Strony

sobota, 26 listopada 2016

hummus dyniowy. czyli odkrycie jesieni!


Zn贸w dyniaaaaaaa! :) Tym razem w wytrawnej ods艂onie. W tamtym sezonie niestety nie uda艂o mi si臋 zrobi膰 dyniowego hummusu, jednak w tym roku ju偶 nie odpu艣ci艂am i jaki艣 czas temu ukr臋ci艂am hummus z dodatkiem dyni. Musz臋 Wam powiedzie膰, to jeden z lepszych jakie jad艂am ♥ Dynia idealnie pasuje do ciecierzycy i pasty tahini! Uwielbiam hummus za to, 偶e mo偶na stworzy膰 tyle wersji smakowych tej pasty i ka偶da z nich jest lepsza od poprzedniej! :) Dalej mamy jesie艅, dalej mamy dynie w sklepach wi臋c nie ma na co czeka膰 tylko trzeba bra膰 si臋 za miksowanie dyniowego hummusu! Uwaga - jest uzale偶niaj膮cy ;) Jaki Wasz ulubiony smak hummusu? Robicie hummus z dodatkami, czy mo偶e pozostajecie wierni klasycznej wersji? ;)









HUMMUS DYNIOWY
ok. 400-500g pasty


200g ugotowanej na bardzo mi臋kko ciecierzycy (zostawcie odrobin臋 wody z gotowania)*
150g puree z dyni >>PRZEPIS<<
50g tahini >>PRZEPIS<< 
70-120g wody z gotowania ciecierzycy (w zale偶no艣ci od g臋sto艣ci puree oraz od po偶膮danej konsystencji hummusu)
przyprawy: s贸l, pieprz, kurkuma, kumin do smaku
sok z 1/2 cytryny 
2-3 z膮bki czosnku, przeci艣ni臋te przez praske

W mikserze umieszczamy ciecierzyc臋, puree, tahini, cz臋艣膰 wody z gotowania ciecierzycy, sok z cytryny oraz przeci艣ni臋ty czosnek i miksujemy na g艂adk膮 mas臋. Nast臋pnie dodajemy reszt臋 wody regulujac konsystencj臋 aby otrzyma膰 tak膮, jaki hummus najbardziej lubimy (ja zazwyczaj robi臋 go tak, aby by艂 "p贸艂-g臋sty" :)). Na koniec doprawiamy do smaku. Przechowujemy w szczelnie zamkni臋tym pojemniku/s艂oiku w lod贸wce do 5 dni. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

13 komentarzy:

  1. Hummus uwielbiam, ale dyniowego nie jad艂am i nie robi艂am. B臋d臋 musia艂a si臋 zmobilizowa膰, bo wygl膮da naprawd臋 genialnie ;)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Wyszed艂 przepyszny! Dzi臋kuj臋 za ten przepis. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/

    OdpowiedzUsu艅
  3. Dyniowy jad艂am tylko w knajpie - by艂 pyyycha:)

    OdpowiedzUsu艅
  4. B臋d臋 t臋skni膰 za dyni膮. Ale dopiero jak sko艅czy si臋 mus dyniowy wype艂niaj膮cy zamra偶alnik ;)

    OdpowiedzUsu艅
  5. musi by艣 przepyszny! bardzo lubi臋 dyni臋 a tradycyjny hummus uwielbiam wi臋c to idealny przepis dla mnie:) bardzo apetyczne zdj臋cia!

    OdpowiedzUsu艅
  6. Te偶 niedawno robi艂am hummus z dodatkiem dyni - jest 艣wietny :)

    OdpowiedzUsu艅
  7. Smakowicie wygl膮da :-)

    OdpowiedzUsu艅
  8. Ten kolor mnie urzeka .. :D

    OdpowiedzUsu艅
  9. Bardzo lubi臋 hummus z dodatkami! Tw贸j zapowiada si臋 na prawd臋 pysznie :)

    OdpowiedzUsu艅
  10. O matko! Na to bym nie wpad艂a, a mocno 偶a艂uj膮, bo dyni臋 uwielbiam! Szkoda, 偶e nie mam ju偶 偶adnej pod r臋k膮, bo z ch臋ci膮 bym zrobi艂a taki hummus! :)

    OdpowiedzUsu艅
  11. Uwielbiam hummus i tym podobne pasty. :) Robi艂am ju偶 z dyni膮 tej jesieni - 艣wietnie komponuje si臋 kolorystycznie i smakuje ob艂臋dnie. Dzi艣 u mnie by艂o zielono - 5 s艂oiczk贸w r贸偶nych past. :)

    OdpowiedzUsu艅
  12. Uwielbiamy je艣膰 pieczon膮 dyni臋 posmarowan膮 hummusem ale razem tek jest nie miksowa艂y艣my :D Extra :D

    OdpowiedzUsu艅
  13. Dynia i hummus...moje dwie wielkie mi艂o艣ci ! :D

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?