臋pnie studzimy. W mi臋dzyczasie cebul臋 i czosnek kroimy w kostk臋 i podsma偶amy na niewielkiej ilo艣ci oleju na z艂oto-br膮zowy kolor. Gdy soczewica ostygnie umieszczamy j膮 w mikserze, dodajemy pozosta艂e sk艂adniki i miksujemy na g艂adk膮 mas臋. Przechowujemy np. w zakr臋conym s艂oiku do 5 dni w lod贸wce. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA!
:)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
ja mam nadwy偶k臋 偶贸艂tej, chyba te偶 powstanie z niej pasta :)
OdpowiedzUsu艅Wszystkie domowe ro艣linne pasty s膮 super!
OdpowiedzUsu艅Serdecznie zapraszam do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com
艢wietny pomys艂! :)
OdpowiedzUsu艅Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, ale z czerwonej soczewicy jeszcze nie mia艂am okazji pr贸bowa膰. Chyba si臋 skusze chocia偶 kiedy艣 sobie ugotowa艂am soczewic臋 do obiadu i jako艣 艣rednio mi podesz艂a :P
OdpowiedzUsu艅Robi艂y艣my kiedy艣 past臋 z czerwonej i zielonej soczewicy :) Musimy koniecznie do nich wr贸ci膰 albo nie! Musimy wypr贸bowa膰 koniecznie Tw贸j przepis :)
OdpowiedzUsu艅szczerze Ci powiem, 偶e osobi艣cie uwielbiam pasty kanapkowe! :) Czy to hummus, czy z twaro偶ku- cudo :)
OdpowiedzUsu艅艢wietn膮 opcj臋 tutaj podajesz, musze zapisa膰 i wykorzysta膰 :)
super przepis - pasta genialna. U mnie co prawda w charakterze g臋stego dipu do warzyw na parze ;)
OdpowiedzUsu艅Podoba mi si臋 Tw贸j blog. Co prawda nie jestem wegank膮 (ani nawet wegetariank膮), ale dzi臋ki temu, 偶e w ostatnim czasie otworzy艂o si臋 bardzo wiele restauracji wega艅skich, a w internecie a偶 huczy od takich rewelacyjnych przepis贸w jak Twoje potrafi臋 doceni膰 walory tej kuchni. Kiedy艣 my艣la艂am, 偶e przepisy ro艣linne s膮 nudne i bez smaku ;) Bardzo si臋 myli艂am i aktualnie cz臋sto wybieram przepisy wega艅skie na lunche i lekkie kolacje :)
Bardzo sie ciesz臋, 偶e przepis na past臋 sie spodoba艂 :) I r贸wnie偶 bardzo cieszy mnie, 偶e eksperymentujesz z kuchnia ro艣linna i lubisz j膮 :) Weganizm jest fajny! :)
Usu艅To nasz debiut je艣li chodzio past臋 z soczewicy. Przepis prosty a pasta wysz艂a pyszna.
OdpowiedzUsu艅No to super! :) Mam nadziej臋, 偶e na sta艂e wejdzie do Waszego menu :)
Usu艅Dzi臋kuj臋 za przepis. Pycha na kanapki ,widz臋 to te偶 w pierogach jako farsz. Doda艂am zielonej pietruszki i omin臋艂a papryki i pieprz, gdy偶 od偶ywiam si臋 zgodnie z grup膮 krwi. Pozdrowienia.
OdpowiedzUsu艅Bardzo si臋 ciesz臋 偶e smakuje! :) W pierogach na pewno te偶 b臋dzie super!
Usu艅Jak d艂ugo mo偶na j膮 przechowywa膰? Mo偶na zrobi膰 dzie艅 przed imprez膮?
OdpowiedzUsu艅Mo偶na j膮 przechowywa膰 max. 5 dni w lod贸wce :) Jasne, mo偶esz przygotowa膰 dzie艅 wcze艣niej, b臋dzie nawet jeszcze lepsza, bo smaki si臋 "przegryz膮" :)
Usu艅Wlasnie sie zajadam, caly garnek wyszedl, czas przygotowania 15 minut;)
OdpowiedzUsu艅Smacznego! :) <3
Usu艅Pyszna!!!
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuj臋 <3
Usu艅Ja doda艂am jeszcze 3 suszone pomidory i troch臋 zalewy z suszonulych pomidor贸w. Rewelacja!
OdpowiedzUsu艅Od pewnego czasu sama te偶 dodaj臋 do niej suszone pomidory bo 艣wietnie razem to smakuje :) Ciesz臋 sie 偶e pasta podesz艂a do gustu! Pozdrawiam serdecznie :))
Usu艅Mo偶na doda膰 ods膮czone z oleju pomidory suszone? Og贸lnie przepis prosty i wydaje si臋 smaczny! Ostatnio za du偶o u mnie ciecierzycy, wi臋c mi艂a odmiana. Ps, uwielbiam Twoje pomys艂y jedzeniowe 馃槏
OdpowiedzUsu艅Oczywi艣cie 偶e mo偶na :) Sama od d艂ugiego czasu dodaje je do tej pasty i smakuje super! 艢mia艂o modyfikuj przepis dodaj膮c ulubione sk艂adniki, zmieniaj膮c przyprawy itp... :) Koniecznie daj zna膰 jak zrobisz t臋 past臋 ;) Ciesz臋 si臋 偶e lubisz moje przepisy 馃挆
Usu艅