Strony

czwartek, 21 grudnia 2017

rozgrzewaj膮ce warzywne chilli z batatami i jarmu偶em // vegan veggie chilli with sweet potatoes and kale


E N G L I S H  B E L L O W 

Tak jak obieca艂am - jest i "nowy" przepis. Wiem, 偶e 艣wi臋ta za pasem i powinnam doda膰 tutaj jakie艣 pierniki czy barszcz, aczkolwiek od kiedy jestem w Polsce mam du偶o spraw do za艂atwienia i niestety nie tak wiele czasu na eksperymenty w kuchni...Jednak na Bo偶e Narodzenie planuj臋 przygotowa膰 co艣, czego jeszcze nie ma na blogu wi臋c je艣li wszystko wyjdzie smacznie podziel臋 si臋 z Wami przepisem :) Jednak bedzie to ju偶 niestety po 艣wi臋tach. Na t臋 chwil臋 polecam Wam przejrze膰 zbi贸r 艣wi膮tecznych przepis贸w, kt贸re ju偶 s膮 na blogu, a jest troch臋 :) Mo偶e kt贸ry艣 z przepis贸w przypadnie Wam do gustu - >>KLIK<<
Je艣li za艣 o te chilli chodzi - ugotowa艂am je jaki艣 czas temu, ale postanowi艂am podzieli膰 si臋 z Wami przepisem, bo by艂o naprawd臋 baaaardzo smaczne! Syc膮ce i rozgrzewaj膮ce - a czego chcie膰 wi臋cej gdy na dworze mr贸z? Polecam przygotowa膰 je na obiad lub kolacj臋 :) Mo偶ecie przechowywa膰 je w lod贸wce do 3 dni lub nawet ugotowa膰 wi臋ksz膮 porcj臋 i zamrozi膰 - polecam szczeg贸lnie zabieganym studentom (takim jak ja... ;)). 






ROZGRZEWAJ膭CE WARZYWNE CHILLI Z BATATAMI I JARMU呕EM
3-4 porcje


2 艣rednie bataty (3 szklanki = 300g)
100g jarmu偶u (mo偶na zast膮pi膰 szpinakiem je艣li nie lubicie/nie mozecie znale藕膰, lub pomin膮膰)
艣rednia marchewka
200g pieczarek
500g passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)
200g cukinii 
艣rednia czerwona cebula
szklanka kukurydzy z puszki (150g)
2 szklanki czerwonej fasoli (300g)
olej do sma偶enia
przyprawy - pieprz, s贸l, kumin, papryka s艂odka, ostra i w臋dzona, czosnek suszony, kurkuma - do smaku

Cebul臋 siekamy drobno i podsma偶amy na oleju lub podduszamy na wodzie. Nast臋pnie dodajemy umyty jarmu偶 i obrane oraz pokrojone w kostk臋 bataty oraz obran膮 i pokrojon膮 w p贸艂-kr膮偶ki marchew, dolewamy odrobin臋 wody, tak aby warzywa by艂y ledwo co przykryte i dusimy pod przykryciem kilka minut. W mi臋dzy czasie kroimy pieczarki oraz cukini臋 i nast臋pnie dodajemy do garnka i dusimy do mi臋kko艣ci. Pod koniec gotowania dodajemy passat臋 pomidorow膮, fasol臋, kukurydz臋 i przyprawy. Gotujemy ca艂o艣膰 ok. 10 minut, a偶 wszystkie warzywa b臋d膮 mi臋kkie a chilli odpowiednio g臋ste. Podajemy jako samodzielne danie lub np. z ry偶em czy pieczonymi ziemniakami. Smacznego! :) 


E N G L I S H  V E R S I O N 

VEGAN VEGGIE CHILLI WITH SWEET POTATOES AND KALE 
3-4 servings


3 cups sweet potato (300g)
100g kale 
1 carrot
200g mushrooms 
500g tomato passata
200g courgette 
1 medium red onion 
1 cup (150g) canned corn
2 cups (300g) red beans 
oil for frying
spices - black pepper, salt, cumin, sweet paprika, smoked paprika, hot paprika, dried garlic, turmeric - to taste

Chop the onion and fry until soft or cook it with water. Add washed kale, peeled and cubed sweet potatoes, peeled and cut carrot, add some water just to cover the vegetables and cook covered for a few minutes. Meanwhile, chop the mushrooms and courgette, add to your cooking pot. Then, after few minutes, add the tomato pasta, beans, corn and spices and cook for another 10 minutes until the vegetables are soft and the chilli thick. Serve on its own or with rice or baked potatoes. Enjoy! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl

NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiamy takie syc膮ce dania :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. chilli z batatami - jakie to po艂膮czenie musi by膰 fajne!

    OdpowiedzUsu艅
  3. 艢wietny pomys艂! :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Chilli musia艂o smakowa膰 genialnie, wyobra偶am to sobie :)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?