Strony

niedziela, 14 maja 2017

pyszne i zdrowe brownie z awokado (bezglutenowe) // gluten free avocado brownie


E N G L I S H  B E L L O W , S C R O L L  D O W N 

Lubicie awokado? Moim zdaniem albo si臋 je kocha, albo nienawidzi... ;) Ja swego czasu zupe艂nie nie mog艂am si臋 przekona膰 do tego owocu (tak, awokado to owoc!). Jednak jest ono tak wartosciowe, 偶e warto pr贸bowa膰 wprowadza膰 je do swojej diety. Dlatego zacze艂am przygotowywa膰 r贸偶ne s艂odko艣ci z jego u偶yciem, bo wiadomo, 偶e wszystko co s艂odkie wchodzi lepiej... ;) Na blogu jest ju偶 kilka s艂odko艣ci z awokado : kakaowy krem, kolejny krem - tym razem kakaowo-orzechowy, trufle czekoladowe czy smoothie. Dzisiaj do zacnego grona s艂odko艣ci z awokado do艂膮cza r贸wnie偶 przepis na brownie! To jedno z najlepszych jakie jad艂am, zaraz po tym z ciecierzycy, czy buraczanym. Awokado jest oczywi艣cie zupe艂nie niewyczuwalne (gwarantuje!) jednak dzieki niemu brownie jest wilgotne, pyszne i oczywiscie zdrowe! Awokado zawiera sporo t艂uszczu, to prawda, jednak s膮 to bardzo zdrowe t艂uszcze, kt贸re powinny znale藕膰 si臋 w naszej diecie! Je艣li i Wy chcieliby艣cie si臋 przekona膰 do awokado, wszystkie wcze艣niej wymienione przepisy b臋d膮 dobrym wst臋pem do tej znajomo艣ci ;) I oczywiscie koniecznie te偶 wypr贸bujcie to brownie! A ja chyba nied艂ugo zn贸w je upiek臋... ;)








BEZGLUTENOWE BROWNIE Z AWOKADO
forma 18x18cm


jedno spore, dojrza艂e awokado - ok. 170g po obraniu, bez pestki
ma艂y dojrza艂y banan - ok. 100g po obraniu
40g naturalnego kakao 
100g m膮ki gryczanej LUB ry偶owej (wypr贸bowa艂am przepis z ka偶d膮 z nich i z ka偶d膮 wychodzi OK, innych m膮k nie pr贸bowa艂am) zwyk艂a pszenna te偶 si臋 sprawdzi, je艣li nie zale偶y Wam, aby ciast by艂o bezglutenowe
150g erytrolu/ksylitolu/cukru nierafinowanego
100-120ml mleka ro艣linnego
p艂aska 艂yzka octu jab艂kowego
艂y偶eczka (bezglutenowego) proszku do pieczenia
1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej

Awokado przekrajamy na p贸艂, wyjmujemy pestk臋, obieramy je i mi膮偶sz przek艂adamy do miski. Dodajemy banana i blendujemy razem na g艂adk膮 mas臋. Do zmiksowanych owoc贸w dodajemy kakao i mieszamy. Nast臋pnie dolewamy mleko i ponownie mieszamy. Do miski przesiewamy m膮k臋 wraz z proszkiem i sod膮 i 艂膮czymy z mas膮. Nast臋pnie dodajemy erytrol/ksylitol/cukier nierafinowany oraz ocet jab艂kowy i mieszamy. Foremk臋 do pieczenia o wym. 18x18cm wyk艂adamy papierem do pieczenia i przek艂adamy do niej ciasto. Wk艂adamy form臋 do piekarnika rozgrzanego do 170*C i pieczemy 60-65 minut do "suchego patyczka". Studzimy i kroimy na kawa艂ki. Aby by艂o jeszcze lepsze mo偶na pola膰 je rozpuszczon膮 gorzk膮 czekolad膮 :) Smacznego! :)





E N G L I S H  V E R S I O N

GLUTEN FREE AVOCADO BROWNIE
18x18cm baking dish


1 large, ripe avocado (170g without skin and seed)
1 small, ripe banana (100g without skin)
40g dark cocoa
100g buckwheat OR rice flour (both work well)
150g erythritol/xylitol/unrefined cane sugar
100-120ml plant milk
1 tbsp apple vinegar 
1 tsp gluten free baking powder
1/2 tsp baking soda

Preheat the oven to the 170*C. Put the avocado and banana in the large bowl and blend until smooth, then add the cocoa powder and mix well with a tablespoon. Next add your milk and stir again. Sift the flour with baking powder and baking soda to the bowl and mix with the other ingredients. Finally add the erythritol/xylitol or unrefined cane sugar and apple vinegar and mix well. Line your baking dish with the parchment paper and pour the cake batter into it. Place in the oven to bake for 60-65 minutes. Allow to cool and then cut into few squares and serve. Enjoy! :)



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

6 komentarzy:

  1. Ja robi艂am brownie z awokado, ale niestety czu艂am jego smak :( Nie przekonam si臋...
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsu艅
  2. A po ostygni臋ciu nie zgorzknia艂o? Bo upiek艂y艣my kiedy艣 sernik z awokado wieczorem a rano ju偶 by艂o nie do zjedzenia i gdzie艣 przeczyta艂y艣my, 偶e wypieki z nim trzeba je艣膰 na 艣wie偶o ;)

    Zapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczn膮 wygran膮 :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Mimo wszystko troch臋 bardziej murzynek ni偶 brownie, ale jestem ciekawa smaku :) do wypr贸bowania!

    OdpowiedzUsu艅
  4. Anonimowy10:52

    I blog often and I really thank you for your content.
    The article has truly peaked my interest. I will take a note
    of your blog and keep checking for new details about
    once per week. I subscribed to your Feed too.

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?