Strony

poniedzia艂ek, 21 maja 2018

bananowo-sezamowe brownie z fasoli // banana-sesame bean brownie


E N G L I S H  B E L L O W 

Wybaczcie przerw臋 w dostawie przepis贸w! Mia艂am ostatnio ci臋偶ki okres - eseje, egzaminy, du偶o du偶o pracy, ma艂o ma艂o czasu... Sko艅czy艂am w艂a艣nie pierwszy rok na uniwersytecie! Jednak czasu wcale wi臋cej nie mam, bo bardzo du偶o pracuje, ale postaram si臋 teraz cz臋艣ciej do Was pisa膰! <3
Wci膮偶 sezamowe smaki si臋 mnie trzymaj膮... ;) Tym razem przemyci艂am troch臋 sezamu w...brownie! No i w zasadzie nie tylko sezam, a tak偶e i...fasol臋! Poprzednio by艂y sezamowe ciastka z ciecierzycy >>KLIK<<, teraz czas an bananowo-sezamowe brownie z fasoli :) W ka偶dym razie - warzywa str膮czkowe w wypiekach sprawdz膮 si臋 艣wietnie! W og贸le nie czu膰 ich smaku i z tego wzgl臋du jest to idealny spos贸b aby je艣膰 ich nieco wi臋cej. W wypiekach typu brownie sprawdzaj膮 si臋 jeszcze lepiej daj膮c ciastu prawdziwie zbit膮, wilgotn膮 struktur臋. Do mojego brownie doda艂am odrobin臋 kawy oraz tahini, aby nieco podkr臋ci膰 smak, ale mo偶e zast膮pi膰 ja mas艂em orzechowym lub zupe艂nie pomin膮膰 ;) Dzi臋ki u偶yciu bardzo dojrza艂ych banan贸w ciasto nie wymaga du偶ego dos艂adzania, co r贸wnie偶 jest jego zalet膮. Ja do pos艂odzenia u偶y艂am, tak jak zazwyczaj, erytrolu, aby ciasto by艂o "bezcukrowe".
P.S. UWAGA!!! W sobot臋 (26.05) nazwa bloga zostanie zmieniona, tak jak og艂osi艂am jaki艣 czas temu. Nowa nazwa b臋dzie brzmie膰 eating-plants.blogspot.com a wi臋cej szczeg贸艂贸w mo偶ecie przeczyta膰 w poprzednim poscie >>KLIK<< :)






BANANOWO-SEZAMOWE BROWNIE Z FASOLI
keks贸wka ok. 20cm


250g banan贸w - waga po obraniu ; u偶y艂am dw贸ch do艣膰 sporych (oko艂o po艂ow臋 jednego banana odk艂adamy do dekoracji)
260g bia艂ej fasoli ; ugotowanej samodzielnie lub z puszki
艂y偶ka kawy rozpuszczalnej 
100g erytrolu (lub ksylitolu/cukru kokosowego/trzcinowego/itp)
30g kakao
30g dowolnej m膮ki (u偶y艂am orkiszowej - sprawdzi si臋 wi臋kszo艣膰 m膮k, nawet te bezglutenowe)
2 艂y偶ki tahini (mo偶na zast膮pi膰 mas艂em orzechowym lub pomin膮膰)
艂y偶eczka sezamu do posypania wierzchu ciasta
艂y偶eczka ekstraktu z wanilii

Banany wraz z fasol膮 miksujemy na g艂adk膮 mas臋, dodajemy pozosta艂e sk艂adniki i dok艂adnie mieszamy. Keks贸wk臋 o d艂ugo艣ci oko艂o 20cm wyk艂adamy papierem do pieczenia i przek艂adamy do niej ciasto. wierzch posypujemy sezamem, od艂o偶on膮 cz臋艣膰 banana kroimy w plasterki i uk艂adamy je na wierzchu ciasta. Pieczemy 45-50min w 180*C, nast臋pnie zostawiamy ciasto do ca艂kowitego ostudzenia i dopiero wtedy kroimy. Po wyj臋ciu z piekarnika konsystencja mo偶e wydawa膰 si臋 nie zbyt zbita, ale po ostudzeniu ciasto bardzo dobrze "zastyga" i da si臋 idealnie kroi膰 :) Smacznego!



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



E N G L I S H  V E R S I O N 

BANANA-SESAME BEAN BROWNIE 
20cm baking tin

250g very ripe bananas (approx. 2 large ones; put aside a half of a one banana to decorate the cake at the end)
260g cannellini beans or butter beans (tinned or home cooked)
1 tbsp instant coffee
100g Natvia erythritol (or sugar/other sweetener)
30g cocoa powder
30g flour of your choice (gluten free works as well)
2 tbsp tahini (you can use peanut butter instead)
1 tsp sesame seeds to sprinkle on top
1 tsp vanilla

Blend together bananas and beans until smooth. Add all the remaining ingredients and mix thoroughly. Line your baking tin (I used 20cm long tin) with a baking paper and transfer the cake batter into in. Sprinkle some sesame seeds on top and decorate with sliced banana (the other half you saved at the beginning). Bake for 45-50 minutes in 180*C, turn off the oven and leave the cake inside for around 1h. After taking out from the oven the cake can seem a bit 'runny' but after it's completely cool down it will be nice and solid and easy to slice. Enjoy! :)


11 komentarzy:

  1. Gratuluj臋 pierwszego roku! :)) Mam nadziej臋, 偶e "wakacje" b臋d膮 udane i fajnie je sp臋dzisz :))
    A Twoje brownie wygl膮da bardzo pysznie <3

    OdpowiedzUsu艅
  2. 艢wietny pomys艂! ;-)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Anonimowy14:51

    Cze艣膰. My艣lisz, 偶e w tym przepisie sprawdzi艂aby si臋 m膮ka kokosowa? Pozdrawiam, Ola P.S. Gratulacje za pierwszy uko艅czony rok :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. my艣le 偶e powinna by膰 okej :) jedynie u偶y艂abym 20g zamiast 30g poniewa偶 m膮ka kokosowa jest bardziej ch艂onna ;)

      Usu艅
  4. Anonimowy16:21

    a proszku do pieczenia nie trzeba?

    OdpowiedzUsu艅
  5. Gratulujemy uko艅czenia pierwszego roku :) A ciacho ma struktur臋 tak膮 jak膮 bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsu艅
  6. Czy bia艂膮 fasol臋 mo偶na zast膮pi膰 czerwon膮? :)

    OdpowiedzUsu艅
  7. Czy mozna je poporcjowac i zamrozic?

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?