Uwielbiam zacz膮膰 dzie艅 od miski owsianki! Jednak kiedy zaczyna si臋 lato i robi si臋 gor膮co, coraz ci臋偶ej przekona膰 mi si臋 do jej ugotowania. Rano wol臋 zje艣膰 co艣 surowego, lekkiego, bardziej orze藕wiaj膮cego, ale mimo wszystko syc膮cego i po偶ywnego. Wtedy owsiank臋 cz臋sto zamieniam na...surow膮 gryczank臋. Odkry艂am j膮 w tamtym roku i do tej pory uwielbiam! Jad艂am j膮 w wielu wersjach smakowych i za ka偶dym razem zaskakuje :) Dodatkowo jest bardzo zdrowa, poniewa偶 nie poddajemy kaszy obr贸bce termicznej wi臋c zachowuje ona wszystkie swoje w艂a艣ciwo艣ci, kt贸re dzi臋ki jej wcze艣niejszemu namoczeniu s膮 jeszcze lepiej przyswajalne :) Nadaje si臋 w 100% dla os贸b na diecie witaria艅skiej :) Najwa偶niejsze, aby艣cie u偶yli kaszy gryczanej niepalonej (inaczej: bia艂ej). Po pierwsze ma o wiele wi臋cej warto艣ci od偶ywczych od pra偶onej, a po drugie - z pra偶on膮 kasz膮 takiego efektu o jaki niestety nie uzyskacie. Ja ju偶 dawno zamieni艂am kasz臋 gryczan膮 palon膮 na bia艂膮 - nawet je艣li j膮 gotuj臋 :)
Strony
▼
wtorek, 28 czerwca 2016
surowa gryczanka truskawkowa z czekolad膮
Uwielbiam zacz膮膰 dzie艅 od miski owsianki! Jednak kiedy zaczyna si臋 lato i robi si臋 gor膮co, coraz ci臋偶ej przekona膰 mi si臋 do jej ugotowania. Rano wol臋 zje艣膰 co艣 surowego, lekkiego, bardziej orze藕wiaj膮cego, ale mimo wszystko syc膮cego i po偶ywnego. Wtedy owsiank臋 cz臋sto zamieniam na...surow膮 gryczank臋. Odkry艂am j膮 w tamtym roku i do tej pory uwielbiam! Jad艂am j膮 w wielu wersjach smakowych i za ka偶dym razem zaskakuje :) Dodatkowo jest bardzo zdrowa, poniewa偶 nie poddajemy kaszy obr贸bce termicznej wi臋c zachowuje ona wszystkie swoje w艂a艣ciwo艣ci, kt贸re dzi臋ki jej wcze艣niejszemu namoczeniu s膮 jeszcze lepiej przyswajalne :) Nadaje si臋 w 100% dla os贸b na diecie witaria艅skiej :) Najwa偶niejsze, aby艣cie u偶yli kaszy gryczanej niepalonej (inaczej: bia艂ej). Po pierwsze ma o wiele wi臋cej warto艣ci od偶ywczych od pra偶onej, a po drugie - z pra偶on膮 kasz膮 takiego efektu o jaki niestety nie uzyskacie. Ja ju偶 dawno zamieni艂am kasz臋 gryczan膮 palon膮 na bia艂膮 - nawet je艣li j膮 gotuj臋 :)
sobota, 25 czerwca 2016
spring rolls'y z tofu i warzywami
Ostatnio przypomnia艂am sobie o opakowaniu papieru ry偶owego, kt贸re kupi艂am jaki艣 czas temu, ale do tej pory by艂o jeszcze nienapocz臋te. Pogoda raczej nie sprzyja ci臋偶kim i t艂ustym sajgonkom, ale spring rollsy b臋d膮 teraz jak znalaz艂! Lekkie, ale po偶ywne i syc膮ce, a dzi臋ki tofu bogate w bia艂ko. Dobry pomys艂 na lunch albo propozycja potrawy na grilla :) Do 艣rodka opr贸cz tofu mo偶ecie u偶y膰 warzyw jakichkolwiek tylko chcecie! :)
czwartek, 23 czerwca 2016
najlepsze wega艅skie lody i inne smako艂yki czyli WEGANKA W WARSZAWIE #1
W poprzedni膮 sobot臋 sp臋dzi艂am wspania艂y dzie艅 z cudownymi osobami w Warszawie ♥
Skorzystali艣my z wega艅skich urok贸w stolicy i odwiedzili艣my kilka knajp.
Najbardziej ciesz臋 si臋, 偶e w ko艅cu uda艂o uda艂o mi si臋 spr贸bowa膰 lod贸w z Vegestacji, kt贸re s膮 po prostu przepyszne! Opr贸cz tego na obiad wpadli艣my do Lokal Vege Bistro gdzie jad艂am po raz pierwszy i jestem r贸wnie zadowolna. Je艣li chodzi o deser to jak zwykle postawi艂y艣my na ciasto z Vege Miasta :) Mam dla Was VLOG i kilka zdj臋膰, zapraszam do ogl膮dania! :)
ogl膮daj w HD! :)
wtorek, 21 czerwca 2016
hummus z pieczon膮 papryk膮 i moje pierwsze zakupy online
Kocham hummus od kiedy po raz pierwszy go spr贸bowa艂am! Jednak za nic nie podchodzi mi ten sklepowy...Zawsze robi臋 domowy, kt贸ry mog臋 idealnie dopasowa膰 pod swoje kubki smakowe :) Najcz臋艣ciej robi臋 zwyk艂y, klasyczny hummus >>KLIK<<, jednak czasami wzbogacam go o jakie艣 dodatki smakowe tak jak ten dzisiejszy. Paprykowy hummus jest ob艂臋dny! Te smaki wspaniale wsp贸艂graj膮 i bardzo Wam go polecam! Koniecznie wypr贸bujcie!
poniedzia艂ek, 20 czerwca 2016
ciastka jaglane z mas艂a z nerkowc贸w
Szczerze mowi膮c...rzadko piek臋 ciastka. Ale jak ju偶 je upiek臋...to wychodz膮 nieziemsko dobre! :D
Ciastka jaglane z nerkowc贸w powsta艂y spontanicznie i by艂a to improwizacja, ale z doswiadczenia wiem, 偶e w艂a艣nie improwizowane przepisy s膮 najlepsze! I tym razem r贸wnie偶 to si臋 potwierdzi艂o :)
Bardzo kruche, s艂odkie i lekko 艣mietankowe w smaku w艂a艣nie dzi臋ki ma艣le z nerkowc贸w, kt贸re nota bene uwielbiam :) TUTAJ znajdziecie przepis na domowe mas艂o z nerkowc贸w lub mo偶ecie je kupi膰 w sklepie alfa-koszyk.pl TUTAJ. W tym przepisie u偶y艂am mas艂a z alfa-koszyk i bardzo je polecam, ma 艣wietn膮 konsystencj臋 i jest przepyszne, a jego sk艂ad r贸wnie偶 jest idealny! ♥
niedziela, 19 czerwca 2016
projekt denko (2)
Przyszed艂 czas podsumowa膰 ostatnie miesi膮ce i nagra膰 projekt denko :)
Kilka produkt贸w, kt贸re by艂y dobre, ale nie na tyle aby znale藕膰 si臋 w ulubie艅cach miesiaca,
oraz kilka, kt贸re by艂y zupe艂nie beznadziejne.
Je艣li jeste艣cie ciekawi moich opinii i produkt贸w o kt贸rych m贸wie zapraszam do ogl膮dania :)
ogl膮daj w HD! :)
czwartek, 16 czerwca 2016
potr贸jnie kokosowe ciasto z rabarbarem i truskawki (bez t艂uszczu i glutenu)
Je艣li r贸wnie偶 - to ciasto b臋dzie dla Was idealne ♥ Jest kokosowe na maksa - zawiera mleko kokosowe, cukier kokosowy i m膮k臋 kokosow膮. Kokos 艣wietnie 艂膮czy si臋 z rabarbarem i truskawkami, kt贸re znalaz艂y si臋 na wierzchu ciasta. Jesli o samo ciasto chodzi - jest ono z tych ci臋偶kich i wilgotnych, nie jest lekkie i puszyste. Mimo to jest bardzo smaczne i znik艂o w moim domu w dwa dni... ;)
czwartek, 9 czerwca 2016
pieczarki faszerowane warzywami z pesto
Dzisiaj mam dla Was dobra propozycj臋 na lekki lunch lub na grilla. Jak wiadomo, tera藕niejsza pogoda sprzyja grillom, a ponizszy przepis bardzo dobrze sie sprawdzi na takiej imprezie.
Niedawno po raz pierwszy spr贸bowa艂am pesto i bardzo mi posmakowa艂o. Uwielbiam je w po艂aczeniu z wszelkimi warzywami! Pesto, kt贸rego u偶y艂am ma w sk艂adzie bazylie, oliw臋 z oliwek, orzechy nerkowca, s贸l i orzeszki pinii - idealnie, prawda? ♥ Mozecie je kupi膰 w sklepie alfa-koszyk.pl >>KLIK<<
wtorek, 7 czerwca 2016
wega艅scy ulubie艅cy maja
Dawno nie dzieli艂am si臋 z Wami na blogu linkiem do filmow z serii ULUBIE艃CY MIESI膭CA,
a 偶e niedawno rozpocz膮艂 si臋 czerwiec, czas na podsumowanie maja i wybranie ulubie艅c贸w :)
Je艣li jeste艣cie ciekawi co polubi艂am w maju zapraszam do obejrzenia filmiku :) Piszcie jacy s膮 Wasi majowi ulubie艅cy!
ogl膮daj w HD :)
czwartek, 2 czerwca 2016
bak艂a偶an faszerowany w臋dzonym tofu
Przy okazji ostatniego przepisu na sa艂atowe wrapy pisa艂am Wam, 偶e polubi艂am si臋 z...bak艂a偶anem!
Teraz cz臋sto wymy艣la艂am r贸偶ne przepisy z jego u偶yciem. Kolejnym, po wrapach, by艂 w艂a艣nie faszerowany bak艂a偶an. Uwielbiam faszerowan膮 cukini臋, wi臋c pomy艣la艂am czemu by nie spr贸bowa艂a膰 nafaszerowa膰 bak艂a偶ana! Bardzo mi posmakowa艂! Teraz walczy o pierwsze miejsce z faszerowan膮 cukini膮... :) Do 艣rodka bak艂a偶ana w艂o偶y艂am w臋dzone tofu, kt贸re idealnie skomponowa艂o si臋 swoim aromatem z tym warzywem :)