E N G L I S H B E L L O W
Uwielbiam chlebek bananowy za jego uniwersalno艣膰! Za ka偶dym razem mo偶na przygotowa膰 jego now膮 wersj臋 smakow膮 i za ka偶dym razem smakuje przepysznie! Bardzo cz臋sto eksperymentuje z r贸偶nymi dodatkami i moimi udanymi eksperymentami dziel臋 sie z Wami na blogu :) Tym razem do chlebka bananowego postanowi艂am doda膰...kaw臋! Dzi臋ki temu jest nie tylko pyszny, ale i...pobudzaj膮cy! Tym bardziej je艣li popijecie go...kaw膮 :D
KAWOWY CHLEBEK BANANOWY
keks贸wka 20cm d艂ugo艣ci
2 duuu偶e i dojrza艂e banany, lub trzy ma艂e - ok. 270g bez sk贸rki
85ml mleka ro艣linnego
3 lekko czubate 艂y偶ki kawy instant
80-100g erytrolu/ksylitolu/cukru trzcinowego nierafinowanego
225g m膮ki orkiszowej (lub pszennej/bezglutenowej)
30g p艂atk贸w owsianych + (opcjonalnie) 艂y偶ka do posypania
艂y偶eczka wanilii
艂y偶eczka proszku do pieczenia
Banany rozgniatamy w misce widelcem na papk臋, dodajemy mleko ro艣linne, kaw臋, erytrol/ksylitol/cukier trzcinowy nierafinowany oraz wanili臋 i mieszamy a偶 kawa si臋 rozpu艣ci. W drugiej misce mieszamy m膮k臋 z p艂atkami owsianymi oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy mokre sk艂adniki do suchych i mieszamy kr贸tko, lecz jak najdok艂adniej. Przek艂adamy ciasto do keks贸wki o d艂. oko艂o 20cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia, wierzch mo偶na dodatkowo opcjonalnie posypa膰 艂y偶k膮 p艂atk贸w owsianych. Pieczemy ok. 50 minut w 180*C. Kroimy po ostudzeniu. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

E N G L I S H V E R S I O N
I love banana bread for its versatility! Every time you can choose a different flavour and every time it tastes so good! I test various additions very often and when I get a decent banana bread I share the recipe with you :) Some time ago I tried to add some coffee to my banana bread! It turned out to be not only delicious but it can also replace a cup of coffee! Or...you can have both at the same time, why not? :D
COFFEE BANANA BREAD
20cm long baking tin
2 very big ripe (spotty) bananas, or 3 small - approx. 270g without the skin
85ml plant based milk
3 heaped tbsp instant coffee
80-100g erythritol/xylitol/non-refined sugar (I use erythritol from Natvia)
225g spelt flour
30g jumbo oats + (optional) 1 tbsp to sprinkle on top
1 tsp vanilla
1 tsp baking powder
Mash bananas in a bowl, add the milk, coffee, erythritol/xylitol/non-refined sugar and vanilla and mix until the coffee is dissolved. In another bowl, mix together flour, oats and baking powder. Add wet ingredients to the dry ones and combine, don't mix it for too long though! Transfer the batter into a 20cm ling baking tin lined with baking paper and sprinkle some oats on top (optional). Bake for approx. 50 minutes in 180*C. Cool down and slice. Enjoy! :)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?