Strony

czwartek, 11 sierpnia 2016

wega艅ski bekon z tofu


Moje pierwsze podej艣cie do podrobienia bekonu... ;) Takiego prawdziwego nigdy jad艂am, bo zawsze jakos mnie obrzydza艂...Jednak w tym z tofu nic obrzydliwego nie ma, a co najwa偶niejsze nie jest cz臋艣ci膮 martwego zwierz臋cia :) Czy smakuje jak bekon - nie wiem, bo tak jak wcze艣niej wspomnia艂am nigdy go nie jad艂am, ale efekt ko艅cowy by艂 bardzo smaczny! Plastry tofu maj膮 g艂臋boki smak dzi臋ki u偶yciu w臋dzonej papryki, kt贸ra jest w tym przepisie niestety nie do zast膮pienia. Ca艂e szcz臋艣cie ta przyprawa jest ju偶 coraz bardziej popularna i co za tym - 艂atwiej dost臋pna. 
To co, spr贸bujecie bekonu z mojego przepisu? ;)
P.S. Ostatnio posiedzia艂am troch臋 nad blogiem i zmieni艂am tutaj kilka rzeczy, 艂膮cznie z szablonem i nag艂贸wkiem, napiszcie koniecznie co s膮dzicie i czy nowy wygl膮d Wam si臋 podoba, a mo偶e jednak powinnam wr贸ci膰 do starego? Czekam na opinie!







"BEKON" Z TOFU


kostka tofu marynowanego Polsoja
2 艂y偶ki sosu sojowego tamari 
2 艂y偶ki oleju ro艣linnego
w臋dzona papryka

Tofu kroimy w cieniutkie plasterki, uk艂adamy w naczyniu i zalewamy mieszank膮 sosu sojowego i oleju. Pozostawiamy w lod贸wce na min. 3h. Po tym czasie plastry tofu z obu stron posypujemy lekko w臋dzon膮 papryk膮 i uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia i spryskanej lekko olejem. Pieczemy w 200*C do momentu a偶 plastry stan膮 si臋 suche i lekko chrupi膮ce. Smacznego! :)



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubi臋 tofu, propozycja dla mnie ;) Wygl膮d bloga bardzo przejrzysty i przyjemny dla oka ;)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Anonimowy09:49

    tempeh w臋dzony do kt贸rego doda si臋 jeszcze w臋dzonej papryki a nast臋pnie upiecze/usma偶y w smaku i teksturze przyponina bardzo bekon. Polecam sprawidzi膰 :) s艂ysz艂am te偶 o bekonie z czips贸w kokosowych, podobno te偶 robi furor臋

    OdpowiedzUsu艅
  3. Ooo zawsze intrygowa艂 mnie bekon oferowany w krowarzywej. Tw贸j jest nieco inny, nawet bardziej mnie przekonuje. A blog zdecydowanie zyska艂 na od艣wie偶eniu wygl膮du :>

    OdpowiedzUsu艅
  4. 艢wietny pomys艂! :D

    OdpowiedzUsu艅
  5. O! Fajne! Notuj臋 w g艂owie. Nada si臋 do burger贸w w wersji na wypasie - ju偶 czuj臋, 偶e nawet mi臋so偶ercy b臋d膮 skomle膰 po dok艂adk臋 :)

    OdpowiedzUsu艅
  6. Ale extra przypieczone te kawa艂ki :D
    Blog ma bardzo 艂adne zmiany :)

    OdpowiedzUsu艅
  7. Anonimowy17:33

    To Ci kreatywnie! <3

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?