Strony

niedziela, 24 kwietnia 2016

buraczane brownie - bez t艂uszczu, glutenu i cukru


Dawno nie by艂o tutaj przepisu na ciacho...Ostatnio te偶 jako艣 mniej piek臋 - chyba za spraw膮 ma艂ej ilo艣ci czasu. Jednak nadchodzi d艂uga maj贸wka i mam nadziej臋, 偶e uda mi si臋 wtedy wypr贸bowa膰 troch臋 nowych przepis贸w :) Dzisiaj mam dla Was ob艂臋dne brownie z...buraka, kt贸re upiek艂am co prawda jaki艣 czas temu, ale dopiero teraz zebra艂am si臋 napisanie o nim paru s艂贸w :) Ciasto nie zawiera t艂uszczu, glutenu ani cukru, w dodatku jest z dodatkiem buraka...Czy co艣 takiego mo偶e by膰 w og贸le dobre?! Powiem Wam, 偶e to ciasto nie jest dobre...jest baaaaardzo dobre! :D Mimo braku t艂uszczu i glutenu nie jest suche i utrzymuje 艣wie偶o艣膰 nawet drugiego i trzeciego dnia :) Smak buraka nie jest mocno wyczuwalny - przy膰miewa go porz膮dna ilo艣膰 kakao ♥ Baaardzo polecam Wam to ciasto! Je艣li nie powiecie nikomu, z czego jest zrobione - nie domy艣l膮 si臋! :D 









BURACZANE BROWNIE 
foremka 18x18cm (ok.9 kawa艂k贸w)


320g burak贸w (surowych), waga po obraniu
200ml mleka ro艣linnego
100g m膮ki gryczanej
100g m膮ki ry偶owej
40g kakao naturalnego 
130g ksylitolu / erytrolu - wersja bezcukrowa, (lub cukru)
2 艂y偶eczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/3 艂y偶eczki sody oczyszczonej

Buraki kroimy w drobn膮 kostk臋 i miksujemy z po艂ow膮 ilo艣ci mleka na puree, dodajemy pozosta艂e mleko i mieszamy. W misce mieszamy wszystkie pozosta艂e sk艂adniki i dodajemy puree z mlekiem, mieszamy dok艂adnie. Form臋 o wym. 18x18cm wyk艂adamy papierem do pieczenia i przek艂adamy do niej mas臋. Wk艂adamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 1h (+/- 10 minut), do "suchego patyczka". Po upieczeniu mo偶na pola膰 polew膮 czekoladow膮 lub posypa膰 zmielonym na puder ksylitolem / erytrolem. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

14 komentarzy:

  1. jad艂am ostatnio czekoladowy tort buraczany, ale takim brownie nie pogardz臋! czekolady nigdy za wiele :D

    OdpowiedzUsu艅
  2. Oj musi by膰 pyszny! :D

    OdpowiedzUsu艅
  3. Skoro ju偶 zacz臋艂y艣my nasz膮 przygod臋 z kasztanowym brownie to teraz czas na wersj臋 z buraka :D

    OdpowiedzUsu艅
  4. Wspania艂o艣膰! Musi smakowa膰 ob艂臋dnie, od jakiego艣 czasu chodzi za mn膮 takie brownie :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. a偶 chyba upiek臋, ale z m膮k膮 kokosow膮 i kukurydzian膮, wygl膮da super,a wszystko w domu jest, no i podoba mi si臋, 偶e nie trzeba piec burak贸w!

    OdpowiedzUsu艅
  6. Wygl膮da pysznie! Za mna dzis czekolada chodzi, a w takich chwilach zawsze ratuje mnie takie brownie. Pozdrawiam, Daria x

    OdpowiedzUsu艅
  7. Ale boskie, ale bym jad艂a <3

    OdpowiedzUsu艅
  8. Jejku, jakie apetyczne :-)

    OdpowiedzUsu艅
  9. Anonimowy12:40

    Gratuluje wygranej! Jestes megainspiracja! Sliczna i taka zdolna ;) Aga

    OdpowiedzUsu艅
  10. CZESC :) tylko gdzie mo偶na kupic proszek bezglutenowy?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Ja kupi艂am sw贸j w sklepie ze zdrow膮 偶ywno艣ci膮. Mo偶liwe, 偶e znajdziesz go w wi臋kszych marketach, kt贸re r贸wnie偶 maj膮 dzia艂y ze zdrow膮 lub bezglutenow膮 偶ywno艣ci膮 :)

      Usu艅
  11. Nie ma potrzeby 偶adnego t艂uszczu?

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?