E N G L I S H V E R S I O N B E L O W
Dzisiaj jest specjalny dzie艅... 18 wrze艣nia zawsze jest specjalnym dniem, poniewa偶 to data, kiedy zdecydowa艂am si臋 przej艣膰 na weganizm! I tak trzy lata temu, w moj膮 drug膮 rocznic臋 wegetarianizmu postanowilam p贸jsc o krok dalej - wykluczy膰 z diety wszystkie produkty odzwierz臋ce i zosta膰 wegank膮. Czy 偶a艂uj臋 tej decyzji? Nie! Czy za czym艣 t臋skni臋? Nie! No, mo偶e za nie byciem pytan膮 ca艂y czas "sk膮d bior臋 bia艂ko?" :D Weganizm jest cz臋艣ci膮 mnie i nie wyobra偶am sobie wr贸ci膰 do jedzenia zwierz膮t i produkt贸w odzwierz臋cych! Z dniem z kt贸rym przesz艂am na weganizm za艂o偶y艂am r贸wnie偶 ten blog - aby pokaza膰 innym, 偶e mo偶na je艣膰 gotowa膰 i smacznie u偶ywaj膮c tylko produkt贸w ro艣linnych, tak wi臋c dzisiaj s膮 r贸wnie偶 i trzecie urodziny tego bloga! Hip hip hura! Wszystkiego najlepszego :) Dziekuj臋, 偶e tutaj jeste艣cie i 偶e korzystacie z moich przepis贸w, nawet nie wiecie, ile to dla mnie znaczy i jaka jestem szcz臋艣liwa, gdy dostaj臋 zdj臋cie potrawy wykonanej przez Was z mojego przepisu!
Nie mog艂abym nie doda膰 tutaj 偶adnego przepisu w ten specjalny dzie艅! Wiedzia艂am, 偶e z tej okazji powinnam upiec co艣 smacznego! Mia艂am w domu mas臋 banan贸w, kt贸re a偶 prosi艂y si臋 o wykorzystanie. Bardzo lubi臋 wypieki z bananami wi臋c postanowi艂am, 偶e przygotuj臋 muffinki, bo dawno ich nie piek艂am! Jesie艅 ju偶 za pasem, wi臋c do ciasta doda艂am r贸wnie偶 i odrobin臋 cynamonu - jakie to wspania艂e po艂膮czenie! A 偶e to muffinki na specjaln膮 okazj臋 - przygotowa艂am tak偶e i zdrowy icing z u偶yciem awokado, banana i kakao. Jedne z najlepszych muffinek jakie upiek艂am, a偶 ci臋偶ko uwierzy膰 偶e nie ma w nich cukru i oleju!
ZDROWE MUFFINY BANANOWE
(BEZ CUKRU I T艁USZCZU)
oko艂o 14 muffinek
muffinki:
3 spore i bardzo dojrza艂e banany (380g bez sk贸rek)
250g m膮ki orkiszowej
80g erytrolu (lub innej substancji s艂odz膮cej)
75ml mleka ro艣linnego
艂y偶eczka cynamonu
p艂aska 艂y偶eczka sody
1 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
艂y偶eczka ekstraktu z wanilii
icing:
1/2 ma艂ego awokado (ok. 70g)
1/2 banana (ok. 80g)
1-2 艂y偶ki erytrolu zmiksowanego na puder (lub innej substancji s艂odz膮cej)
czubata 艂y偶ka kakao
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Banany rozgniatamy widelcem na papk臋, dodajemy wanili臋, erytrol i mleko ro艣linne i mieszamy. Nast臋pnie dodajemy pozosta艂e sk艂adniki i ponownie dok艂adnie mieszamy, a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮. Foremki na muffiny (najlepiej silikonowe) nape艂niamy ciastem do 3/4 wysoko艣ci. Wk艂adamy do piekarnika i pieczemy ok. 23 minuty.
Aby przygotowa膰 icing, awokado i banana miksujemy na g艂adko, dodajemy s艂odzid艂o oraz kakao i dok艂adnie mieszamy. Gdy muffinki ostygn膮 smarujemy wierzch ka偶dej. Po na艂o偶eniu icingu muffiny nale偶y trzyma膰 w lod贸wce. Mo偶na r贸wnie偶 trzyma膰 je bez icingu w szczelnie zamkni臋tym pojemniku do przechowywania 偶ywno艣ci i nak艂ada膰 na nie icing (kt贸ry przechowujemy w lod贸wce!) tu偶 przed podaniem. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
E N G L I S H V E R S I O N
Today is a special day... 18th of September is always special because it's the day I decided to go vegan! Three years ago, in my 2nd vegetarian anniversary, I decided to make a step further and give up all the animal products. Do I regret this decision? No! Do I miss anything? No! Ok, maybe only not being asked "where do I get my protein from?" all the time :D Veganism is a part of me and I can't imagine eating animals and animal products ever again. The same day I went vegan I also started this blog to show people that you can cook and eat delicious food prepared only with plant-based products, so today we celebrate my blog's third birthday as well! Whoop whoop! Thank you all for being here and cooking from my recipes! You can't even imagine how happy it makes me when I get a message that you tried my recipe and it was a success!
I knew I should bake or cook something nice for today... I had a lot of ripe bananas in my kitchen, they really looked like they wanted to be used ASAP! ;) So I decided to make banana muffins! It's been a while since I've baked some muffins... I really like them - quick, easy and cute :) I was in an autumny mood so I decided to add a bit of cinnamon and ohhh this combination is so good! To make the muffins look special, I also prepared a healthy chocolate icing with avocado, banana and cocoa powder. These are one of the best muffins I've baked! It's hard to believe there's no sugar or oil!
HEALTHY BANANA MUFFINS
(SUGAR AND FAT FREE)
14 muffins
muffins:
3 medium bananas, very ripe (approx. 380g without the skin)
250g spelt flour
75ml plant-based milk
80g Natvia erythritol (or another sweetener)
1 tsp cinnamon
1 (flat) tsp bicarbonate of soda
1 1/2 tsp baking powder
1 tsp vanilla
icing:
1/2 small avocado (approx. 70g)
1/2 banana, ripe (approx. 80g)
1-2 tbsp Natvia icing mix (or another sweetener)
1 heaped tbsp cocoa powder
Preheat the oven to 180*C. Smash the bananas with a fork, add vanilla, erythritol, milk and mix. Next, add all the remaining ingredients and mix everything together until it's well combined. Prepare muffins moulds (I recommend using silicone ones) and fill them 3/4 full. Place the muffins in the oven and bake for around 23 minutes.
To prepare the icing, blend the avocado and banana together until smooth, add the Natvia icing mix (or another sweetener), cocoa powder and mix. When the muffins are cooled down, iced them with the chocolate icing. Iced muffins must be kept in the fridge. If you don't want to keep them in the fridge, store them in an air-tight container and ice them before serving (icing needs to be in the fridge!). Enjoy! :)
Pyszne mufinki, mniamm :)
OdpowiedzUsu艅Wszystkiego najlepszego z okazji trzeciej rocznicy weganizmu i prowadzenia bloga z wega艅skimi przepisami. Masz talent do robienia smacznych potraw i talent artystyczny :) Rozwijaj swoje talenty i czerp z nich rado艣膰 :)
OdpowiedzUsu艅wygl膮daj膮 smacznie ;) akurat w sobot臋 b臋d臋 robi膰 muffinki :)
OdpowiedzUsu艅