Strony

poniedzia艂ek, 13 listopada 2017

dyniowo-piernikowe lody bananowe z mas艂em orzechowym // gingerbread pumpkin peanut butter "nice cream"


E N G L I S H  B E L L O W 

Lody kocham do tego stopnia, 偶e nie wa偶na dla mnie pora roku. Jem je wiosn膮, latem, jesieni膮 i zim膮. Zmieniaj膮 si臋 g艂贸wnie tylko ich smaki. Latem s膮 one bardziej owocowe, zim膮 i jesieni膮 bardziej korzenne - uwielbiam cynamon, go藕dziki czy kardamon... Najszybszym sposobem na wega艅skie lody s膮...banany! Na blogu jest ju偶 przepis na lody czekoladowo-kokosowe z banan贸w i lody o smaku solonego karmelu r贸wnie偶 z banan贸w. Dzisiaj czas na kolejny przepis na bananowe lody, cz臋sto hashtagowane jako #nicecream :) Skoro powoli zbli偶amy si臋 do zimy (mama ostatnio powiedzia艂a mi, 偶e w Polsce by艂 ju偶 pierwszy 艣nieg!), lody b臋d膮 r贸wnie偶 w jesienno/zimowym klimacie - z dodatkiem korzennych przypraw i dyni. Do tego te偶 porcja mas艂a orzechowego i jeste艣my w lodowym niebie... Najlepiej smakuj膮 jedzone na kanapie, pod ciep艂ym kocykiem i przy kaloryferze :P 
Przepis pochodzi z ksi膮偶ki Paw艂a Ochmana "Pyszno艣ci z ro艣lin", moj膮 recenzj臋 tej ksi膮偶ki mo偶ecie przeczyta膰 >>TUTAJ<<









DYNIOWO-PIERNIKOWE LODY BANANOWE 
Z MAS艁EM ORZECHOWYM
2 porcje (lub jedna dla 艂asucha :))


3 艣rednie dojrza艂e banany, obrane, pokrojone w plasterki i zamro偶one
3 艂y偶ki puree z dyni >>przepis na domowe<<
2 艂y偶ki mas艂a orzechowego (u偶y艂am migda艂owego bo tylko takie mia艂am, ale z fistaszk贸w sprawdzi si臋 r贸wnie dobrze)
2 艂y偶ki syropu z agawy lub innego (pomin臋艂am bo mia艂am bardzo dojrza艂e banany)
艂y偶eczka przyprawy do piernika >>przepis na domow膮<<

Do malaksera lub blendera kielichowego w艂o偶y膰 wszystkie sk艂adniki i zmiksowa膰 na g艂adko. Masa powinna mie膰 g艂adk膮 konsystencj臋. Czasem jest tak 偶e trzeba co ok. 30s przerywa膰 miksowanie i zgarnia膰 mas臋 ze 艣cianek. Od razu przek艂adamy lody miseczek i podajemy. Przed podaniem mo偶na w艂o偶y膰 je na kilkana艣cie minut do zamra偶arki, aby mia艂y twardsz膮 konsystencj臋. Ja swoje udekorowa艂am wega艅skim sosem kokosowo-czekoladowym :) Smacznego!





E N G L I S H  V E R S I O N 

GINGERBREAD PUMPKIN PEANUT BUTTER 
"NICE CREAM"
2 servings (or 1 for big ice cream lovers ;))


3 medium ripe bananas, peeled, sliced and frozen
3 tbsp pumpkin puree
2 tbsp peanut butter (I used almond butter because I had only that kind but you can use your favourite nut butter)
2 tbsp agave or maple syrup (I didn't add any sweetener because my bananas were very ripe)
1 tsp pumpkin spice

Place all the ingredients in the food processor or blender and blend until smooth. At first the banana slices can look crumbly but keep blending and scraping it down your food processor. When your banana mixture is soft and creamy put it to the bowls and serve immediately or cool in the freezer for few more minutes. I served my nice cream with coconut-chocolate sauce by Sweet Freedom and it's so good and additive! :D Enjoy :) 



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl

NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

5 komentarzy:

  1. Ju偶 nawet robi艂y艣my w tym roku takie lody ale obecnie chor贸bsko nas trzyma i musimy rozsta膰 si臋 na jaki艣 czas z takimi deserami :(

    OdpowiedzUsu艅
  2. Ciekawe i na pewno smaczne po艂膮czenie :)
    Obecnie rzadko jadam lody, zim膮 to chyba mi si臋 to nie zdarza, ale latem wypr贸buj臋 :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Nie da si臋 ukry膰, 偶e wygl膮da to naprawd臋 bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Mi r贸wnie偶 nie przeszkadza pora roku, lody mog臋 je艣膰 zawsze, dyni mam teraz pod dostatkiem dlatego ch臋tnie wypr贸buj臋 przepis :)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?