Ostatnio pogoda w ko艅cu zrobi艂a si臋 bardzo wiosenna i mo偶emy cieszy膰 sie pi臋knym slo艅cem <3
Gdy na dworze robi si臋 cieplej i s艂oneczniej mamy ochot臋 na wi臋cej l偶ejszych da艅. Dzisiaj wi臋c mam dla Was idealny przepis na wiosenny lunch - lekki, ale syty i przede wszystkim przepyszny! Uwielbiam wszelkiego rodzaju spring rollsy! Je艣li jeszcze nie spotkali艣cie si臋 z tym okre艣leniem - s膮 to dobroci zawini臋te w papier ry偶owy :) A co mo偶na zawin膮膰? Opcji jest nie sko艅czenie wiele! Przede wszystkim Wasze ulubione warzywa - najlepiej sprawdz膮 si臋 艣wie偶e, surowe warzywa, ale mo偶na pokombinowa膰 i z pieczonymi. Do tego dobrze jest doda膰 jaki艣 bia艂kowy dodatek - idealnie pasuje tutaj tofu (w臋dzone lub marynowane) lub tempeh (w臋dzony lub marynowany). Tym razem do spring rolls贸w przygotowa艂am sos na bazie pasty orzechowej - idealnie dope艂nia ca艂o艣膰, nie zapomnijcie o nim!
SPRING ROLLS Z W臉DZONYM TOFU, WARZYWAMI
I SOSEM ORZECHOWYM
5 rolls贸w
5 arkuszy papieru ry偶owego
ulubione (surowe) warzywa; u偶y艂am po ok. 100g - czerwonej papryki, og贸rka oraz marchewki
1/2 kostki tofu w臋dzonego lub marynowanego
gar艣膰 艣wie偶ego szpinaku baby
Papier przygotowujemy zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu. Warzywa myjemy, obieramy je艣li tego wymagaj膮 i kroimy w cienkie paski. Tofu r贸wnie偶 ods膮czamy z zalewy i r贸wnie偶 kroimy w paski, najlepiej aby tofu i warzywa by艂y takiej samej d艂ugo艣ci. Na przygotowanym papierze ry偶owym uk艂adamy kilka li艣ci szpinaku, a nast臋pnie pokrojone warzywa oraz tofu i zawijamy r贸wnie偶 zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu. Podajemy z sosem:
sos:
2 艂y偶ki pasty orzechowej A.F.P Kuchnie 艢wiata (dost臋pna >>TUTAJ<<) lub mas艂a orzechowego
艂y偶eczka/艂y偶ka sosu sojowego (w zale偶no艣ci od s艂ono艣ci jak膮 chcecie uzyska膰)
szczypta pieprzu
3-4 艂y偶ki wody, lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie mieszamy. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
Wygl膮da apetycznie! :)
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuj臋 :)
Usu艅Nie do艣膰, 偶e pi臋kne zdj臋cia to i przepis tak smaczny si臋 wydaje! :)
OdpowiedzUsu艅I jest smaczny! :)
Usu艅Z tym sosem to dopiero musi by膰 miazga :D
OdpowiedzUsu艅O tak...pasuje idealnie :)
Usu艅fajny pomys艂, w艂a艣nie szukam takich inspiracji. nigdy nie przekona艂am si臋 do rolek wiosennych na surowo, cho膰 wierz臋, 偶e musza by膰 pyszne. pomin臋艂abym tylko tofu, albo zast膮pi艂a... a mo偶e nie? sos wydaje si臋 艣wietnym dope艂nieniem!
OdpowiedzUsu艅Tofu bardzo fajnie w nich smakuje, polecam spr贸bowa膰! :)
Usu艅Ca艂o艣膰 wygl膮da pysznie, a najbardziej podoba mi si臋 orzechowy sosik :)
OdpowiedzUsu艅