Tacos to jedno z najpopularniejszych da艅 kuchni meksyka艅skiej. Ich podstaw膮 s膮 kukurydziane tortille. W 艣rodku zazwyczaj jest mieso wo艂owe, cebula, przyprawy i pomidory. Ja przygotowa艂am je oczywi艣cie w wersji 100% wega艅skiej :) Jako nadzienie u偶y艂am ciecierzycy, kalafiora, cukinii, pieczarek i sosu pomidorowego. Tradycyjnych tacos nigdy nie jad艂am, ale moja wega艅ska wersja bardzo mi smakowa艂a i ch臋tnie wykonam je ponownie by膰 mo偶e z innym nadzieniem :)
Muszelki tacos pochodz膮 ze sklepu frisco.pl >>KLIK<<
TACOS Z CIECIERZYC膭 I WARZYWAMI
W SOSIE POMIDOROWYM
ok. 8 porcji
8 muszli taco (frisco.pl)
150g ugotowanej ciecierzycy
50g kukurydzy z puszki
4 spore r贸偶yczki kalafiora
1/2 艣redniej cukinii
150g pieczarek
gar艣膰 艣wie偶ej kolendry
z膮bek czosnku
1/2 cebulki
100-150g passaty pomidorowej
pieprz, papryka ostra, s贸l do smaku
Kalafiora gotujemy do mi臋kko艣ci. Cebul臋 drobno siekamy i podsma偶amy na malej ilo艣ci oleju na patelni, nast臋pnie dodajemy czosnek i sma偶ymy jeszcze chwil臋. Cukini臋 i pieczarki kroimy i dodajemy na patelni, dusimy do mi臋kko艣ci. Nast臋pnie dodajemy ciecierzyc臋, sos pomidorowy i ugotowanego kalafiora, doprawiamy do smaku. Muszle taco podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190*C przez ok. 5 minut, nast臋pnie nadziewamy je warzywami i od razu podajemy. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA!
:)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Bardzo smacznie ale 8 porcji :P Ja to chyba jestem smok bo jedna porcja to dla mnie ta z talerza plus sur贸wka.. no w艂a艣nie... mo偶e zaproponujesz jakie艣? ;)
OdpowiedzUsu艅Chodzi艂o o to, 偶e wychodzi 8 muszli tacos :) A ile to b臋dzie porcji zale偶y od osoby. Mo偶na zje艣膰 i wszystkie 8 na raz, a mo偶na 2-3 :)
Usu艅Pychotka :)
OdpowiedzUsu艅Zawsze podziwiamy te apetyczne tacos ale nigdy nie jad艂y艣my ;) Przepyszny farsz :D
OdpowiedzUsu艅Bardzo fajna wersja! Zjad艂abym, a偶 by mi si臋 uszy trz臋s艂y :D
OdpowiedzUsu艅