CIASTO Z RABARBAREM
BEZ GLUTENU, T艁USZCZU I CUKRU
tortownica 22cm
130g m膮ki jaglanej
130g m膮ki owsianej
lub 260g m膮ki pszennej, je艣li nie zale偶y Wam na tym, aby by艂o bezglutenowo :)
250-300ml mleka ro艣linnego (u偶y艂am migda艂owego)
150g erytrolu/ksylitolu (lub cukru)
250-300g rabarbaru
艂y偶ka octu jab艂kowego
1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
艂y偶eczka bezglutenowego proszku do pieczenia
10g (艂y偶ka) mielonego siemienia lnianego
W misce 艂膮czymy m膮ki, len mielony, proszek do pieczenia, sod臋 i erytrol/ksylitol. Stopniowo dolewamy mleko, ciagle mieszajac, do uzyskania g臋stej konsystencji. Rabarbar myjemy (nie obieramy) i kroimy drobno, nast臋pnie dodajemy do masy i mieszamy. Dno tortownicy wyk艂adamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem i posypujemy m膮k膮. Wylewamy mas臋 do tortownicy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150*C. Pieczemy ok. 15 minut, nast臋pnie zwi臋kszamy temp. do 180*C i pieczemy ok. 40-45 minut (do "suchego patyczka"). Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA!
:)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Smacznie wygl膮da! ;-)
OdpowiedzUsu艅Wygl膮da pysznie, aczkolwiek nie lubi臋 rabarbaru. Ch臋tnie podmieni艂abym go chocia偶by na jab艂ka czy truskawki :)
OdpowiedzUsu艅Sprawdz膮 si臋 tutaj ka偶de owoce, wi臋c podmieniaj i piecz! :)
Usu艅Mo偶na pomin膮膰 ocet??
OdpowiedzUsu艅Tak, ale dodaj wtedy ok. 2 艂y偶ki soku z cytryny (kwas reaguje z sod膮 dzi臋ki czemu ciasto jest bardziej puszyste i wyrosniete)
Usu艅Dobra, nam贸wi艂a艣 nas i na weekend b臋dziemy robi膰 ciacho z rabarbarem :D
OdpowiedzUsu艅Ciasto wygl膮da bardzo smakowicie chcia艂am zapyta膰 czy zamiast m膮ki owsianej i jaglanej mo偶na w ca艂o艣ci doda膰 m膮k臋 呕ytnia? Pozdrawiam
OdpowiedzUsu艅呕ytnia jest bardzo ci臋偶k膮 mak膮 i ciasto mo偶e by膰 nie wyro艣ni臋te i zakalcowate, wi臋c poleca艂abym u偶y膰 czego艣 l偶ejszego. Je艣li nie masz m膮ki owsianej mo偶esz zmieli膰 p艂atki owsiane w m艂ynku do kawy / malakserze do konsystencji m膮ki, tak samo z kasz膮 jaglan膮 :) Ewentualnie napisz mi jakie inne m膮ki masz do dyspozycji, moze akurat kt贸ra艣 b臋dzie OK :) Pozdrawiam :)
Usu艅Bardzo serdecznie dzi臋kuj臋 pani za odpowied藕 doceniam. Uda艂o mi si臋 kupi膰 wszystkie wskazane m膮ki wi臋c b臋d臋 robi艂a zgodnie z wytycznymi w przepisie. Jestem pocz膮tkuj膮c膮 gospodyni膮 dodatkowo nigdy nie robi艂am wypiek贸w z rabarbarem i troch臋 si臋 obawiam 偶e nie wyjdzie. Je艣li tak si臋 stanie B臋d臋 pr贸bowa膰 dalej. Zastanawiam si臋 tylko czy nie obra膰 rabarbaru, czy w cie艣cie sk贸rka nie przeszkadza? Pozdrawiam Marta
Usu艅Mam jeszcze jedno pytanie Nie lubi臋 marnowa膰 偶ywno艣ci Dlatego zastanawiam si臋 czy gdyby ciasto zosta艂o to czy mo偶na je zamrozi膰? Pozdrawiam ciep艂o Marta
Usu艅Zamiast mleka migda艂owego dodam zwyk艂e - Mam nadziej臋 偶e przez taki manewr ciasto nie straci na warto艣ci Pozdrawiam Marta
Usu艅Sk贸rka nie powinna przeszkadza膰 - ja nie obiera艂am i bylo ok :)
Usu艅Mam nadziej臋, 偶e ciasto wysz艂o pyszne ;) Koniecznie zdaj relacj臋 i je艣li si臋 uda - zr贸b zdj臋cie! Mozesz je wys艂a膰 na m贸j mail anytrami@o2.pl a ja umieszcz臋 je w specjalnej galerii na FB :)
Co do mrozenia ja tego nie robi艂am, bo ciasto znik艂o w 3 dni, ale my艣l臋, 偶e jak najbardziej si臋 nadaje. Aby je potem odmrozi膰 wrzu膰 je do piekarnika rozgrzanego do 180*C na kilkana艣cie minut :)
uwielbiam rabarbar w wypiekach! :)
OdpowiedzUsu艅Sprawdz臋 si臋 idealnie, a tyle mo偶na z nim kombinowa膰 <3
Upieklam wczoraj.Jest okay,chociaz nie smakuje jak ciasto lecz jak chlebek z rabarbarem.
OdpowiedzUsu艅