Strony

sobota, 19 listopada 2016

dyniowe ciastka z czekolad膮, bez glutenu, cukru i t艂uszczu


Kolejny dyniowy przepis, tak jak zapowiada艂am... ;) I nie ostatni! B臋dzie ich jeszcze troche w tym sezonie. Ale c贸偶 poradz臋, 偶e tak polubi艂am dyni臋? Zw艂aszcza na s艂odko w wypiekach ♥ Tym razem przygotowa艂am z jej u偶yciem...ciasteczka! A co jeszcze pasuje do ciasteczek? Oczywi艣cie, 偶e czekolada :) U偶y艂am przepysznej czekolady "mlecznej" z orzechami laskowymi od iChoc (uwielbiam ich wega艅skie czekolady), kt贸r膮 mo偶ecie zakupic m.in. na www.biogo.pl. Pr贸bowali艣cie jakich艣? Ja jad艂am ju偶 bia艂膮, nugatow膮, "mleczn膮" z orzechami laskowymi i "mleczn膮" z migda艂ami i pomara艅cz膮. Ka偶da w 100% kupi艂a moje (i nie-wega艅skich domownik贸w) podniebienie ♥ No ale, nie mia艂o by膰 o czekoladzie, a o ciasteczkach :) Co jeszcze mog臋 o nich powiedzie膰, opr贸cz tego, ze s膮 niezwykle wciagajace i przepyszne? Je艣li jeste艣cie fanami kruchych ciastek...dzisiaj spr贸bujcie czego艣 innego - gdy偶 ciasteczka z tego przepisu wychodz膮 mi臋ciutkie w 艣rodku, a z zewn膮trz lekko chrupi膮ce. Najlepiej smakuj膮 tego samego dnia, a naj najlepiej od razu z piekarnika, ciep艂e, jeszcze z rozpuszczajaca si臋 w nich czekolad膮...Ohhh ♥








DYNIOWE CIASTKA Z CZEKOLAD膭
ok. 16 ciastek


szklanka m膮ki owsianej
1/4 szklanki m膮ki kokosowej
1/4 szklanki m膮ki ry偶owej
200g puree z dyni (najlepiej g臋ste z dyni hokkaido >>PRZEPIS<<)
1/2 艣redniego, dojrza艂ego banana (50g)
120g erytrolu (lub ksylitolu / innej subst. s艂odz膮cej)
50g czekolady "mlecznej" z orzechami laskowymi iChoc (www.bigo.pl)
艂y偶eczka cynamonu lub przyprawy do piernika (przepis na domow膮 >>KLIK<<)
艂y偶eczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Mieszamy razem m膮ki, cynamon/przypraw臋 do piernika i proszek do pieczenia. W drugiej misce miksujemy na g艂adk膮 mas臋 puree dyniowe i banan, dodajemy erytrol i mieszamy. Dodajemy mokre sk艂adniki do suchych i mieszamy. Czekolad臋 siekamy w kostk臋 i dodajemy do ciasta. Z masy formujemy kulki (mo偶na zwil偶y膰 d艂onie aby by艂o 艂atwiej), kt贸re nast臋pnie delikatnie sp艂aszczamy i uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 190*C. Przechowujemy w puszce na ciastka do 3 dni. Smacznego! :)



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)


Przepis powsta艂 we wsp贸艂pracy ze sklepem internetowym


17 komentarzy:

  1. Cudowne! A jakie 偶贸艂ciutkie!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsu艅
  2. 艢wietny pomys艂! :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Czym mo偶na zast膮pi膰 m膮k臋 ry偶owa?

    OdpowiedzUsu艅
  4. Za dyni膮 id臋 w ciemno we wszystko opr贸cz zupy krem :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Zapowiadaj膮 si臋 niesamowicie smacznie! <3

    OdpowiedzUsu艅
  6. No nie, teraz to mnie masz. Musz臋 je zrobi膰, bo zwariuj臋 *^*

    OdpowiedzUsu艅
  7. Wygl膮daj膮 super! Przepis zapisuj臋 i wypr贸buj臋 w weekend :)

    OdpowiedzUsu艅
  8. Zdecydowanie po偶ar艂yby艣my je jeszcze zanim by zupe艂nie wystyg艂y :D

    OdpowiedzUsu艅
  9. Zrobi艂am! Jejku Martyna jeste艣 genialna, wielbi臋 je!

    https://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Ciesz臋 si臋, 偶e Ci smakuj膮! ♥ Je艣li masz ich zdjecie to 艣lij na maila, a dodam na facebooka :)

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?