Strony

艣roda, 12 lipca 2017

placki na bazie tofu z truskawkami (bezglutenowe)


Co na letnie 艣niadanie? Albo na lekki obiad? Placuszki z owocami! Uwielbiaaaam je :) 
Tym razem postanowi艂am zrobi膰 placki "serowe", kt贸re jad艂am jeszcze przed przej艣ciem na weganizm i bardzo lubi艂am. Jednak w tym przepisie oczywi艣cie nie znajdziecie sera...poniewa偶 zast膮pi艂am go tofu. Jednak placki smakuj膮 niemal偶e identycznie jak te, kt贸rych smak pamietam jeszcze sprzed 2 lat ;) Idealnie komponuj膮 si臋 z letnimi owocami! Spr贸bujcie koniecznie!







"SEROWE" PLACKI Z TOFU Z OWOCAMI
2 porcje 


180g naturalnego tofu
130g (szklanka) m膮ki bezglutenowej Mix-B Schar (dost臋pna w Kuchnie 艢wiata) lub innej dowolnej m膮ki, np. owsianej, pszennej, pe艂noziarnistej, orkiszowej...
3/4 szklanki mleka ro艣linnego
2 艂y偶ki ksylitolu/erytrolu/syropu klonowego
3/4 艂y偶eczki bezglutenowego proszku do pieczenia
艂y偶eczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
sok z 1/2 cytryny

Tofu ods膮czamy z zalewy, przek艂adamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny i mleko ro艣linne i nast臋pnie blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Nast臋pnie do miski dodajemy przesian膮 m膮k膮 z proszkiem do pieczenia, ksylitol/erytrol/syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i s贸l i dok艂adnie mieszkamy. Rozgrzewamy patelnie i na ma艂ym ogniu pod przykryciem sma偶ymy placuszki do momentu a偶 wierzch sie zetnie (bez t艂uszczu je艣li macie dobr膮 patelnie, a je艣li jej nie ufacie - u偶yjcie odrobin臋 oleju kokosowego ;)) - 1 placek = ok. 2 艂y偶ki ciasta. Delikatnie przewracamy placki i sma偶ymy jeszcze 3-4 minuty ju偶 bez przykrycia. Podajemy ze 艣wie偶ymi owocami. Smacznego! :) 


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)


3 komentarze:

  1. 艢wietny pomys艂! :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Wygladaj膮 bosko! Musze spr贸bowa膰 zrobi膰 :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsu艅
  3. Jeszcze nie robi艂y艣my plack贸w z tofu :) Z owocami musi by膰 pycha :D

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?