Dwa dni temu pisa艂am Wam o paczce, w kt贸rej znalaz艂o si臋 du偶o nowo艣ci od Polsoi, a dzisiaj mam dla Was ju偶 pierwszy przepis z ich wykorzystaniem!
Nie potrafi艂am si臋 doczeka膰 aby czego艣 nie spr贸bowa膰...Jednak sta艂am nad pude艂kiem i zastanawia艂am si臋, od czego zacz膮膰...Postanowi艂am, 偶e na pierwszy ogie艅 p贸jdzie mielone tofu i wykorzystam je w Spaghetti a'la Bolognese, kt贸re chodzi艂o za mn膮 ju偶 jaki艣 czas ;)
Mielone tofu bardzo mnie zaskoczy艂o! Wr臋cz na pocz膮tku...przerazi艂o? Jego konsystencja jest bardzo mi臋sna - do z艂udzenia przypomina mi臋so mielone! Tak samo i wygl膮d mielonego tofu. Jestem pewna, 偶e gdyby艣cie pocz臋stowali tym jakiego艣 mi臋so偶erce bez poinformowania go, 偶e to tofu to nawet by si臋 nie zorientowa艂. Sos Bolognese z u偶yciem mielonego tofu to najlepszy jaki do tej pory jad艂am! Polecam Wam to danie po pierwsze ze wzgl臋du na smak, a po drugie ze wzgl臋du na prostot臋 i szybko艣膰 wykonania. Nie zd膮偶ycie si臋 napracowa膰, a pyszny obiad ju偶 b臋dzie gotowy! :)
SPAGHETTI BOLOGNESE Z MIELONYM TOFU
2 du偶e porcje
opakowanie - 180g mielonego tofu Polsoja
300g przecieru pomidorowego
艣rednia marchewka, ok. 100g - starta na 艣rednich oczkach tarki
du偶y z膮bek czosnku
garstka 艣wie偶ej bazylii
艂y偶eczka s艂odkiej papryki w proszku
1/2 艂y偶eczki papryki w臋dzonej
1/4 - 1/2 艂y偶eczki pieprzu czarnego
dowolna ilo艣膰 makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany - bezglutenowy) do podania, ok. 70-100g suchego na porcj臋
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu. W drugim garnku przygotowujemy sos - wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy tofu, start膮 marchew, czosnek, posiekan膮 bazyli臋 oraz przyprawy. Mieszamy wszystko i gotujemy ok. 10-15 minut. Na talerze nak艂adamy makaron, na niego porcj臋 sosu, a nast臋pnie dekorujemy 艣wie偶膮 bazyli膮. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA!
:)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Robi艂am spaghetti bolognese z granulatem sojowym lub soczewic膮 (wol臋 drug膮 opcj臋), ale z tym tofu koniecznie musz臋 spr贸bowa膰 :)
OdpowiedzUsu艅Pi臋kne fotki!
Spaghetti bolonese nie jest mo偶e zbytnio przeze mnie lubianym daniem, ale tak膮 wersj臋 ch臋tnie bym zjad艂!
OdpowiedzUsu艅platki-owsiane.blogspot.com
Uwielbia艂am swego czasu sos bolognese... Jak tylko dorw臋 to mielone tofu to koniecznie musz臋 zrobi膰! :)
OdpowiedzUsu艅Powiedzie膰, 偶e si臋 bosko prezentuje to ma艂o :D Naprawd臋 nabra艂y艣my ochoty na taki obiad :D
OdpowiedzUsu艅Dawno nie jad艂am spaghetti, natchn臋艂a艣 mnie! :) A tego tofu nigdy nie pr贸bowa艂am, ciekawe ciekawe...
OdpowiedzUsu艅O kurcze, nowo艣膰. Bardzo jestem ciekawa efektu i ch臋tnie wypr贸buj臋 przy najbli偶szej okazji :D
OdpowiedzUsu艅A czy to mielone tofu jest inne ni偶 tofu zwyk艂e, kt贸re mozna zemle膰? jest jako艣 inaczej doprawione, 偶eby smakowa艂o "mi臋snie"? Wyglada idealnie!
OdpowiedzUsu艅Tak, jest ju偶 specjalnie przygotowane do u偶ycia przez producenta :) Je艣li nie masz do niego dost臋pu mo偶esz spr贸bowa膰 zamarynowa膰 zwyk艂e tofu, nast臋spnie rozgnie艣膰 je widelcem i podsma偶y膰 na patelni z przyprawami.
Usu艅Mo偶na nabra膰 niejednego mi臋so偶ernego :D
OdpowiedzUsu艅