Wczoraj rozpocz臋艂a si臋 kalendarzowa jesie艅 wi臋c czas r贸wnie偶 wprowadzi膰 jesienny klimat i na blogu :) Jako przepis otwieraj膮cy nowy sezon mam dla Was dyniowe muffiny ♥ Idealne do herbaty, kt贸rej ostatnio pij臋 coraz wi臋cej z powodu pogody ;) Nie ma to jak usi膮艣膰 wieczorem z kubkiem ulubionej herbaty i muffink膮 dyniow膮 (lub dwiema...ewentualnie trzema ;)) i zrelaksowa膰 si臋 s艂odko po ca艂ym dniu. W tym roku dynie mam z "w艂asnego" ogr贸dka! W艂a艣ciwie to z ogr贸dka Babci ;) W poprzednim sezonie dzielnie zbiera艂am ziarnka ze wszystkich dyni jakie jad艂am i takim oto sposobem w babcinym ogr贸dku wyros艂y teraz poka藕ne ilo艣ci dyni hokkaido, makaronowej oraz pi偶mowej! Powiem Wam, 偶e nie spodziewa艂am si臋, 偶e co艣 z tego wyjdzie, wiec jestem bardzo mi艂o zaskoczona :) Na blogu na pewno w tym sezonie bedzie dyniowo! ;)
DYNIOWE MUFFINY
ok. 6 muffinek
50g m膮ki kukurydzianej
50g m膮ki ry偶owej
45g m膮ki gryczanej
200g puree z dyni >>PRZEPIS<<
150ml mleka ro艣linnego
50ml syropu klonowego
艂y偶eczka octu jab艂kowego
艂y偶eczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/3 艂y偶eczki sody oczyszczonej
艂y偶eczka cynamonu (mozna doda膰 r贸wnie偶 go藕dziki, kardamon lub inne ulubione przyprawy korzenne, a nawet przypraw臋 do piernika :))
Do miski przesiewamy m膮ki, proszek i sod臋. W drugiej misce 艂膮czymy puree, mleko, ocet oraz syrop. "Mokre" sk艂adniki dodajemy do suchych i kr贸tko, ale dok艂adnie mieszamy. Mas臋 przek艂adamy do silikonowych foremek na muffiny (nie zawieraj膮 one t艂uszczu wiec mo偶e by膰 problem z odklejeniem ich od papierowych papilotek, dlatego polecam silikonowe foremki) i wk艂adamy je do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Pieczemy ok. 25-35 minut, do "suchego patyczka". Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA!
:)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
uwielbiam dyniowe muffinki :) idealne na jesienne dni! jak wiesz, niedawno piek艂am podobne, tak偶e piona za pomys艂! :*
OdpowiedzUsu艅Muffinki wygl膮daj膮 baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsu艅mo偶na da膰 zwyk艂膮 m膮k臋? :)
OdpowiedzUsu艅Jasne ;)
Usu艅Wysz艂y fantastycznie! Dyniowe ciacha i u nas rz膮dz膮 :D
OdpowiedzUsu艅Fantastyczne muffiny! U nas dyniowe ciacha ostatnio rz膮dz膮 :D
OdpowiedzUsu艅Hokkaido to m贸j ulubiony gatunek dyni, a muffinki wygl膮daj膮 fantastycznie, niedawno za艂o偶y艂am bloga i r贸wnie偶 mam kilka ciekawych propozycji na dyniowe dania, b臋dzie mi mi艂o je艣li kiedy艣 mnie odwiedzisz! Pozdrawiam Vegewiorka
OdpowiedzUsu艅Pi臋kne zdj臋cia, a kolor muffinek zdecydowanie potrafi poprawi膰 humor w szare dni :) Sama ostatnio piek艂am podobne, wi臋c ju偶 wiem, 偶e kolejne b臋d膮 z twojego przepisu ^^ Zapraszam tak偶e na mojego pocz膮tkuj膮cego bloga o tematyce life-stylowo-wega艅skiej :) http://good-dayy.blogspot.com/
OdpowiedzUsu艅Pi臋kne zdj臋cia :-) Dyniowy sezon trwa :-)
OdpowiedzUsu艅Klimatyczne zdj臋cia :-). Przepis te偶 艣wietny!
OdpowiedzUsu艅