Strony

pi膮tek, 17 lutego 2017

wega艅skie p膮czki idealne


Ostatnio na blogu by艂o nieco mniej przepis贸w i to nie dlatego, 偶e przesta艂am piec/gotowa膰, bo to robi臋 ci膮gle i mam na laptopie mas臋 zdje膰 r贸znych potraw kt贸re mam nadziej臋 nied艂ugo trafia na blog, ale po prostu nadmiar obowi膮zk贸w sprawi艂, ze nie mia艂am wystarczaj膮co czasu, aby naskroba膰 tutaj jaki艣 d艂u偶szy post... :(




Jednak zbli偶a si臋 T艂usty Czwartek, a to zobowi膮zuje aby podzieli膰 si臋 z Wami jakim艣 tematycznym przepisem! ;) Na blogu s膮 ju偶 pewne t艂ustoczwartkowe przepisy, kt贸re mo偶ecie znale藕膰 >>TUTAJ<< :) Dzisiaj mam dla Was co艣 nowego i s膮 to  i d e a l n e  wega艅skie p膮czki! Przez idealnie mam na my艣li - pi臋kne, pyszne i oczywi艣cie z tak bardzo po偶膮dan膮 obw贸dk膮, kt贸r膮 uda艂o mi sie uzyska膰 po raz pierwszy i powiem Wam, 偶e jestem dumna! :D P膮czki nie s膮 bezglutenowe - wr臋cz przeciwnie, zrobione s膮 w 100% z m膮ki pszennej, maj膮 w sobie r贸wnie偶 bia艂y cukier i s膮 sma偶one na g艂臋bokim t艂uszczu. Ale nie chodzi艂o mi tutaj o to, aby szczeg贸lnie uzdrawia膰 te p膮czki. Mia艂y by膰 przede wszystkim wega艅skie! I takie s膮! Je艣li na co dzie艅 od偶ywiacie si臋 zdrowo - ma艂e odst臋pstwo jeszcze nikogo nie zabi艂o, a T艂usty Czwartek jest raz w roku! ;) P膮czki jak to p膮czki - rzecz do艣膰 czasoch艂onna, ale ich smak wszystko wynagradza wi臋c mam nadzieje, 偶e skusicie si臋 na przygotowanie domowych p膮czk贸w z tego przepisu :) Je艣li tak - koniecznie dajcie mi zna膰 jak wysz艂y (i ile zjedli艣cie... :D) :) 


Przy okazji chcia艂am te偶 wspomnie膰, 偶e rozpocz臋艂am wsp贸艂prac臋 z internetowym wega艅skim magazynem V mag, kt贸ry mam nadzieje, 偶e znacie, ale jesli nie to koniecznie zapiszcie si臋 do newslettera aby co miesi膮c otrzymywa膰 nowy numer pe艂en ciekawych tre艣ci powi膮zanych z weganizmem i od teraz r贸wniez z dodatkiem moich przepis贸w ;) 
Odwied藕 tez stron臋 V mag na Facebook'u >>KLIK<<




WEGA艃SKIE P膭CZKI
ok. 8 sztuk


250g m膮ki pszennej
25g 艣wie偶ych dro偶dzy
szczypta soli
1/2 szklanki mleka ro艣linnego (najlepiej sojowego)
2 艂y偶ki oleju
艂y偶ka cukru kryszta艂u
3 艂y偶ki cukru pudru
艂y偶ka spirytusu/w贸dki
ok. 200g ulubionego d偶emu
olej do sma偶enia - ok. 1l
cukier puder lub lukier do dekoracji

Robimy rozczyn - mleko lekko podgrzewamy (do ok. 30-40*C), do miski kruszymy dro偶d偶e, dodajemy 艂y偶k臋 cukru oraz 1-2 艂y偶ki m膮ki i dolewamy odrobin臋 mleka ci膮gle mieszaj膮c do momentu a偶 wszystkie sk艂adniki si臋 rozpuszcz膮 i po艂膮cz膮 tworz膮c g臋st膮 "papk臋". Posypujemy wierzch rozczynu odrobin膮 m膮ki, przykrywamy wierzch miski 艣ciereczk膮 i odstawiamy w ciep艂e miejsce do wyro艣ni臋cia na ok. 20 minut. Nast臋pnie do wyro艣ni臋tego rozczynu przesiewamy pozosta艂膮 m膮k臋, cukier puder, dodajemy reszt臋 mleka oraz s贸l i spirytus i wyrabiamy ciasto do momentu a偶 b臋dzie g艂adkie, elastycznie i b臋dzie odstawa膰 od 艣cianek miski/stolnicy i nie b臋dzie klej膮ce (mo偶na ew. podsypa膰 ma艂膮 ilo艣ci膮 m膮ki). Pod koniec wyrabiania dodajemy olej i wyrabiamy jeszcze kilka minut (to wa偶ne aby tluszcz doda膰 pod koniec, poniewa偶 dodanie go na pocz膮tku utrudnia wytworzenie glutenu). Wyrobione ciasto formujemy w kul臋, wk艂adamy do miski, przykrywamy j膮 艣ciereczka i odstawiamy w ciep艂e miejsce do wyro艣ni臋cia na ok. 1,5-2h (dobrze w tym czasie ok. 2-3 razy uderzy膰 w ciasto pi臋艣ci膮 lub nak艂u膰 palcami aby je odgazowa膰). Wyro艣ni臋te ciasto rozwa艂kowujemy na ok. 1cm grubo艣ci i szklank膮 wykrawamy porcje ciasta, kt贸re nast臋pnie uk艂adamy na stolnicy posypanej m膮k膮 (aby ciasto nie przystawa艂o) i pozostawiamy do ponownego wyro艣ni臋cia na ok. 30-40 minut. Rozgrzewamy olej do temp. ok. 160*C i na rozgrzany t艂uszcz wrzucamy p膮czki - max. 3 na raz, aby zbytnio nie obni偶a膰 temperatury. Sma偶ymy p膮czki ok. 2-3 minuty z ka偶dej strony, a偶 osi膮gn膮艂 z艂oto-br膮zowy kolor. Usma偶one p膮czki wyk艂adamy na r臋cznik papierowy aby usun膮膰 nadmiar t艂uszczu. Pozostawiamy do wystudzenia, a nast臋pnie za pomoc膮 szprycy nadziewamy p膮czki d偶emem (je艣li d偶em zawiera kawa艂ki owoc贸w najlepiej go zblendowa膰 na g艂adk膮 mas臋 aby 艂atwiej przeszed艂 przez szpryc臋). Na koniec posypujemy p膮czki cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego! :)



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

19 komentarzy:

  1. Uda艂y si臋 na medal i to z艂oty

    OdpowiedzUsu艅
  2. Pycha! Ach, Gdyby mi si臋 chcia艂o zrobi膰 takie w czwartek... ale zamiast tego zam贸wi艂am gotowe w sklepie wega艅skim;)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety nie mam gdzie takich zam贸wi膰 wi臋c sma偶臋 sama, ale nie narzekam hehe ;)

      Usu艅
  3. Anonimowy07:53

    Mo偶na jako艣 zast膮pi膰 alkohol? Czy jest on niezb臋dny? :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Mo偶esz doda膰 艂y偶k臋 octu jab艂kowego zamiast alkoholu :)

      Usu艅
  4. Anonimowy13:07

    Cuuuuudne!

    OdpowiedzUsu艅
  5. To ju偶 wiemy do kogo wpadamy na p膮czki w czwartek :D

    OdpowiedzUsu艅
  6. Zrobi艂am dzi艣!
    Wysz艂y idealne ❤
    Dziekuje

    OdpowiedzUsu艅
  7. Wygl膮daj膮 idealnie ;)
    My艣la艂am, 偶e s膮 z czekolad膮 a nie d偶emem ;))

    OdpowiedzUsu艅
  8. Musz臋 zrobi膰! :)

    OdpowiedzUsu艅
  9. nie wysz艂y. ciasto idealne, pi臋knie ros艂o, wszystko zapowiada艂o si臋 pi臋knie, dop贸ki nie wrzuci艂am ich na t艂uszcz...艣ciemnia艂y w sekund臋,przypiek艂y si臋 na podeszw臋 i nie maj膮 obw贸dki. to moja druga nieudana pr贸ba. chyba nie ka偶dy mo偶e by膰 kucharzem :(

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi :( Dzisiaj dosta艂am od czytelnik贸w dwie wiadomo艣ci 偶e korzystali z tego przepisu i p膮czki wysz艂y super. Nie wiem dlaczego Twoje 艣ciemnia艂y i si臋 przypiek艂y... :( Pow贸d kt贸ry przychodzi mi do g艂owy do zbyt gor膮cy t艂uszcz - je艣li temp. oleju jest zbyt wysoka, p膮czki szybko si臋 spal膮 i nie b臋d膮 mie膰 szansy aby wyrosn膮膰.

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?