Strony

pi膮tek, 9 grudnia 2016

pierniczki bez glutenu i cukru rafinowanego


1/3 grudnia za nami, a na blogu nie pojawi艂 si臋 jeszcze 偶aden typowo 艣wi膮teczny przepis! :o Wiem, 偶e na nie czekacie i dzisiaj dziel臋 si臋 z Wami ju偶 pierwszym tegorocznym 艣wi膮tecznym przepisem i b臋d膮 to pierniczki. Na blogu jest ju偶 jeden przepis na pierniczki >>KLIK<< jednak zawsze dobrze jest mie膰 wyb贸r dlatego te偶 przygotowa艂am drugi, nieco inny przepis. Pierniczki wysz艂y przepyszne! S膮 bardzo wci膮gaj膮ce...Gdy zje si臋 jednego, mimowolnie si臋gamy po nast臋pnego...i nast臋pnego ;) Dzi臋ki melasie maj膮 r贸wnie偶 bardzo ciekawy aromat, kt贸ry idealnie pasuje do korzennych przypraw. Pierniczki s膮 kruche, ale zarazem mi臋kkie. Utrzymuj膮 t臋 sam膮 konsystencj臋 przez ca艂y czas - nie twardniej膮 z dnia na dzie艅. Jedynie od razu po upieczeniu s膮 nieco mi臋ksze ni偶 w nast臋pnych dniach. Z powodzeniem mo偶ecie upiec je w dzie艅 艣wi膮t, jak i 1-2 przed. B臋d膮 r贸wnie偶 dobre jako prezent dla wielbicieli korzennych ciasteczek :) Ja sama na pewno powt贸rz臋 ten wypiek gdy nadejdzie Boze Narodzenie, bo mi oraz reszcie domownik贸w bardzo posmakowa艂y wega艅skie i bezglutenowe pierniczki z tego przepisu! :)








PIERNICZKI Z MELAS膭
BEZ GLUTENU I CUKRU
ok. 18-20 pierniczk贸w


150g (szklanka) m膮ki z ciecierzycy (u偶y艂am m膮ki ze sklepu Galeria Herbat >>KLIK<<)
140g (szklanka) m膮ki gryczanej (u偶y艂am m膮ki ze sklepu Galeria Herbat >>KLIK<<)
uwaga: je艣li ciastka nie musz膮 by膰 bezglutenowe mo偶esz u偶y膰 290g m膮ki pszennej lub pe艂noziarnistej
50g melasy (u偶y艂am melasy trzcinowej)
150g erytrolu/ksylitolu/nierafinowanego cukru trzcinowego
50g oleju kokosowego (aby ciastka nie mia艂y kokosowego posmaku u偶yj rafinowanego oleju kokosowego),  w formie sta艂ej, ale mi臋kkiego (nie prosto z lod贸wki, jesli go tam trzymacie, wyjmijcie olej ok. 4h wcze艣niej)
50ml mleka ro艣linnego
1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
艂y偶eczka bezglutenowego proszku do pieczenia
艂y偶eczka octu jab艂kowego
3 czubate 艂yzeczki domowej przyprawy do piernika >>PRZEPIS<< lub ca艂e opakowanie sklepowej przyprawy*
艂y偶ka siemienia lnianego + 50ml ciep艂ej wody ("lniane jajko")

*je艣li kupujecie przypraw臋 do piernika zwr贸膰cie uwag臋 na jej sk艂ad! Niestety ale wi臋kszo艣膰 ma w sk艂adzie wype艂niacze w postaci m膮ki pszennej i/lub cukru... :( Dlatego polecam zrobienie domowej przyprawy korzennej, kt贸ra nie do艣膰, ze jest o wiele bardziej aromatyczna to i wychodzi o wiele taniej! :) 

Siemi臋 lniane 艂膮czymy z wod膮 i odstawiamy na ok. 10 minut. W jednej misce 艂膮czymy m膮ki, erytrol, sod臋, proszek do pieczenia i przypraw臋 do piernika. W drugiej misce 艂膮czymy olej kokosowy z melas膮, octem jab艂kowym i "jajkiem" z lnu. Dodajemy mokre sk艂adniki do suchych i mieszamy. Nast臋pnie stopniowo dolewamy mleko. Mas臋 przek艂adamy na stolnic臋 i wyrabiamy r臋kami, je艣li dalej b臋dzie za sucha mozna doda膰 艂y偶k臋 oleju kokosowego. Z uformowanej masy odrywamy kawa艂ki ciasta i formujemy z nich kulki w d艂oniach, nast臋pnie delikatnie je sp艂aszczamy i uk艂adamy na papierze do pieczenia. Post臋pujemy tak do wyko艅czenia ciasta. Pieczemy pierniczki ok. 10-15 minut w 170*C. Przechowujemy w puszce na ciastka/szczelnie zamkni臋tym pojemniku do 5 dni. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)




zBLOGowani.pl

19 komentarzy:

  1. 艢wietne! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsu艅
  2. super pierniczki! ju偶 nie umiem si臋 doczeka膰 a偶 sama zaczn臋 piec ciacha :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Te偶 musz臋 si臋 zabra膰 za pierniczki. Wreszcie kupi艂em foremki do wykrawania, to b臋dzie jak :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. To teraz ju偶 trzeba wypr贸bowa膰 foremki i upiec jakie艣 ciacha :)

      Usu艅
  4. Wygl膮daj膮 perfekcyjnie :) Jak z dobrej cukierni :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Musz膮 by膰 pyszne :) Z pewno艣ci膮 sprawi臋 takie dla siebie i najbli偶szych na 艣wi臋ta :>

    OdpowiedzUsu艅
  6. Anonimowy23:16

    Bardzo ch臋tnie wypr贸buj臋 przepis, ale mam kilka pyta艅: 1.Czy je艣li za cukier i melas臋 dam syrop klonowy i dodam zwyk艂e jajko to te偶 b臋dzie ok? 2.Mo偶na z rozwa艂kowanego ciasta powycina膰 kszta艂ty foremkami zamiast urywa膰 i lepi膰 kulki? I kolejne pytanie, ile sztuk wychodzi z tego przepisu? 馃槈

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Mo偶esz zamieni膰 melas臋 na syrop klonowy (b臋dzie inny smak), ale cukru (ksylitolu/erytrolu) nie, bo ciasto b臋dzie za rzadkie.
      Jajko nie jest wega艅skie.
      Mo偶esz rozwa艂kowa膰 ciasto i wycina膰 kszta艂ty foremkami, ale od razu m贸wi臋, 偶e poniewa偶 ciasto jest bezglutenowe mo偶e si臋 rwa膰.
      Jest napisane ile sztuk wychodzi. Je艣li b臋dziesz wycina膰 foremkami moze ich wyj艣膰 mniej w zale偶no艣ci od wielko艣ci foremki

      Usu艅
  7. Anonimowy23:22

    Co do wcze艣niejszego pytania, nie zauwa偶y艂am na g贸rze napisanej ilo艣ci sztuk, wi臋c przepraszam馃槃 Zastanawiam si臋 r贸wnie偶 jak d艂ugo te pierniczki mog膮 le偶e膰?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Informacja r贸wnie偶 jest zawarta w przepisie :) "Przechowujemy w puszce na ciastka/szczelnie zamkni臋tym pojemniku do 5 dni"

      Usu艅
  8. Gryczane pierniczki robimy co roku ale jeszcze m膮ki z ciecierzycy do nich nie dodawa艂y艣my :) Musimy wypr贸bowa膰 :)

    OdpowiedzUsu艅
  9. Trzeba b臋dzie spr贸bowa膰 :)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?