Strony

sobota, 22 pa藕dziernika 2016

ciasto czekoladowe z cukinii (bez t艂uszczu, cukru i glutenu)


Zdrowe ciasto czekoladowe? Jak najbardziej! :) Z magicznym sk艂adnikiem jakim jest...cukinia :o Jednak od razu Was uprzedz臋, 偶e jest ona zupe艂nie nie wyczuwalna :) Za to nadaje ciastu wilgotno艣ci, dzi臋ki czemu nie trzeba dodawa膰 do niego t艂uszczu. W cie艣cie u偶ywam r贸wnie偶 octu jab艂kowego, kt贸ry nie do艣膰 偶e nadaje 偶e je spulchnia to takze zawiera szereg warto艣ci od偶ywczych o kt贸rych mo偶ecie przeczyta膰 TUTAJ >>KLIK<< .Wszystkim domownikom bardzo smakowa艂o i nikt nie wpad艂 na to, 偶e zawiera ono warzywo :) Poza tym cukinia jest bardzo zdrowa! Upieczenie czekoladowego ciasta z jej dodatkiem to r贸wnie偶 bardzo dobry spos贸b, aby przemyci膰 do naszej diety wiecej warzyw, a zarazem b艂onnika :) Spr贸bujcie tego ciasta koniecznie! ♥






CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINI膭
tortownica 20-22cm


400g cukinii
2 艣rednie, bardzo dojrza艂e banany
50g m膮ki kokosowej
50g m膮ki gryczanej lub owsianej
50g m膮ki kukurydzianej
40g kakao naturalnego
100-150g erytrolu BIOGO.PL (da艂am 100g i by艂o 艣rednio-s艂odkie)
50-100ml mleka ro艣linnego
艂y偶ka octu jab艂kowego
艂y偶eczka bezglutenowego proszku do pieczenia 
1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej

Cukinie zetrze膰 na grubych oczkach tarki i dok艂adnie odcisn膮膰 z wody. Banany rozgnie艣膰 widelcem na puree i doda膰 do cukinii, wymiesza膰. Nast臋pnie do tej samej miski dodajemy erytrol, przesiewamy m膮ki, kakao i mieszamy. Dolewamy mleko zaczyn膮c od 50ml i je艣li masa dalej jest sucha dolewamy jeszcze odrobin臋, max. do 100ml, masa powinna by膰 g臋sta. Na koniec dodajemy ocet jab艂kowy, proszek i sod臋 i mieszamy. Przek艂adamy ciasto do tortownicy o 艣r. 20-22cm i wk艂adamy do piekarnika rozgrzanego do 150*. Pieczemy ok. 15 minut, nast臋pnie zwi臋kszamy temp. do 180*C i pieczemy 50-55 minut. Kroimy po ostudzeniu. Ciasto najlepiej smakuje nast臋pnego dnia. Smacznego! :) 



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)





Odwied藕 stron臋 internetow膮 www.biogo.pl >>KLIK<<
oraz FanPage >>KLIK<< 


19 komentarzy:

  1. Pi臋knie si臋 prezentuje, a w smaku na pewno bomba ! :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Wygl膮da na niewyobra偶alnie wilgotne:)

    OdpowiedzUsu艅
  3. mozna na cos zamienic make kokosowa?:)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Ci臋偶ko...m膮ka kokosowa ma specyficzn膮 konsystencj臋 i jest bardzo ch艂onna. Mozesz ewentulanie da膰 2x wi臋cej (czyli 100g) innej m膮ki, np. gryczanej czy owsianej i dorzuci膰 jeszcze 3-4 艂y偶ki wi贸rk贸w kokosowych :) Spr贸buj :)

      Usu艅
  4. Super wygl膮da, ju偶 wiem co zrobi臋 jutro z cukini膮, kt贸ra wymaga natychmiastowego spo偶ycia ;)

    OdpowiedzUsu艅
  5. ale 艂adnie wygl膮da! Cukini臋 tylko jad艂am w wytrawnych daniach,a tu taki fajny prosty przepis na s艂odko艣膰 :) super!

    OdpowiedzUsu艅
  6. Jad艂am podobne muffinki z cukinii i wed艂ug mnie s膮 przepyszne! W og贸le bardzo lubi臋 s艂odko艣ci z warzywami :)

    OdpowiedzUsu艅
  7. Ju偶 widzimy, 偶e struktura tego ciasta jest idealnie w naszym gu艣cie :D

    OdpowiedzUsu艅
  8. Anonimowy16:39

    Czy zamiast erytrolu mog臋 soda膰 mi贸d? Je艣li tak, to w jakich ilo艣ciach? Czy mo偶na pomin膮膰 m膮k臋 owsian膮 i zamiast niej doda膰 wi臋cej kokosowej? Z g贸ry dzi臋kuj臋 za wskaz贸wki i pozdrawiam :)
    Magda

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam u偶ywa膰 p艂ynnego s艂odzid艂a poniewa偶 rozrzedzi ciasto. I na marginesie mi贸d nie jest wega艅ski :P Mo偶esz zast膮pi膰 erytrol cukrem lub ksylitolem, albo cukrem kokosowym, ew. stevi膮 w proszku
      Co do m膮ki to za du偶a ilo艣膰 m膮ki kokosowej r贸wnie偶 moze 藕le wp艂yn膮膰 na ciasto jednak m膮k臋 owsian膮 mo偶na zast膮pi膰 ka偶d膮 inn膮 - np. gryczan膮, kukurydzian膮, pszenn膮 czy pe艂noziarnist膮 je艣li tolerujesz gluten.

      Usu艅
    2. Anonimowy09:39

      Dzi臋ki serdeczne :)

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?