Strony

sobota, 12 marca 2016

kremowa polenta z pieczarkami i chrupi膮cym jarmu偶em - "Smakowita Ella"


Znacie Ell臋 Woodward? Jest to Brytyjka, kt贸ra jaki艣 czas ju偶 prowadzi bloga kulinarnego, a ostatnio ukaza艂a sie jej ksi膮偶ka "Deliciously Ella" ("Smakowita Ella"), kt贸ra sta艂a si臋 bestsellerem w UK :) W Polsce przet艂umaczona ksi膮偶ka b臋dzie mia艂a premier臋 ju偶 16 marca, czyli dziel膮 nas od niej zaledwie dni :) Dzi臋ki wydawnictwu Znak mia艂am przyjemno艣膰 spotka膰 si臋 z ow膮 ksi膮偶k膮 jeszcze przed premier膮, aby j膮 dla Was zrecenzowa膰 :) Aby nie by艂a to jedynie sama recenzja, przygotowa艂am te偶 przepis z ksi膮偶ki Elli :) Zapraszam do zapoznania si臋 z nim, a recenzje znajdziecie na ko艅cu wpisu.




Polent臋 jem zazwyczaj w wersji 艣niadaniowej na s艂odko, np. z owocami. Jednak od d艂ugiego czasu chcialam sprobowa膰 jej na wytrawnie. Przepis, kt贸ry znalaz艂am w ksi膮偶ce "Smakowita Ella" skutecznie mnie to tego zmotywowa艂 i nie 偶a艂uj臋! Polenta na wytrawnie jest przepyszna i 偶a艂uje jedynie tego, 偶e tak p贸藕no jej spr贸bowa艂am :) Je艣li i Wy jeszcze nie pr贸bowali艣cie - serdecznie polecam! :) W przepisie wprowadzi艂am mal膮 modyfikacj臋 - zamiast jarmu偶u u偶y艂am szpinaku, bo w ostatniej chwili okaza艂o si臋, 偶e jarmu偶 zosta艂 wykorzystany wczesniej, a z li艣ciastej zieleniny w lod贸wce mia艂am jedynie szpinak. 




KREMOWA POLENTA Z PIECZARKAMI 
I CHRUPI膭CYM JARMU呕EM
4 porcje


150g polenty (mo偶na u偶y膰 艂atwo dost臋pnej kaszy kukurydzianej)
250g jarmu偶u (nie mia艂am i u偶y艂am szpinaku)
500g pieczarek
2 艂y偶ki sosu sojowego tamari (lub zwyk艂ego w wersji z glutenem)
kilkana艣cie ga艂膮zek 艣wie偶ego tymianku
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
s贸l i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 190*C (lub do 170*C w trybie z termoobiegiem). Do du偶ego garnka wlej litr (4 szkl.) wody i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrze膰 zmniejsz ogie艅 i stopniowo wsypuj do niej polent臋 ca艂y czas mieszajac. Gdy ca艂a polenta b臋dzie ju偶 w garnku, mieszaj jeszcze przez kilka minut a偶 stanie si臋 g臋sta. Przykryj garnek i mieszaj polent臋 co 5 minut, tak jak przy przygotowywaniu risotto. Li艣cie jarmu偶u pozbaw 艂ody偶ek, umie艣膰 na blaszce do pieczenia wy艂o偶onej papierem, skrop oliw膮 i posyp sol膮. Piecz ok. 10-20 minut a偶 stan膮 si臋 chrupi膮ce. Pokr贸j pieczarki na cienkie plasterki i wrzu膰 je na patelni臋 wraz z sosem tamari i listkami tymianku. Sma偶 5-10 minut. Kiedy polenta si臋 ugotuje wkrop do niej sok z cytryny, a nast臋pnie przelej do miseczek. Skrop polent臋 oliw膮 z oliwek, udekoruj pieczarkami i chipsami z jarmu偶u. Smacznego! :)




RECENZJA KSI膭呕KI "SMAKOWITA ELLA", ELLA WOODWARD


Zaczn臋 od tego, co moim zdaniem najwa偶niejsze - w tej ksi膮偶ce znajdziecie przepisy tylko i wy艂膮cznie  wega艅skie oraz bezglutenowe. To po艂膮czenie wydaje si臋 Wam ekstremalne? Wcale takie nie jest ;) Przecie偶 wi臋kszo艣膰 moich przepis贸w r贸wnie偶 taka w艂a艣nie jest! :) No ale tutaj b臋dziemy jednak m贸wi膰 o ksi膮偶ce Elli. Sama autorka we wst臋pnie dzieli sie z nami swoj膮 histori膮. Dzi臋ki zmianie sposoby 偶ycia Ella zosta艂a uleczona z ci臋偶kiej choroby (POTS), rozwin臋艂a w sobie pasj臋 do zdrowej kuchni i nauczy艂a gotowa膰.


W ksi膮偶ce znajdziemy ponad 100 przepis贸w z nast臋puj膮cych kategorii : produkty zbo偶owe, orzechy i nasiona, ro艣liny str膮czkowe, warzywa, owoce, smoothie i soki. Wielki plusem jest dok艂adnie opisanie przez Ell臋 poszczeg贸lnych sk艂adnik贸w, kt贸re u偶ywa w swoich przepisach. Na pocz膮tku ka偶dego rozdzia艂u znajdziemy charakterystyk臋 u偶ywanych w nim produkt贸w. Dzi臋ki temu mo偶na dowiedzie膰 si臋 wielu ciekawych fakt贸w. Dodatkowo Ella dzieli si臋 z czytelnikami radami jak wprowadzi膰 zmiany w 偶ycie, a tak偶e jak przygotowa膰 idealn膮 imprez臋 rodzinn膮/przyjacielsk膮 tylko z wega艅skimi i bezglutenowymi daniami. W ksi膮偶ce znajduj膮 si臋 odpowiedzi na cz臋sto zadawane pytania, kt贸re mog膮 by膰 pomocne dla os贸b, kt贸re dopiero zaczynaj膮 przygod臋 z kuchni膮 ro艣linn膮.


Przepisy z ksi膮偶ki "Smakowita Ella" nie s膮 skomplikowane i nie wymagaj膮 wielogodzinnego siedzenia w kuchni. Poradzi sobie z nimi nawet osoba pocz膮tkuj膮ca :) Do wi臋kszo艣ci przepis贸w s膮 r贸wnie偶 za艂膮czone pi臋kne zdj臋cia, kt贸re skutecznie oddzia艂owuj膮 na kubki smakowe i sprawiaj膮, 偶e chce si臋 wypr贸bowa膰 jak najwi臋cej przepis贸w Elli! ;)

Podsumowuj膮c uwa偶am, 偶e warto mie膰 t臋 ksi膮偶k臋, poniewa偶 znajdziecie w niej wiele nieskomplikowanych, szybkich, od偶ywczych i najwaznejsze - przepysznych przepis贸w, a dodatkowo dowiecie si臋 o wielu ciekawych produktach, kt贸rych warto spr贸bowa膰 i w艂膮czy膰 do swojej diety.


Ksi膮偶k臋 mo偶ecie kupi膰 na stronie wydawnictwa Znak >>KLIK<<. U偶yj KODU RABATOWEGO "ZASMAKUJ" i dosta艅 35% zni偶ki! Ksi膮偶ka wtedy b臋dzie kosztowa膰 jedynie 37z艂! :)

8 komentarzy:

  1. Ooo 艂adne zdj臋cia <3 Polenta z grzybami smakuje wspaniale, uwielbiam to po艂膮czenie, a偶 mi smaka zrobi艂a艣 z rana... A ksi膮偶ki zazdroszcz臋 ;)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Wygl膮da bardzo smakowicie!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsu艅
  3. zdecydowanie uwielbiam jej przepisy! i polecam te偶 drug膮 ksi膮偶k臋, a t膮 pierwsz膮 musz臋 sobie kupi膰 :) pysznie, zdrowo i prosto - tak jak lubi臋 :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. troch臋 wprowadzasz czytelnik贸w w b艂膮d, pisz膮c, 偶e s膮 w tej ksi膮偶ce wy艂膮cznie wega艅skie przepisy. przepisy z miodem wega艅skie nie s膮. to jest kuchnia ro艣linna, nie wega艅ska

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Tak, Ella u偶ywa w swojej kuchni miodu, ale jest sk艂adnik kt贸ry bardzo 艂atwo mo偶na wymieni膰 np. na syrop klonowy/z agawy lub mi贸d sztuczny :)

      Usu艅
  5. Wygl膮da mega <3 Ja jad艂am kaszk臋 kukurydzian膮 tylko raz na wytrawnie, ale niezbyt mi podesz艂a. Mo偶e Twoja wersja mnie oczaruje? ;) Musze spr贸bowa膰!

    OdpowiedzUsu艅
  6. My te偶 do tej pory polent臋 jada艂y艣my na s艂odko ale w tak fajnym wytrawnym daniu prezentuje si臋 r贸wnie bosko :D

    OdpowiedzUsu艅
  7. Uwielbiam Elle! a ksi膮偶ki zazdroszcz臋 bardzo! :)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?