Strony

sobota, 8 lipca 2017

wega艅skie sushi z burakiem i w臋dzonym tofu


Witam i...przepraszam...Mam wra偶enie, 偶e ostatnio zaniedba艂am bloga, by艂o tu bardzo ma艂o przepis贸w i troch臋 straci艂am z Wami kontakt. Jednak ostatnie dwa miesi膮ce by艂y dla mnie bardzo stresuj膮ce, zabiegane i mimo 偶e mam sporo przepis贸w do publikacji, to za nic nie mam czasu aby napisa膰 post i doda膰 je na bloga. Jednak na chwil臋 sytuacja troch臋 zwolni艂a - napisa艂am matur臋, zako艅czy艂am kr贸tki okres pracy i wr贸ci艂am z wymiany z W艂och wi臋c mam troch臋 wiecej czasu i zamierzam nadrobi膰 blogowe zaleg艂o艣ci :)





Jako pierwszy przepis po tej przerwie mam dla Was sushi! Moje pierwsze sushi zrobi艂am kilka miesi臋cy temu i wizualnie nie wygl膮da艂o zbyt dobrze, jednak w smaku by艂o o niebo lepsze! Robi艂am je od tego czasu jeszcze kilka razu a偶 w ko艅cu wygl膮dem zacz臋艂o przypomnia膰 prawdziwe sushi... Co jest fajnego w tym daniu? To, 偶e jako dodatek mo偶na u偶y膰 miliona sk艂adnik贸w! Za ka偶dym razem do Waszej rolki mo偶ecie doda膰 co innego. Polecam Wam eksperymentowa膰 z dodatkami, poniewa偶 w ten spos贸b mo偶na odkry膰 wiele super po艂膮cze艅 smakowych! W dzisiejszym przepisie do rolki doda艂am buraka, w臋dzone tofu, marchewk臋 i czerwon膮 papryk臋. Poza tym - nie takie sushi straszne jak je maluj膮 - je艣li wci膮偶 my艣licie 偶e wykonanie go samemu jest bardzo trudne to sie mylicie! Oczywi艣cie, za pierwszym razem mo偶e nie wyj艣膰 Wam idealnie (i za drugim te偶 nie...), ale z pewno艣ci膮 znacie powiedzenie "praktyka czyni mistrza", wi臋c im cz臋艣ciej b臋dziecie robi膰 sushi, tym szybciej opanujecie t臋 umiej臋tno艣膰 :) 




SUSHI Z BURAKIEM, W臉DZONYM TOFU, MARCHEWK膭 I PAPRYK膭
2 rolki // ok. 12 kawa艂k贸w


1/2 szklanki ry偶u do sushi (u偶y艂am tego z Kuchni 艢wiata)
1 1/2 szklanki wody
s贸l

Wod臋 doprowadzamy do wrzenia, lekko solimy i wsypujemy uprzednio op艂ukany na sitku ry偶. Gotujemy do momentu a偶 ry偶 nie wch艂onie wody i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.

2 arkusze wodorost贸w nori
dodatki:
gotowany burak
w臋dzone (lub marynowane) tofu / tempeh
surowa marchew
surowa papryka czerwona lub zielona

Warzywa oraz tofu kroimy w s艂upki r贸wniej d艂ugo艣ci. Na macie do sushi (lub bambusowej podk艂adce) rozk艂adamy foli臋 spo偶ywcz膮 i uk艂adamy arkusz nori, nast臋pnie nak艂adamy na niego po艂ow臋 ry偶u i rozprowadzamy delikatnie i r贸wnomiernie. Na ry偶u uk艂adamy nasze dodatki (nie przesadzajcie z ilo艣ci膮) pozostawi膮c ok. 3cm odst臋pu u g贸ry. Kciuki wsuwamy pod mat臋 / podk艂adk臋, a pozosta艂ymi palcami przytrzymujemy dodatki, aby si臋 nie przemieszcza艂y i rolujemy nasz arkusz. Gdy ry偶 otoczy warzywa po raz pierwszy dociskamy mat臋 do rolki i zawijamy dalej w ten sam spos贸b (je艣li dalej wydaje sie to dla Was niejasne polecam obejrze膰 jaki艣 tutorial na YouTube :)). Po zrolowaniu arkusza mo偶na jeszcze delikatnie poprawi膰 jego kszta艂t. Tak samo post臋pujemy z drugim arkuszem. Przygotowane rolki kroimy ostro偶nie bardzo ostrym no偶em (wazne!) na ok. 6 kawa艂k贸w ka偶d膮. Podajemy wed艂ug gustu np. z sosem sojowym, wasabi, marynowanym imbirem... Smacznego! :) 


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)


6 komentarzy:

  1. 艢wietny pomys艂! :-)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Wygl膮da ekstra. Od dawna chc臋 spr贸bowa膰 zrobi膰 swoje sushi, ale jako艣 nie mog臋 si臋 za to zabra膰. Na sushi by艂am tylko raz i to dawno temu, jeszcze przed weganizmem. Musze si臋 wybra膰 jeszcze raz na wega艅sk膮 wersj臋 bo pami臋tam, 偶e te z ryb膮 nie za bardzo mi smakowa艂o. Jeden, dwa kawa艂ki by艂y w porz膮dku, kolejne ju偶 nie za bardzo mi podchodzi艂y.

    www.dailyjoanna.blogspot.com

    OdpowiedzUsu艅
  3. No i na takie sushi mog艂yby艣my si臋 skusi膰 :D Nie lubimy surowej ryby :D

    OdpowiedzUsu艅
  4. Pyszne dodatki i og贸lnie ca艂o艣膰 wygl膮da bardzo smakowicie :) Do zrobienia sushi zbieram sie ju偶 d艂ugi czas i chyba nied艂ugo przyjdzie na nie pora, tym bardziej 偶e mam wszystkie sk艂adniki :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Anonimowy10:27

    Mega apetycznie wygl膮da!!Bardzo lubi臋 sushi!Najcz臋艣ciej jadam je w Sushi Weso艂a!W stolicy najbardziej mi u nich smakuje :)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?