艢wi臋ta ju偶 za 2 dni! Kto jeszcze nie ma ustalonego 艣wi膮tecznego menu? ;) Je艣li jeste艣 w艣r贸d tych os贸b kliknij TUTAJ aby pozna膰 wszystkie 艣wi膮teczne przepisy z mojego bloga :)
W internecie sporo jest przepis贸w na pierniki, kt贸re musz膮 pole偶akowa膰 jaki艣 czas przed 艢wi臋tami...Jednak, jak wiadomo na to nie ma ju偶 czasu, wi臋c dzi艣 mam dla Was przepis na piernik, kt贸ry nie wymaga tego, aby trzeba by艂o czeka膰 na jego zjedzenie ;) Nadaje si臋 idealnie do jedzenia ju偶 od razu po upieczeniu. W dodatku nie zawiera glutenu, t艂uszczu i cukru! To co, kto si臋 skusi i upiecze go na Wigili臋? ;) Ja na pewno zrobie go ponownie!
PIERNIK 艢WI膭TECZNY
keks贸wka o d艂. 20 cm
115g m膮ki ry偶owej
100g m膮ki gryczanej (u偶y艂am m膮ki ze sklepu Galeria Herbat >>KLIK<<)
70g m膮ki z ciecierzycy (u偶y艂am m膮ki ze sklepu Galeria Herbat >>KLIK<<)
15g domowej przyprawy do piernika >>PRZEPIS<< lub ca艂e opakowanie kupnej przyprawy*
170g erytrolu/ksylitolu/nierafinowanego cukru (u偶y艂am erytrolu ze sklepu Galeria Herbat >>KLIK<<)
200g aquafaby (wody po gotowaniu ciecierzycy)**
150ml mleka ro艣linnego
艂y偶ka octu jab艂kowego
1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
ly偶eczka bezglutenowego proszku do pieczenia
*je艣li kupujecie przypraw臋 do piernika zwr贸膰cie uwag臋 na jej
sk艂ad! Niestety ale wi臋kszo艣膰 ma w sk艂adzie wype艂niacze w postaci m膮ki pszennej
i/lub cukru... :( Dlatego polecam zrobienie domowej przyprawy korzennej, kt贸ra
nie do艣膰, ze jest o wiele bardziej aromatyczna to i wychodzi o wiele taniej!
:)
**aquafaba to woda po gotowaniu ciecierzycy / z puszki po ciecierzycy. Ja u偶y艂am "domowej wody" kt贸ra zosta艂a po ugotowaniu ciecierzycy i gotowa艂am ciecierzyc臋 w ma艂ej ilo艣ci wody, dzi臋ki czemu uzyska艂am g臋st膮, wr臋cz galaretow膮 aquafab臋 i taka b臋dzie najlepsza, ale taka z puszki te偶 b臋dzie OK (mo偶ecie j膮 najwyzej pogotowa膰 przez ok. 15-20 minut aby odparowa膰 wode i aby by艂a g臋stsza)
Do miski przesiewamy m膮ki, przypraw臋 do piernika, proszek do pieczenia i sod臋. Mieszamy dok艂adnie. Nast臋pnie dodajemy aquafab臋, erytrol/ksylitol/nierafinowy cukier i mieszamy, potem dolewamy mleko ro艣linne i dodajemy ocet jab艂kowy i ponownie mieszamy. Przek艂adamy mas臋 do foremki keksowej wy艂o偶onej papierem do pieczenia i pieczemy piernik 15 minut w 150*C po czym zwi臋kszamy temp. do 180*C i pieczemy ok. 35 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia na kratce. Po ostudzeniu mo偶na posypa膰 go cukrem pudrem lub polukrowa膰 (ale wtedy nie b臋dzie ju偶 bez-cukrowy ;)). Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA!
:)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Chce si臋 rzec, 偶e piernik idealny! :)
OdpowiedzUsu艅http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
O tak! :)
Usu艅Wygl膮da apetycznie! :-)
OdpowiedzUsu艅I taki jest ;)
Usu艅Wygl膮da rewelacyjnie!
OdpowiedzUsu艅Dziekuj臋 :)
Usu艅aquafarbe ubic i dodac?
OdpowiedzUsu艅W przepisie nie ma nic o ubijaniu :) Dodajemy j膮 w p艂ynnej formie.
Usu艅Smakowicie wygl膮da
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuj臋 :) Jest bardzo smakowity :)
Usu艅Pi臋kny i fajnie wyro艣ni臋ty :) Jak z m膮ki gryczanej to szczeg贸lnie musi by膰 pycha :D
OdpowiedzUsu艅M膮ka gryczana jest super do piernika :)
Usu艅Yummy! Piernik wygl膮da 艣wietnie :)
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuj臋 :)
Usu艅Hej, czy zwyk艂y ocet ewentualnie da rad臋? :)
OdpowiedzUsu艅Polecam bardziej jab艂kowy, poniewa偶 ma deliaktniejszy smak (i jest zdrowszy :)). Mo偶esz u偶y膰 soku z cytryny, ok. 2 艂y偶ek :) Pozdrawiam
Usu艅Jak 艣licznie wygl膮da, subskrybuj臋 tw贸j kana艂 i jeste艣 艣wietna. Ja na razie jestem wegetariank膮,ale pilnuj臋 偶eby wszystkie produkty w moim jad艂ospisie by艂y od zwierz膮t z wolnych wybieg贸w, co mieszkaj膮c na wsi nie jest a偶 takie trudne. Pozdrawiam kochana<3
OdpowiedzUsu艅Bardzo mi mi艂o, dzi臋kuj臋 :* I powodzenia dla Ciebie!
Usu艅A pr贸bowa艂a艣 upiec piernik z marcepanem? Tzw krajanka
OdpowiedzUsu艅Pretty! This was an extremely wonderful post. Thanks for providing
OdpowiedzUsu艅this information.