Strony

wtorek, 12 lipca 2016

d偶em malinowy


Sezon na domowe przetwory czas rozpocz膮膰 :) Od kilku lat jem tylko domowe d偶emy, te sklepowe ani razu nie pojawi艂y si臋 w moim domu. Na blogu jest ju偶 sporo przepis贸w na r贸偶ne d偶emy - >>KLIK<< . Robi臋 je z dw贸ch podstawowych sk艂adnik贸w - owoc贸w i cukru. Nie u偶ywam 偶adnych 偶el-fix贸w kt贸re s膮 ca艂kowicie zb臋dne! Je艣li d偶em wydaje si臋 zbyt rzadki dodaj臋 jedynie odrobin臋 agaru (tak jak w dzisiejszym :)). U偶ywam zwyk艂ego bia艂ego cukru, poniewa偶 i tak moje d偶emy s膮 bardzo nisko-s艂odzone, wi臋c odrobina cukru jeszcze nikogo nie zabi艂a ;) Mo偶ecie oczywiscie u偶y膰 ksylitolu lub innego ulubionego s艂odzid艂a ;)





D呕EM MALINOWY
5-6 s艂oiczk贸w d偶emu


2 kg malin
150-200g cukru (lub do smaku)
1-2 艂y偶eczki agaru

Maliny myjemy i przek艂adamy do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu cz臋sto mieszaj膮c ok. 1-2h. Nast臋pnie dodajemy agar i dok艂adnie 艂膮czymy z d偶emem. Do gor膮cych, wyparzonych s艂oik贸w nak艂adamy d偶em, mocno zakr臋camy i odwracamy je do g贸ry dnem. Przykrywamy 艣ciereczk膮 i pozostawiamy do ca艂kowitego ostudzenia. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

4 komentarze:

  1. Te偶 robimy mn贸stwo takich mini s艂oiczk贸w :D Malinki i truskawki sprawdzaj膮 si臋 najlepiej :D

    OdpowiedzUsu艅
  2. Uwielbiam domowe przetwory i czekam tylko na maliny, jagody i agrest i dzia艂am:) Ale z agarem jeszcze nie robi艂am

    OdpowiedzUsu艅
  3. Maliny w d偶emie, ju偶 wyobra偶am sobie ten smak <3

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?