Strony

niedziela, 29 maja 2016

najprostsze ciasto z rabarbarem (bez glutenu, t艂uszczu i cukru)


Rabarbarowy sezon w pe艂ni, a na blogu nie pojawi艂 sie jeszcze przepis z jego u偶yciem! Ale ale, ju偶 nadrabiam i mam dla Was przepyszne ciasto, ktore tak nam posmakowa艂o, ze piek艂am je 3 razy z rz臋du ♥ Mimo braku glutenu czy t艂uszczu zachowuje 艣wie偶o艣c drugiego a nawet i trzeciego dnia, jest wilgotne i bardzo smaczne! 艢pieszmy si臋 piec ciasta z rabarbarem - sezon taki kr贸tki :D








CIASTO Z RABARBAREM 
BEZ GLUTENU, T艁USZCZU I CUKRU
tortownica 22cm


130g m膮ki jaglanej
130g m膮ki owsianej
         lub 260g m膮ki pszennej, je艣li nie zale偶y Wam na tym, aby by艂o bezglutenowo :)
250-300ml mleka ro艣linnego (u偶y艂am migda艂owego)
150g erytrolu/ksylitolu (lub cukru)
250-300g rabarbaru 
艂y偶ka octu jab艂kowego
1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
艂y偶eczka bezglutenowego proszku do pieczenia
10g (艂y偶ka) mielonego siemienia lnianego

W misce 艂膮czymy m膮ki, len mielony, proszek do pieczenia, sod臋 i erytrol/ksylitol. Stopniowo dolewamy mleko, ciagle mieszajac, do uzyskania g臋stej konsystencji. Rabarbar myjemy (nie obieramy) i kroimy drobno, nast臋pnie dodajemy do masy i mieszamy. Dno tortownicy wyk艂adamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem i posypujemy m膮k膮. Wylewamy mas臋 do tortownicy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150*C. Pieczemy ok. 15 minut, nast臋pnie zwi臋kszamy temp. do 180*C i pieczemy ok. 40-45 minut (do "suchego patyczka"). Smacznego! :)




PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

14 komentarzy:

  1. Smacznie wygl膮da! ;-)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Wygl膮da pysznie, aczkolwiek nie lubi臋 rabarbaru. Ch臋tnie podmieni艂abym go chocia偶by na jab艂ka czy truskawki :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Sprawdz膮 si臋 tutaj ka偶de owoce, wi臋c podmieniaj i piecz! :)

      Usu艅
  3. Anonimowy21:16

    Mo偶na pomin膮膰 ocet??

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale dodaj wtedy ok. 2 艂y偶ki soku z cytryny (kwas reaguje z sod膮 dzi臋ki czemu ciasto jest bardziej puszyste i wyrosniete)

      Usu艅
  4. Dobra, nam贸wi艂a艣 nas i na weekend b臋dziemy robi膰 ciacho z rabarbarem :D

    OdpowiedzUsu艅
  5. Anonimowy12:34

    Ciasto wygl膮da bardzo smakowicie chcia艂am zapyta膰 czy zamiast m膮ki owsianej i jaglanej mo偶na w ca艂o艣ci doda膰 m膮k臋 呕ytnia? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. 呕ytnia jest bardzo ci臋偶k膮 mak膮 i ciasto mo偶e by膰 nie wyro艣ni臋te i zakalcowate, wi臋c poleca艂abym u偶y膰 czego艣 l偶ejszego. Je艣li nie masz m膮ki owsianej mo偶esz zmieli膰 p艂atki owsiane w m艂ynku do kawy / malakserze do konsystencji m膮ki, tak samo z kasz膮 jaglan膮 :) Ewentualnie napisz mi jakie inne m膮ki masz do dyspozycji, moze akurat kt贸ra艣 b臋dzie OK :) Pozdrawiam :)

      Usu艅
    2. Anonimowy20:31

      Bardzo serdecznie dzi臋kuj臋 pani za odpowied藕 doceniam. Uda艂o mi si臋 kupi膰 wszystkie wskazane m膮ki wi臋c b臋d臋 robi艂a zgodnie z wytycznymi w przepisie. Jestem pocz膮tkuj膮c膮 gospodyni膮 dodatkowo nigdy nie robi艂am wypiek贸w z rabarbarem i troch臋 si臋 obawiam 偶e nie wyjdzie. Je艣li tak si臋 stanie B臋d臋 pr贸bowa膰 dalej. Zastanawiam si臋 tylko czy nie obra膰 rabarbaru, czy w cie艣cie sk贸rka nie przeszkadza? Pozdrawiam Marta

      Usu艅
    3. Anonimowy20:34

      Mam jeszcze jedno pytanie Nie lubi臋 marnowa膰 偶ywno艣ci Dlatego zastanawiam si臋 czy gdyby ciasto zosta艂o to czy mo偶na je zamrozi膰? Pozdrawiam ciep艂o Marta

      Usu艅
    4. Anonimowy20:42

      Zamiast mleka migda艂owego dodam zwyk艂e - Mam nadziej臋 偶e przez taki manewr ciasto nie straci na warto艣ci Pozdrawiam Marta

      Usu艅
    5. Sk贸rka nie powinna przeszkadza膰 - ja nie obiera艂am i bylo ok :)
      Mam nadziej臋, 偶e ciasto wysz艂o pyszne ;) Koniecznie zdaj relacj臋 i je艣li si臋 uda - zr贸b zdj臋cie! Mozesz je wys艂a膰 na m贸j mail anytrami@o2.pl a ja umieszcz臋 je w specjalnej galerii na FB :)
      Co do mrozenia ja tego nie robi艂am, bo ciasto znik艂o w 3 dni, ale my艣l臋, 偶e jak najbardziej si臋 nadaje. Aby je potem odmrozi膰 wrzu膰 je do piekarnika rozgrzanego do 180*C na kilkana艣cie minut :)

      Usu艅
  6. uwielbiam rabarbar w wypiekach! :)
    Sprawdz臋 si臋 idealnie, a tyle mo偶na z nim kombinowa膰 <3

    OdpowiedzUsu艅
  7. Upieklam wczoraj.Jest okay,chociaz nie smakuje jak ciasto lecz jak chlebek z rabarbarem.

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?