Strony

sobota, 29 lipca 2017

jogurtowo-czekoladowe muffiny z wi艣niami/czere艣niami


Czekolada/kakao i wi艣nie/czere艣nie to 艣wietny duet! Je艣li jeszcze go nie znacie czas najwy偶szy sie z nim zapozna膰 :) By膰 mo偶e te muffiny mog膮 Wam w tym pom贸c! S膮 bardzo proste, szybkie i oczywi艣cie...pyszne, a jak! ;) Mo偶ecie przygotowa膰 je zar贸wno z wi艣niami jak i z czere艣niami. Idealne na drugie 艣niadanie, podwieczorek albo letni piknik z przyjaci贸艂mi lub rodzin膮 :)







CZEKOLADOWE MUFFINY Z WI艢NIAMI LUB CZERE艢NIAMI
12 muffinek


90g m膮ki orkiszowej
100g m膮ki ry偶owej lub innej bezglutenowej
35g m膮ki kokosowej
40g kakao naturalnego
120g erytrolu/ksylitolu/cukru
150ml mleka ro艣linnego
250g jogurtu sojowego (lub innego jogurtu roslinnego)
160g czere艣ni lub wi艣ni
艂y偶eczka proszku do pieczenia
艂y偶eczka octu jab艂kowego
艂y偶ka mielonego lnu + 4 艂y偶ki wody

Len mielony 艂膮czymy z wod膮 i odstawiamy na chwil臋. W jednej misce mieszamy m膮ki, kakao oraz proszek do pieczenia. W innej misce mieszamy erytrol, mleko roslinne, jogurt ro艣linny, ocet jab艂kowy oraz len rozrobiony z wod膮. Dodajemy mokre sk艂adniki do suchych i 艂膮czymy dok艂adnie. Owoce myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy owoce na kawa艂ki (na po艂贸wki lub na 膰wiartki), dodajemy je do masy i mieszamy. Przek艂adamy mas臋 do foremek na muffinki (nie zawieraj膮 one t艂uszczu wiec najlepiej u偶y膰 silikonowych aby si臋 nie przykleja艂y) i wk艂adamy je do piekarnika rozgrzanego do 180*C, pieczemy ok. 30 minut. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut, a nast臋pnie ostro偶nie wyjmujemy je z foremek i ustawiamy na kratce aby mog艂y odparowa膰. Smacznego :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)




5 komentarzy:

Co s膮dzisz o tym przepisie?